Kompetencer på dit CV: nyttige tips og 100 gode eksempler

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Author Ronald Sterk
Redigeret af: Ronald Sterk
Kompetencer på dit CV: nyttige tips og 100 gode eksempler

Når du laver et CV, har du kun begrænset plads og tid til at gøre indtryk på en potentiel arbejdsgiver. Faglige færdigheder på dit CV, som passer godt til stillingen, kan være med til at fange de rekrutteringsansvarliges opmærksomhed. Ud over dine formelle kvalifikationer, som f.eks. eksamensbeviser og certifikater, er det dine kvaliteter, færdigheder og personlige egenskaber, der adskiller dig fra andre kandidater. Disse aspekter giver potentielle arbejdsgivere et mere komplet billede af din merværdi som kandidat. I denne blog forklarer vi, hvad kompetencer helt præcist er, hvordan du kan nævne dem i dit CV, og vi har inkluderet en liste med gode eksempler på kompetencer, som kan hjælpe dig på vej.

Hvad er kompetencer?

Kompetencer er en kombination af viden, erfaring, færdigheder og personlige egenskaber. En person bruger kompetencer til for eksempel at udføre specifikke opgaver. Evnen til at lære er et eksempel på en kompetence. En person med læringsevne kan hurtigt optage nye ideer, analysere og behandle dem og straks anvende dem i praksis.

Kompetencer, kvalifikationer, personlige egenskaber og færdigheder

Kompetencer, kvalifikationer, færdigheder og personlige egenskaber forveksles ofte. Det kan være forvirrende at skelne mellem disse begreber.

Kort sagt kan forskellen mellem de fire begreber beskrives på følgende måde:

 • Kvalifikationer er de formelle krav, du skal have for at kunne udføre jobbet. Tænk på en specifik grad eller et certifikat, som du skal have til et bestemt job. Tænk på et medicinsk diplom, som er nødvendigt som kirurg.
 • Færdigheder er de konkrete færdigheder og den tekniske viden, som du har tilegnet dig gennem uddannelse eller træning eller ved at få erfaring i din rolle. Det er tillærte færdigheder. Du kan tænke på programmering i bestemte programmeringssprog, betjening af en gaffeltruck eller endda beherskelse af bestemte CRM-systemer.
 • Personlige egenskaber er dine menneskelige færdigheder eller personlighedstræk, som bestemmer, hvordan du handler og reagerer i forskellige situationer. Eksempler på menneskelige færdigheder kan være empati, selvsikkerhed, nysgerrighed og kreativitet.
 • Kompetencer er en kombination af dine kvalifikationer, færdigheder, viden og personlige egenskaber.

Eksempel: Forestil dig, at du ansøger om en stilling som marketingchef, så vil du have brug for både kvalifikationer, færdigheder, egenskaber og kompetencer for at have en chance for at få jobbet:

Kvalifikationer: Du har for eksempel en kandidatgrad i marketingledelse fra Københavns Universitet. Måske har du også tilhørende certifikater.

Færdigheder: Du har forskellige færdigheder med værktøjer og platforme, som Google Analytics. Færdigheder inden for SEO og content marketing er også vigtige.

Personlige egenskaber: Du er kreativ, når det gælder om at udtænke nye marketingkampagner, nysgerrig på trends, selvsikker i ledelsen af dit team og empatisk i din kommunikation med kolleger og kunder.

Kompetencer: Kombinationen af din uddannelse (kvalifikationer), dine IT-færdigheder og din evne til at innovere og kommunikere effektivt (personlige egenskaber) gør dig til en kompetent marketingchef. Med kombinationen af dine kvalifikationer, færdigheder og egenskaber kan du nu udvikle, implementere og også optimere og justere strategiske marketingplaner. Du kan lede et team, motivere og opbygge og vedligeholde relationer med partnere.

Færdigheder på dit CV
Find ud af, hvilke færdigheder der ser godt ud på dit CV. Se hvordan du angiver dine færdigheder korrekt på dit CV.
Læs artikel

Hvad er faglige kompetencer?

