Referencer på dit CV: skal de nævnes eller ej (og hvordan)?

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Referencer på dit CV: skal de nævnes eller ej (og hvordan)?

Referencer på dit CV kan være med til at styrke dine kompetencer og erfaringer. Rekrutteringsansvarlige kan tage kontakt til referencer - f.eks. din chef, lærer eller tidligere direktør - for at få flere oplysninger om, hvordan du tidligere har lavet arbejde, og hvordan du har udviklet dig i tidligere roller. Det kan hjælpe den rekrutteringsansvarlige med at vurdere, om du er egnet til jobbet. I de fleste tilfælde er det dog ikke normalt at inkludere en referenceliste i dit CV allerede ved den første ansøgning. Der er dog undtagelser. I denne artikel kan du læse mere om det.

Skal du sætte referencer på dit CV?

Det er ikke almindeligt at nævne referencer i dit CV ved den første ansøgning, medmindre der udtrykkeligt anmodes om det i jobannoncen. "Referencer kan gives efter anmodning" bør heller ikke stå i dit første CV. Potentielle arbejdsgivere vil normalt først bede om referencer senere i ansættelsesprocessen.

Det er meget almindeligt at sende et CV uden referencer. En fremtidig arbejdsgiver ved, at de måske vil bede om referencer.

Rigtigt
 • Hvis det specifikt er anmodet.
 • Hvis du har meget stærke referencer.
Forkert
 • Hvis det ikke er anmodet.
 • Hvis du ikke har stærke referencer.
 • Hvis du ikke har informeret dine referencer.

Hvad er referencer på dit CV?

En reference på dit CV er en person, som du nævner i dit CV, og som kan udtale sig om dit arbejde, karakter og færdigheder. En potentiel arbejdsgiver kan bede om disse oplysninger for at få en bedre idé om, hvordan du arbejder, og hvilken type person du er. Det er med andre ord en person, der kan sige noget godt om dig.

Den person, der giver en reference, kaldes også en 'referee'.

For arbejdsgivere føles det stadig som en slags 'spring ud i det ukendte' at ansætte medarbejdere.

Derfor vil arbejdsgivere nogle gange finde det betryggende at kunne bede om nogle referencer. Det kan give dem en bedre forståelse af dig, før ansættelsen begynder.

Vælg som reference en person, der er kvalificeret til at give en kyndig udtalelse om dine faglige færdigheder og holdning, f.eks:

 • Tidligere arbejdsgiver
 • Direktør eller leder
 • Kollega, som du har arbejdet tæt sammen med
 • Lærer eller akademisk mentor
 • Professionel mentor eller coach
 • Klient eller forretningsforbindelse (ved freelance eller iværksætteri)
Få altid tilladelse fra dine referencer, før du sætter deres kontaktinformationer på dit CV.

Bør man skrive 'Referencer kan gives efter anmodning' på dit CV?

I princippet ved potentielle arbejdsgivere også, at du har referencer til rådighed. Derfor behøver du ikke nødvendigvis at tilføje dem til dit CV. Du skal ikke føle dig forpligtet. Så sætningen 'Referencer kan gives efter anmodning' er grundlæggende ikke nødvendig at nævne i dit CV.

Hvordan nævner du referencer på dit CV?

Hvis der i jobopslaget bliver bedt om referencer, kan du ikke undgå at tilføje dem. Kort sagt er dette hvordan du sætter referencer i dit CV:

 1. Lav en separat sektion på dit CV med 'Referencer'.
 2. Angiv fornavn og efternavn på din referent.
 3. Nævn referentens stilling (valgfrit).
 4. Angiv virksomheden, hvor din referent er ansat.
 5. Nævn referentens e-mailadresse og telefonnummer.

Eksempel på referencer i et CV:

I praksis kan det se således ud:

Jens Hansen, Projektleder, Emixxion
[email protected] – 21-66-54-56

Brug LinkedIn for at finde den officielle jobtitel for din referent.

Hvor mange referencer kan du angive på dit CV?

Generelt er det kutyme at inkludere to til fem referencer i dit CV. Efter en række samtaler vil en potentiel arbejdsgiver vide mere end rigeligt om dig. Mere end fem er derfor ikke nødvendigt.

Hvis du kun nævner én reference i dit CV, kan det virke, som om du ikke har kunnet finde nogen, der kan stå inde for dig.

Hvor vigtige er referencer på mit CV?

Hvis du alligevel bliver bedt om referencer, skal du være opmærksom på, at referencer spiller en vigtig rolle i udvælgelsesprocessen. Rekrutteringsansvarlige kan kontakte referencer for at finde ud af mere om din arbejdsstil, færdigheder, kompetencer og erfaringer. Derfor er det vigtigt, at du vælger referencer, som har et positivt syn på dig, og som er let tilgængelige.

Rigtigt
Sørg for, at dine referencer kan give et positivt og ærligt billede af dig.
Forkert
Venner eller familiemedlemmer er normalt ikke egnede som professionelle referencer.

Hvordan vælger du referencer til dit CV?

Du skal være meget selektiv med at vælge referencer, du vil tilføje til dit CV. Referenters mening kan være afgørende i udvælgelsesprocessen for at blive ansat eller afvist.

