Skriv et kompetence-CV: en trin-for-trin guide

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Skriv et kompetence-CV: en trin-for-trin guide

Et traditionelt CV præsenterer en kandidats karriereforløb i omvendt kronologisk rækkefølge. Et kompetencebaseret CV eller kompetence CV lægger mere vægt på de færdigheder, kompetencer og egenskaber, der kræves til en bestemt stilling, end erhvervserfaring. Denne type CV kan være nyttig i flere situationer. I denne artikel forklarer vi, i hvilke situationer du kan lave denne type CV, og hvordan du skriver et kompetencebaseret CV. Vi deler også et komplet CV-eksempel, som du kan bruge til inspiration.

Hvad er et kompetence CV?

Et kompetence CV er et CV-format, der fokuserer på at fremhæve præstationer, færdigheder og kompetencer snarere end jobsøgerens erhvervserfaring. Med andre ord nævner du ikke din tidligere erfaring, men snarere de færdigheder, der er nødvendige for den stilling, du søger.

Dette er forskelligt fra det mest anvendte CV-format, det kronologiske CV. I et kronologisk CV angiver du din erhvervserfaring og uddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge. Derudover opretter du et afsnit om færdigheder, men du inkluderer generelt ikke eksempler, som du ville gøre i et kompetence CV.

Hvornår bruger du et kompetence CV?

Et kompetence CV er kun relevant for visse jobsøgende at overveje. Her er nogle eksempler på situationer, hvor du kan overveje at lave et kompetence CV:

 • Karriereskift: Hvis du ønsker at skifte job til en ny stilling eller sektor, har du ofte endnu ikke den nødvendige erhvervserfaring (og færdigheder). Du kan dog stadig demonstrere de nødvendige færdigheder og kompetencer. Det gør du ved at nævne dem i dit CV med konkrete eksempler, der viser, at du har de rette færdigheder.
 • Huller i dit CV: I et kronologisk CV starter du øverst med at nævne din seneste erhvervserfaring med start- og slutdato. I et kompetence-CV nævner du ikke datoer, da fokus er på præstationer og kompetencer. Det er mindre vigtigt, hvornår du erhvervede eller lærte færdighederne.
 • Hvis du er en "jobhopper": En "jobhopper" er en person, der ofte skifter job. De arbejder typisk 1-2 år hos samme arbejdsgiver. Dermed får du sandsynligvis en masse relevant erhvervserfaring og færdigheder, men det ser lidt mærkeligt ud på dit CV, hvis du har skiftet job 5 gange i løbet af de sidste 5 år.
 • Freelancer: Som freelancer har du måske haft mange forskellige kunder. Derfor har du ikke plads til at skrive dem alle i dit CV. Derfor kan du også vælge at "opsummere" alle opgaver i et kompetence-CV.

Hvad er ulemperne ved et kompetence CV?

Der er selvfølgelig også ulemper ved at lave et kompetenceorienteret CV, bl.a.

 • Arbejdsgivere er vant til et kronologisk CV, hvor de får et klart overblik over en persons karrierevej. Med et kompetence-CV er det svært at se og forstå en persons karrierevej.
 • Du tiltrækker fordomme, eftersom arbejdsgivere eller rekrutteringsansvarlige antager, at du har noget at skjule. Der er en grund til, at det ofte bruges af folk med huller i deres CV.
 • CV'et er mindre effektivt, når der kræves specifik erhvervserfaring til den ønskede stilling.

Sådan laver du et kompetence-cv

Dette er i 7 trin hvordan du laver et kompetence-cv:

Trin 1. Angiv dine personlige oplysninger

Ethvert CV starter altid øverst med dine personlige oplysninger. Medtag derfor følgende oplysninger:

 • Fornavn og efternavn
 • Telefonnummer
 • E-mail-adresse
 • Adresseoplysninger

Hvis du har flere relevante oplysninger, så tilføj dem. Tænk på en LinkedIn-profil eller en personlig hjemmeside. Skriv også den nøjagtige stillingsbetegnelse fra det jobopslag, du søger, i dit CV. Endelig kan du selvfølgelig også tilføje et foto.

Trin 2. Skriv en unik profiltekst

Dette afsnit kan findes i ethvert CV, også i et kompetence CV. I et kompetence CV er dette et ekstremt vigtigt afsnit. Det skyldes, at det står allerøverst i dit CV og derfor bliver læst først. Desuden er det ofte det første indtryk, en potentiel arbejdsgiver får af dig. Sørg derfor for at gøre et godt indtryk med det samme.