Faglige kompetencer er specifikke færdigheder, som du bruger til effektivt at udføre bestemte arbejdsrelaterede opgaver. Faglige kompetencer viser ikke kun, hvad du kan, men også hvordan du opfører dig på arbejdspladsen, og hvor godt du fungerer i et team. Derfor er de afgørende for, at potentielle arbejdsgivere kan opbygge produktive teams.

Eksempler på faglige kompetencer

 • Projektledelse: Dette omfatter planlægning, organisering, ledelse, risikostyring og kommunikationsfærdigheder. Disse er yderst vigtige kompetencer for projektledere i sektorer som IT, byggeri og eventplanlægning.
 • Tekniske færdigheder: For IT-professionelle kan dette være programmering, databasestyring og cybersikkerhed. Disse færdigheder er afgørende for at løse tekniske problemer og udvikle nye løsninger.
 • Analytisk tænkning: Dette er vigtigt for stillinger inden for dataanalyse, finans og forskning, hvor evnen til at indsamle, evaluere og generere indsigter er en daglig del af dit arbejde.
 • Kommunikationsfærdigheder: Disse er vigtige i næsten enhver funktion, men især i salg, marketing og kundeservice, hvor effektiv transmission af information og vedligeholdelse af relationer spiller en stor rolle.
 • Lederegenskaber: Disse omfatter at motivere teams, træffe beslutninger, håndtere konflikter og sætte mål. Lederegenskaber er især vigtige for ledelsesstillinger.

Derfor kan kompetencer være afgørende

Som tidligere rekrutteringsansvarlig med mere end 10 års erfaring har jeg gennemgået og læst tusindvis af CV'er i min tid. Det, der ofte skete, var, at jeg havde flere kandidater med lignende kvalifikationer og egenskaber. Alligevel skulle jeg på en eller anden måde træffe en beslutning. Kompetencer kan spille en vigtig rolle i denne sammenhæng, da de siger noget om en ansøgers styrker. Hvis en ansøgers kompetencer passede bedre til det, vi ledte efter i virksomheden og i stillingen, kunne vi træffe en velovervejet beslutning på det grundlag.

At nævne færdigheder i dit CV fortæller os mere om dig som person. Hvad er du god til? Hvad er din merværdi? Kompetencer hjælper med at besvare disse spørgsmål.

Fordele ved kompetencer i dit CV

Kompetencer vil altid være en del af dit CV. Som rekrutteringsansvarlig brugte jeg ansøgerens kompetencer og færdigheder som en målestok for at bestemme og vurdere, hvor godt ansøgeren ville fungere i virksomheden og i det specifikke team.

Derfor er det klogt altid at liste en række kompetencer:

 • Du viser, at du er en passende kandidat: du kan vise, at du besidder visse faglige kompetencer, der er nødvendige for at udføre rollen effektivt.
 • Vis dit særpræg: dine unikke kompetencer kan adskille dig fra andre kandidater.
 • Du viser solid selverkendelse: ved at nævne faglige kompetencer i dit CV viser du, at du har god selvindsigt. Du kender dine egne styrker og svagheder.

Hvilke kompetencer passer til dig?

Ved at tage et grundigt, kritisk kig på dig selv kan du identificere dine kompetencer. Hvad har du (fra en ung alder) været god til? Er du overbevisende, er du god til at tænke konceptuelt, eller er du måske særlig god til at prioritere?

Spørg også dine venner og familie om deres mening. Spørg, hvad dine kvaliteter er. Lad dem nævne nogle af dine styrker (og svagheder), og brug det som udgangspunkt for at identificere dine kompetencer.

Endelig kan du også tage nogle (gratis) kompetencetests på internettet. Tænk for eksempel på DISC-testen. Dette kunne også bruges som et udgangspunkt.

Hvilke kompetencer skal du nævne på dit CV?

De færdigheder, du skriver på dit CV, afhænger af den rolle, du søger. Min erfaring er, at jeg ofte har set CV'er fra ansøgere, der nævner færdigheder, som slet ikke har noget med jobbet at gøre.

Jeg modtog engang en ansøgning fra en person, som nævnte alle mulige animationsrelaterede færdigheder, selv om vedkommende søgte en stilling som online marketingmedarbejder (med specifikt fokus på SEO/SEA og CRO). Nævn derfor kun relevante kompetencer for den pågældende funktion.

