Sprog på dit CV: Sådan nævner du dine sprogkundskaber

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Sprog på dit CV: Sådan nævner du dine sprogkundskaber

At nævne sprog på dit CV kan give dig en fordel i forhold til andre kandidater. I mange virksomheder er det f.eks. en fordel, hvis du taler engelsk ud over dit modersmål. I denne artikel viser vi dig, hvordan du kan tilføje dine sprogkundskaber til dit CV.

Derfor er sprog vigtige i et CV

Det er altid klogt at nævne dine sprogkundskaber på dit CV, da arbejdsgivere altid er interesserede i, hvilke sprog du taler. Også selvom de ikke er direkte relevante for stillingen. Det viser, at du kan tale forskellige sprog på arbejdspladsen. Det siger også noget om din viden om forskellige kulturer og din åbenhed. Især i store organisationer, hvor du kommer til at arbejde med mange forskellige mennesker, kan det være en fordel.

Hvordan nævner du sprog på dit CV?

Du angiver de sprog, du taler, under overskriften 'Sprog' eller 'Sprogfærdigheder'. Nedenfor kan du angive de sprog, du taler, inklusive dit niveau i hvert sprog. For at angive dit sprogniveau kan du bruge "CEFR". Dette er en international standard for beskrivelse af sprogfærdigheder. Herunder forklaringen på de seks niveauer af sprogfærdighed:

  • C2 (modersmål): Det er dit modersmål, eller du taler sproget lige så godt som dit modersmål. Du kan uden besvær forstå alt, hvad du hører eller læser.
  • C1 (meget avanceret/flydende): Du kan udtrykke dig flydende. Derudover kan du bruge sproget effektivt og fleksibelt til både sociale samt akademiske og professionelle formål.
  • B2 (godt avanceret/fremragende): Du kan spontant deltage i eller starte en samtale. Du kan også forstå komplekse tekster i hovedtræk.
  • B1 (avanceret/god): Du er i stand til at give din egen mening. Derudover kan du beskrive oplevelser, begivenheder og drømme samt forventninger.
  • A2 (elementært niveau/rimelig): Du er bekendt med almindeligt anvendte udtryk. Derudover er du i stand til at føre samtaler om hverdagslige ting.
  • A1 (basisniveau/middelmådig): Du har grundlæggende kendskab til sproget. Du er bekendt med almindelige udtryk, udtryk og enkle sætninger.

Nu hvor du ved, hvilket niveau du taler et bestemt sprog på, kan du tilføje dem til dit CV. Alle sprog, som du taler på A2-niveau eller derover, kan du skrive på dit CV.

Sådan nævner du dine sprogkundskaber i dit CV:

  1. Lav en separat overskrift med titlen 'Sprog' eller 'Sprogfærdigheder'.
  2. Placer denne del i sidekolonnen på dit CV (hvis du har en).
  3. Nævn alle sprog, som du behersker på A2-niveau eller derover.
  4. Nævn sproget og det tilhørende sprogniveau.
  5. Placer det sprog, du behersker bedst, øverst.
Sprog
  • Dansk (C2)
  • Svensk (C1)
  • Engelsk (B2)
Selv om du er vokset op som tosproget, kan du nøjes med at skrive de to første sprog på dit CV som 'modersmål'. En rekrutteringsansvarlig vil dermed forstå, at du har et andet sprog som modersmål.

Standard sprogniveauer

Ud over de officielle sprogniveauer kan du også bruge standardbegreber til at navngive dine sprog. Til dette skal du bruge følgende begreber:

  • Modersmål – (C2)
  • Flydende – (C1)
  • Fremragende – (B2)
  • God – (B1)
  • Rimelig – (A2)
  • Middelmådig (bør ikke nævnes) – (A1)

Du kan også bruge en kombination for at gøre det klart for arbejdsgivere, der ikke er bekendt med CEFR-betegnelserne, hvilket niveau du taler sproget på.

Sprog
  • Dansk (C2 - Modersmål)
  • Svensk (C1 - Flydende)
  • Engelsk (B2 - Fremragende)

Hvilke sprog nævner du på dit CV?

