Kurser på dit CV: Tips & eksempler

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Kurser på dit CV: Tips & eksempler

(Online) kurser er en fantastisk måde at udvikle sig på. Derfor er det oplagt at spørge dig selv, om kurser passer ind i dit CV. Ved at angive relevante certifikater, der styrker vigtige færdigheder, kan du skille dig ud fra andre kandidater. I dette blogindlæg forklarer vi, hvorfor de kan tilføre værdi til dit CV, hvordan du bedst tilføjer dem til dit CV, og hvilke der er værd at nævne.

Derfor er kurser en merværdi

Der er som regel flere kandidater, der konkurrerer om den samme stilling. Nogle har mere erhvervserfaring eller en bedre uddannelse. Som ansøger skal du derfor gøre alt for at skille dig så meget ud som muligt over for potentielle arbejdsgivere.

Specialiserede kurser og certifikater er en fremragende måde at vise en potentiel arbejdsgiver, at du er en aktiv og ivrig elev, som ønsker at fortsætte med at udvikle dig. Især hvis du lige er blevet færdig med din uddannelse, kan det være en god måde at få et godt CV på.

Hvornår skal et kursus til dit CV tilføjes?

Ikke alle kurser er relevante at nævne på dit CV. Derfor bør du for hver ansøgning kaste et kritisk blik på dit eget CV. Det er vigtigt, at du kun medtager relevante oplysninger i dit CV. Du skal kunne overbevise de rekrutteringsansvarlige om dine kvalifikationer i løbet af få sekunder. Nævn kun et kursus, hvis det opfylder en af følgende betingelser:

  • Kurser, der er relevante for den stilling, du søger.
  • Et fordybende kursus. Dette viser din interesse inden for et bestemt fagområde. Tænk på bestemte salg/marketings kurser for Account Managers.
  • Computerkurser. Tænk for eksempel på et Wordpress eller MS Office kursus. IT-kompetencer er stadigvæk meget efterspurgte i næsten enhver funktion.
  • Sprogkurser. Især relevant hvis du skal arbejde for en international virksomhed, rejser meget i dit arbejde eller ansøger hos/vil arbejde for et udenlandsk firma.
  • Arbejdsrelaterede kurser. Måske har du svært ved at præsentere, men skal gøre det regelmæssigt i dit arbejde. Så kunne et kursus i "Offentlig tale" være nyttigt.
  • Færdighedskurser. Dette er kurser, der styrker specifikke færdigheder. Eksempler kan være kurser i teamledelse, kundeservice eller digital marketing (fx SEO, Google Ads).
  • Kurser, der udmunder i et obligatorisk certifikat for et job (f.eks. kørsel af gaffeltruck).
  • Hvis du ikke har (eller har lidt) erhvervserfaring, kan du tage relevante kurser inden for dit fagområde for at vise, at du er aktiv med at udvikle dig.

Hvilke kurser skal du ikke sætte på dit CV?

Det er selvfølgelig ikke alle kurser, der er relevante at nævne på dit CV. Her er kurser, som du med fordel kan undlade at skrive på dit CV:

  • Kurser, der ikke er relevante for den stilling, du søger.
  • Meget korte kurser på kun få timer. Disse tager ofte meget plads på dit CV, men tilføjer lidt værdi.
  • Forældede Tænk på et kursus i 'Excel 2007'.
  • Gen-certificeringer. Hvis du skal tage et kursus igen med jævne mellemrum, så nævn kun den seneste.
  • Hobbymæssige kurser. Det er naturligvis fint at have hobbyer og interesser, men de hører i hvert fald ikke hjemme under overskriften 'Kurser'.
  • Seminarer, kongresser eller konferencer nævner du ikke på dit CV. Højst kan du nævne det i et jobsamtale.

Hvordan skal et kursus skrives på dit CV?

Nu hvor du ved præcis, hvilke typer kurser du bør og ikke bør medtage i dit CV, så lad os se på, hvordan du bedst skriver kurser på dit CV.

Sådan tilføjer du et kursus til dit CV:

  1. Placer dit kursus i et separat afsnit sammen med din uddannelse eller erhvervserfaring.
  2. Nævn den skole, organisation eller virksomhed, hvor du tog kurset.
  3. Nævn kursets fulde navn (som det står på certifikatet).
  4. Datoerne for, hvornår du tog kurset. Startdato og slutdato i bemærkningen 'måned år'.
  5. (Valgfrit) sted og beskrivelse af de kurser, du har deltaget i.

Du kan placere et kursus under 3 forskellige overskrifter. Hvad skal du vælge? Det afhænger af din specifikke situation.

1. Et særskilt afsnit 'Kurser'

Hvis kurset er relevant for stillingen, og du gerne vil fremhæve det yderligere på dit CV, er det bedst at placere det i et separat afsnit. Det vil få det til at skille sig mest ud. Hvis du kun har lidt erhvervserfaring eller et 'tomt CV', kan du også vælge denne mulighed. Endelig er dette den mest overskuelige måde at angive dine kurser på.

Det er absolut ikke nødvendigt at give en beskrivelse af det pågældende kursus. Kun hvis du har lidt erfaring, kan du vælge at angive, hvad du har gjort og lært.