I dette afsnit skal du give et kort resumé af, hvem du er, hvad dine vigtigste kompetencer er, og hvad du har at tilbyde. Fortæl lidt om dine kompetencer og ambitioner. Det giver arbejdsgiveren en idé om, hvem du er, hvad dine kvalifikationer er, og hvad du gerne vil opnå.

I din profiltekst er det vigtigt, at du med det samme forsøger at skabe en tråd mellem dine nuværende erfaringer og færdigheder og den stilling, du søger. Hvordan kan du bruge dem til at udfylde rollen godt?

Et eksempel kunne være:

Målrettet og innovativ IT-professionel med mere end 10 års erfaring inden for softwareudvikling og projektledelse. Nu er jeg på udkig efter nye udfordringer inden for bæredygtighedsledelse. Min ekspertise inden for teknologiske løsninger og min passion for miljøbeskyttelse er drivkraften bag mit karriereskift. Jeg er en analytisk stærk tænker med en dokumenteret evne til at løse komplekse problemer. Det er færdigheder, som jeg ved vil være meget værdifulde i bæredygtighedssektoren.

Trin 3. Identificér hvilke færdigheder der er nødvendige for den ønskede stilling

Før du kan lave et kompetence CV, skal du selvfølgelig vide, hvad de mest kritiske færdigheder og kompetencer er for den ønskede stilling. Du kan finde de fleste af disse oplysninger i jobbeskrivelsen i jobannoncen. Hvis du f.eks. altid har arbejdet med kundeservice og nu vil arbejde som salgsassistent, kan du lægge vægt på din serviceorienterede tilgang. De færdigheder, du skal fokusere på, vil dog variere fra stilling til stilling.

Søg især efter hårde færdigheder. Altså færdigheder der virkelig er nødvendige for at udføre dit job. Undersøg desuden dit fagområde yderligere på internettet. Søg efter eksempel-cv'er for din specifikke stilling for at se, hvad ansøgere lægger vægt på. Lav en liste med de vigtigste kompetencer. Dette er udgangspunktet for dit kompetence-cv.

Trin 4. Sammenlign de nødvendige kompetencer med dine egne kompetencer

Når du har en liste over de færdigheder og kompetencer, der er nødvendige for den ønskede stilling, er det tid til at matche dine egne færdigheder med dem. Hvilke færdigheder har du, som du rent faktisk kan dokumentere?

Et kompetence CV handler om at kunne dokumentere de nødvendige færdigheder. Du skal kunne komme med konkrete eksempler, der viser, at du besidder de kompetencer, du skriver i dit CV. På den måde viser du, at du er egnet til stillingen.

Nogle eksempler:

 • Som projektleder har du stærke organisatoriske evner. Dem kan du så fremhæve i en stilling som eventplanlægger.
 • Som grafisk designer kan du fremvise din kreativitet og sans for detaljer, hvilket også kan være værdifuldt i et job som indholdsproducent, videoredigerer eller andre kreative stillinger.
 • Som lærer har du evnen til at forklare komplekse emner klart og præcist. Det kan naturligvis være nyttigt i stillinger, hvor det er vigtigt at kommunikere viden.

Trin 5. Skriv dine kompetencer på dit CV, og understreg dem med resultater og erfaring.

I dette trin skal du faktisk nævne dine færdigheder i dit CV.

Der er 2 måder at inkludere dine kompetencer i dit CV:

 • Separat afsnit per kompetence: Du laver for eksempel et afsnit "Analytisk evne". Derefter skriver du nedenunder i en række punkter de erfaringer og eksempler, der viser, at du har denne kompetence.
 • Et enkelt afsnit med alle vigtige kompetencer: Du kan f.eks. lave en liste, hvor du starter med den relevante kompetence efterfulgt af et kolon. Giv derefter et konkret eksempel på, at du har kompetencen.

Eksempel 1: Separat afsnit per kompetence

Analytisk Evne:

 • Ledet et omfattende projekt for at analysere kundeadfærd. Baseret på data implementerede vi konkrete forbedringspunkter, der har resulteret i en 10% stigning i kundetilfredsheden.
 • ...

Eksempel 2: Et enkelt afsnit for alle vigtige kompetencer

Mine kompetencer:

 • Analytisk evne: Baseret på indhentede kundeoplysninger og en komplet markedsanalyse blev et nyt produktsegment identificeret og lanceret.
 • Lederskab: Ansvarlig for at organisere og lede et team på 10 salgsmedarbejdere.
 • ...

Trin 6. Tilføj dine uddannelser og kurser

Efter at have beskrevet dine færdigheder, skal du tilføje dine uddannelsesmæssige kvalifikationer. En arbejdsgiver vil gerne vide, hvilket niveau du arbejder og tænker på. Skriv din højeste fuldførte uddannelse på dit CV. Hvis du har lært relevante færdigheder under din uddannelse (eller lavet projekter), kan du selvfølgelig også notere det.