Hvis du behersker et fremmedsprog, betyder det ikke nødvendigvis, at det fortjener en plads på dit CV. Sådan bestemmer du, om du skal nævne et bestemt sprog eller ej:

  • Kan du bruge det pågældende sprog i din rolle?
  • På hvilket niveau taler du sproget? Hvis du har begrænset kendskab til et bestemt sprog, er det bedre ikke at nævne det. En arbejdsgiver forventer, at et sprog, du skriver på dit CV, også kan bruges på arbejdspladsen.
  • Hvis der i jobannoncen står, at det er en fordel at tale et bestemt sprog.
Det er altid klogt at nævne engelsk på dit CV, hvis du taler sproget. Hvis du ikke skriver dette sprog på dit CV, vil en arbejdsgiver antage, at du ikke taler sproget og derfor ikke kan bruge det. Du tænker måske, at det er 'indlysende' og nævner det derfor ikke. Da sproget tales i mange lande, er det altid en fordel at nævne det.
CV på engelsk
Hvordan skriver man et CV på engelsk? Læs om forskelle, struktur og tips til at skille sig ud.
Læs artikel

Sprogcertifikat

Hvis du har taget et sprogkursus, undrer du dig måske over, om du bør inkludere sprogcertifikatet i dine kurser. I princippet er det nok blot at nævne sproget, herunder det sproglige niveau, du har lært på kurset. Det er altså ikke nødvendigt at tilføje certifikatet. Det optager værdifuld plads i ansøgningen.

Kun når det pågældende sprog er særligt relevant for den stilling, du søger (tænk på en tolk, oversætter eller en person, der vedligeholder internationale relationer), er det bedre at nævne sproget i begge dele.

Hvad hvis du har en ikke-dansk oprindelse?

Forestil dig, at du er af tyrkisk oprindelse, men er vokset op i Danmark. I dette tilfælde er det nødvendigt at inkludere begge sprog i dit CV. Du undgår at blive uretfærdigt frasorteret tidligt i ansøgningsprocessen.

Du gør det på præcis samme måde som i de tidligere eksempler, dvs:

Sprog
  • Dansk (Modersmål)
  • Tyrkisk (Modersmål)
  • Engelsk (Flydende)

Døde sprog på dit CV

Et dødt sprog er et sprog, der i dagligdagen ikke bruges som hovedsprog af noget land eller nogen person. Altså et sprog, som ingen betragter som modersmål.

Et eksempel herpå er Latin eller Oldgræsk.

Skal du nævne disse på dit CV?

Nævn det kun, hvis det er relevant for stillingen.

Et fagområde, hvor det kan være relevant at sætte Latin på dit CV, er for eksempel, hvis du søger arbejde inden for medicin.

Konklusion sprog på dit CV – de vigtigste læringspunkter

  • Vær specifik: Lav en opremsning af de sprog, du taler, og angiv også, på hvilket niveau du behersker sprogene.
  • Brug certifikater: Hvis du har opnået et certifikat eller en sprogtest – for eksempel Cambridge ESOL eller en TOEFL-test – Nævn dem på dit CV. Det er en objektiv måde at vise, hvor godt du taler et sprog, og det kan forbedre din ansøgning. Det er især vigtigt for stillinger som tolk, oversætter eller en anden rolle, hvor det at tale sproget er en stor del af dit job.
  • Hold det overskueligt: Nævn sprogene i en separat sektion på dit CV. Sådan holder du dit CV overskueligt og struktureret.
  • Hold det opdateret: Tilføj kun sprog, som du er i stand til at føre en normal samtale på. Sæt ikke sprog på dit CV, som du egentlig ikke behersker godt nok til, at du kunne bruge dem på arbejdspladsen.
  • Nævn international erfaring: Måske har du deltaget i et udvekslingsprogram eller haft et praktikophold i udlandet. Nævn det på dit CV. Dette viser, at du er i stand til at fungere i et andet sprog og kultur.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.