Hvis du placerer dine kurser i et særskilt afsnit, så sæt dette afsnit lige under dine uddannelser. Dette er den mest logiske placering. Din erhvervserfaring og uddannelser vil være vigtigere end de kurser, du har fulgt.
Kurser
  • Styring af emissionskontrolsystemer - 2021
  • Hybrid og elektrisk køretøjsteknologi - 2020

2. Kursus nævnt under dine uddannelser

Når du har fulgt bestemte kurser som en del af din uddannelse, er det almindeligt at angive disse under afsnittet om uddannelse. Her har du 2 muligheder:

  1. At skrive kurset som en separat uddannelse på dit CV
  2. At skrive kurset ind i beskrivelsen af din nuværende uddannelse.

Beslut dig for, hvilken mulighed der er mest relevant for dig. Hvis det har været et meget vigtigt eller langvarigt kursus, kan det være værd at angive det som en separat uddannelse. Det vil dog fylde mere.

Et fulgt kursus kan se således ud:

Uddannelse

Cand.merc. (Master i Økonomi og Handelsvidenskab), Copenhagen Business School
september 2020 - juni 2023

  • Kursus: Projektledelse med PRINCE2 - 2022, Mannaz

3. Kursus nævnt under din erhvervserfaring

Endelig kan du også nævne kurset under din erhvervserfaring. Vælg denne mulighed, hvis det er et kursus, du har taget gennem din arbejdsgiver. I dette tilfælde er det almindeligt at nævne kurset som et punkt under den relevante stilling.

I hvilken rækkefølge skal du nævne kurser på dit CV?

Hvis du har taget flere kurser, undrer du dig måske over, i hvilken rækkefølge du skal skrive dem på dit CV. Du skal altid skrive dem i omvendt kronologisk rækkefølge. Det vil sige, at det seneste kursus står øverst. Derfra arbejder du dig tilbage i tiden til dine tidligere kurser. Dette gælder også for din uddannelse og erhvervserfaring.

Kronologisk CV
Se hvordan du effektivt strukturerer og fremhæver dine erfaringer for at tiltrække rekrutteringsfolks opmærksomhed.
Læs artikel

5 eksempelkurser der ser gode ud på dit CV

Herunder har vi 5 eksempler på gode, relevante kurser:

  1. Kursus i 'Forretningskorrespondance' for en administrativ medarbejder.
  2. Kursus i 'Effektiv forhandling' for en salgsrepræsentant.
  3. Kursus i 'Håndtering af vanskelig adfærd' for en underviser.
  4. 'Interaktiv demenstræning' for en sundhedsmedarbejder.
  5. 'Effektiv indflydelse' for (projekt)ledere.
Overvej altid, hvordan en bestemt kursus kan tolkes af en potentiel arbejdsgiver. Et kursus i 'tidsstyring' kan for eksempel også indikere, at du tilsyneladende har problemer med dette.

Hvad med onlinekurser?

I dag findes der store onlineplatforme, hvor du kan tage kurser inden for stort set alle emner. Tænk på Skillshare, Udemy, MOOCs (Massive open online courses). Er det nyttigt at nævne disse kurser på dit CV?

I princippet er der ikke noget galt med det. Disse kurser ser også godt ud på dit CV, så længe de tilfører værdi og er af nyere dato. I sidste ende vil du fremstå som en egnet kandidat. At nævne et relevant kursus kan være med til at overbevise arbejdsgiveren om, at du er den rette person til jobbet. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle arbejdsgivere måske lægger mindre vægt på onlinekurser, som ikke er fra anerkendte institutioner eller skoler. Som jobsøgende skal du tage dette i betragtning.

Sørg for at skrive højst 5 kurser på dit CV. Kurser er bestemt ikke den vigtigste del af dit CV. Især hvis du vil tilføje flere kurser, optager det værdifuld plads.

Førstehjælps- eller brandslukningskursus på dit CV

Et førstehjælps- eller brandslukningskursus er altid værd at nævne på dit CV. En arbejdsgiver skal sikre, at der er nok uddannet førstehjælpspersonale til rådighed. Der er også visse uddannelseskrav forbundet med dette. En person med et førstehjælpskursus kan derfor sættes i arbejde med det samme, uden at virksomheden skal betale for det.

Skal workshops og masterklasser nævnes?

Hvis de workshops eller masterclasses, du har deltaget i, er yderst relevante for den stilling, du søger, kan det være værd at nævne dem. Dog varer workshops og masterclasses ofte kun en dag eller et par timer. I de fleste tilfælde er det derfor bedre at udelade dem.

Konklusion

At tilføje et kursus til dit CV kan være en god måde at vise, at du er nysgerrig efter at lære og ønsker at tilegne dig nye færdigheder. Det kan også være nyttigt for at videreudvikle eksisterende færdigheder. Det er dog vigtigt, at det kursus, du inkluderer, bidrager med noget til din ansøgning. Det skal derfor være relevant for den stilling, du søger, ellers er det bedst at udelade det. Med CV-skaberen fra Cvskaber kan du vælge mellem forskellige layout, hvilket gør det meget nemt at tilføje kurser til dit CV.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.