Desuden kan du opnå en fordel overfor konkurrenterne ved allerede at have taget relevante kurser i det fagområde, du søger job indenfor. Dette viser, at du er ivrig efter at lære og at du gerne vil udvikle dig i dit (nye) fagområde eller sektor.

Trin 7. Fuldfør dit CV med supplerende afsnit

Endelig kan du supplere dit CV med flere afsnit. Især ansøgere med huller i deres CV eller ansøgere, der ikke har nok erhvervserfaring, bør gribe enhver chance for at overbevise den rekrutteringsansvarlige. Tilføj derfor også praktikophold, kurser, sprog, hobbyer, frivilligt arbejde og sidejobs (hvis det er relevant for jobbet).

Eksempel på et kompetence CV

Nedenfor er et eksempel på et kompetence CV. Den pågældende ansøger ønsker at skifte karriere. Han skifter fra et job i sundhedssektoren til et job som underviser af medicinsk personale.

Lav dit eget kompetence CV, så du får de bedste jobmuligheder. Der er ingen fast CV-struktur, du skal følge. Du kan også inkludere et afsnit med din erhvervserfaring, hvis den er relevant for stillingen.

Personlige oplysninger:

 • Navn: Mikkel Nielsen
 • Funktion: Salgschef
 • Titel: Ekspert i talentudvikling og organisatorisk vækst
 • Adresse: Håndværkervej 95, 1361, Løkken
 • Telefonnummer: 52-97-59-48
 • E-mail: [email protected]
 • LinkedIn: linkedin.com/in/mikkelnielsen

Profil

Motiveret salgschef med over 10 års erfaring i at etablere og lede succesfulde salgsteams. Jeg har specialiseret mig i at opbygge langsigtede, stærke kunderelationer, lede og vejlede teams og overgå salgsmål. Med min ekspertise inden for talentudvikling, strategisk planlægning og relationsledelse er jeg på udkig efter en ny udfordring som HR Manager.

Kernekompetencer

 • Kommunikation: Fremragende mundtlige og skriftlige kommunikationsevner. Har erfaring med at præsentere produkter og tjenester og oplære nye medarbejdere.
 • Relationship management: God til at opbygge og vedligeholde professionelle relationer (både internt og eksternt). Også i stand til at opbygge tillidsfulde relationer med medarbejdere og støtte dem i deres faglige udvikling.
 • Konflikthåndtering: Dygtig til at løse konflikter, både på arbejdspladsen og mellem mig og mine kunderelationer.
 • Ledelse: Har ledet salgsteams af forskellig størrelsesorden (10 til 20 medarbejdere). Jeg er bekendt med HR-processer som præstationsvurderinger og karriereudvikling.
 • Analytisk evne: God til at analysere salgsdata og kundefeedback for at foreslå forbedringer af politikker og processer.

Professionel erfaring:

Salgschef, BC Foods International
August 2020 - Nu

 • Ledede et team på 15 salgsmedarbejdere. Under min ledelse øgede teamet salget med gennemsnitligt 20 % om året.
 • Udviklet og implementeret træningskurser, der forbedrede kundetilfredsheden med 30 %.
 • Opretholdt professionelle relationer med nøglekunder, der førte til langtidskontrakter.

Salgsmedarbejder, Kanoku
Februar 2015 - August 2020

 • Rådgav og støttede kunderne i at træffe købsbeslutninger. Gennemsnitligt 100 transaktioner om måneden med en kundetilfredshed på 95 %.
 • Bidrog til design og implementering af et nyt CRM-system, hvilket resulterede i forbedret analyse af kundedata.

Uddannelse:

Bachelor i erhvervsøkonomi, Københavns Universitet
2005 - 2009

Certifikater

 • Rekrutterings- og talentudviklingsstrategier - 2024
 • Konfliktløsning og mæglingsfærdigheder for HR-professionelle - 2024

Professionel udvikling

 • Deltog regelmæssigt i workshops om personaleledelse og medarbejdertilfredshed.

Konklusion

Det funktionelle CV er et stærkt værktøj for ansøgere, der overvejer et karriereskift, har huller i deres CV, ofte skifter job eller arbejder som freelancere. Dette CV-format flytter fokus fra erhvervserfaring til færdigheder, kompetencer og præstationer og understreger derfor, hvad en kandidat har at tilbyde, snarere end hvor de har arbejdet.

Kom i gang med at lave dit eget cv med det samme. Start for eksempel med en god cv-skabelon og begynd at udarbejde et fremragende kompetence cv.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.