Vælg altid professionelle referencer. Det kan være en leder, chef eller endda direktør fra en af dine tidligere stillinger. Hvis du har lidt erhvervserfaring, kan du også inkludere en tidligere lærer, professor eller specialevejleder. Husk, at de skal kunne give positiv feedback om dig.

Hvis du har flere referencer, end du har med i dit CV, er det vigtigt at foretage en udvælgelse. Når du vælger referencer, skal du overveje følgende punkter:

 • Relevans: Vælg referencer, der er relevante for jobbet, du søger, og som har specifikke færdigheder eller erfaringer, der gælder for rollen.
 • Myndighed: Vælg referencer, der har autoritet i branchen eller indenfor organisationen, såsom ledere, professorer eller eksperter i et specifikt fagområde.
 • Diversitet: Prøv at vælge referencer fra forskellige typer af relationer, såsom en leder, en kollega og en professionel mentor.
 • Tilgængelighed: Vælg referencer, der er let tilgængelige, og som er villige til hurtigt at reagere på anmodninger om information.
 • Aktualitet: Nævn kun nylige referencer, altså fra de sidste par år, for at give et så aktuelt billede som muligt af dine færdigheder og præstationer.

Hvad hvis jeg ikke kan give referencer?

Hvis du er studerende og aldrig har arbejdet før, kan du inkludere referencer fra personer, der kender dine akademiske eller professionelle færdigheder. For eksempel professorer, lærere, mentorer eller specialevejledere.

Du kan også inkludere referencer fra folk, som du har arbejdet sammen med professionelt, f.eks. praktikvejledere, projektledere eller kunder. Hvis du har udført frivilligt arbejde, kan du inkludere referencer fra ledere i disse organisationer.

Endelig forventer de fleste rekrutteringsansvarlige ikke, at studerende eller nyuddannede har referencer. Hvis du ikke kan give referencer, er det ikke noget problem. Du går dog glip af chancen for at lade en anden sige noget positivt om dig.

CV-eksempel studerende
CV-eksempel studerende: Find nyttige råd, eksempler og gode skrivetips fra eksperter til at lave et godt CV.
Læs artikel

Skal jeg først bede om tilladelse fra en referent?

Ja, det er altid en god idé at bede om tilladelse fra en person, før du inkluderer vedkommendes kontaktoplysninger i dit CV som reference. Det forhindrer selvfølgelig, at referenten bliver overrasket af en rekrutteringsansvarlig og måske endda bliver irriteret. Hvis du beder om tilladelse på forhånd, skal referenten vurdere, om vedkommende er villig til at fungere som reference.

Det er også en god idé at informere referenten om den specifikke stilling eller det specifikke job, du søger, og bede dem om at fremhæve specifikke færdigheder eller erfaringer, der er relevante for den pågældende stilling. Vær dog tilbageholdende med at gøre dette. De oplysninger, som referenten kommer med, skal ikke 'forberedes' af dig. Giv referenten plads til at fortælle sin side af situationen ærligt og åbent.

Bonus: få LinkedIn-anbefalinger

Referencer kan være utroligt stærke og være til din fordel. Derfor er det en skam, at de ikke er standard på et CV. Det, du KAN gøre, er at bede din gamle arbejdsgiver, leder eller lærer om at skrive en anbefaling til dig på LinkedIn. 84 % af de rekrutteringsansvarlige siger, at de ser på kandidatens LinkedIn-profil. Udnyt dette smart med et par referencer på LinkedIn.

Send følgende besked via LinkedIn til den person, du gerne vil have en anbefaling fra:

Hej [Navn],

Jeg håber, det går godt med dig, og at du stadig trives hos [virksomhed X].

Jeg tænkte på, om du ville skrive en anbefaling til mig på LinkedIn om den tid, vi arbejdede sammen?

Det ville jeg sætte stor pris på.

Hvis du har spørgsmål, hører jeg gerne fra dig.

Med venlig hilsen,

[Dit navn]

Konklusion

I de fleste tilfælde bør du ikke inkludere en reference i dit CV, medmindre der udtrykkeligt bliver bedt om det i jobopslaget. Når du kommer længere frem i ansøgningsprocessen, kan det være svært at undgå.

Hvis du beslutter dig for at nævne referencer, så husk følgende tre retningslinjer:

 1. Vælg nøje: Vælg de referencer, der er mest relevante for jobbet, du søger. Prøv at finde referencer, der har specifikke kompetencer eller erfaringer, der er relevante for rollen.
 2. Oplys tilstrækkelige kontaktoplysninger: Sørg for at angive alle relevante kontaktoplysninger for hver reference; navn, stilling, organisation, telefonnummer, e-mailadresse.
 3. Indhent tilladelse: Spørg altid om tilladelse fra en referent, før du inkluderer deres kontaktoplysninger på dit CV. Informér dem om, hvorfor du har brug for deres information, og hvor ofte du forventer, at arbejdsgivere vil tage kontakt.
 4. Inkluder nylige referencer: Forsøg at vælge referencer fra de seneste år, for at give et aktuelt billede af dine færdigheder og præstationer.
 5. Placér referencer korrekt: Placér dem i en separat sektion 'Referencer' (du kan også kalde det 'Anbefalinger') som afslutning på dit CV (altså nederst).
 6. Ingen negative referencer: Hvis du ved, at en referent ikke vil tale positivt om dig, så nævn dem ikke. Dette kan nemlig have en negativ effekt i udvælgelsesprocessen.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.