Vi har inkluderet nogle eksempler nedenfor for at hjælpe dig på vej:

 • (Chef)kok: effektiv, arbejder under pres, opmærksom på detaljer, løsningsorienteret, punktlig, dygtig
 • Marketingchef: gode lederskabsevner, fleksibel, motiveret, organiseret.
 • Lærer: engageret, organiseret, tålmodig, dedikeret.
 • Receptionist: venlig, professionel, punktlig, computervant, organiseret.

Det er et utroligt vigtigt udgangspunkt for at identificere de vigtigste faglige kompetencer, som du kan nævne i dit CV.

Hvordan nævner du kompetencer på dit CV?

Du kan nævne kompetencer på 3 forskellige steder i dit CV:

 • I din profiltekst
 • Under overskriften 'Færdigheder'
 • Ved din erhvervserfaring og uddannelser

1. Kompetencer ved din profiltekst

Din profiltekst er et fremragende sted til at nævne dine kompetencer. En profilbeskrivelse inklusive kompetencer kunne se sådan ud:

Jeg er en drevet og nøjagtig administrativ medarbejder med et stærkt fokus på effektivitet og organisation. I mine tidligere job har jeg primært beskæftiget mig med kalenderstyring, udarbejdelse af forskellige rapporter og organisering af begivenheder og møder. Jeg har også haft mange finansielle opgaver, som at bogføre indkøbs- og salgsfakturaer og lave skatteangivelser. Jeg er en alsidig administrativ medarbejder, der arbejder effektivt både selvstændigt og i team.

2. Nævn kompetencer ved færdigheder

Afsnittet 'Færdigheder' fortæller meget tydeligt, hvad en kandidat er god til. Det er vigtigt at huske på, at der ofte er tale om en kombination af personlige egenskaber, (faglige) færdigheder og kompetencer.

Nævn 3 til 6 færdigheder, der er relevante for funktionen. Hvis vi igen tager eksemplet med en administrativ medarbejder, kunne det se sådan ud:

 • Detaljeorienteret (kompetence)
 • Nøjagtig & præcis (personlig egenskab)
 • Håndtere e-amils (faglig færdighed)
 • God under stressende situationer (personlig egenskab)
 • Løsningsorienteret (kompetence)
 • Exact-software (IT-færdighed)
Du kan også vælge at lave separate sektioner for de forskellige 'typer' af færdigheder for at gøre forskellen tydelig.

3. Nævn kompetencer ved din erhvervserfaring

Endelig kan du også nævne færdigheder fra din erhvervserfaring eller andre dele af dit CV. Det kan du f.eks. gøre i beskrivelsen af en bestemt stilling. Et eksempel:

Sygeplejerske, VIA university college
januar 2019 - Nu

 • Koordinerer, organiserer og yder sygepleje i den psykosociale afdeling.
 • Leder behandlingsteamet og stiller sygeplejediagnoser.

100 Gode eksempelkompetencer

Ambitiøs
Analytisk
Assertiv
Autonom
Beslutningsdygtig
Coachende
Delegerende
Detaljeorienteret
Disciplinær
Emotionelt intelligent
Empatisk
Energisk
Engageret
Entusiastisk
Finansiel bevidst
Fleksibel
Forhandlende
Initiativrig
Innovativ
Inspirerende
Iværksætterisk
Kommerciel
Konceptuel
Konflikthåndterende
Konfronterende
Kreativ
Kreativt tænkende
Kritisk
Kundecentrisk
Ledelsesmæssig
Lyttende
Lærenem
Menneskecentreret
Modstandsdygtig
Motiverende
Målrettet
Nøjagtig
Observant
Opgaveorienteret
Organiserende
Overtalende
Planlæggende
Problemløsende
Resolut
Resultatorienteret
Risikobevidst
Risikovillig
Rådgivende
Samarbejdende
Selvsikker
Selvstyrende
Selvudviklende
Sensitiv
Stressresistent
Struktureret
Tilpasningsdygtig
Uafhængig
Udholdende
Vedholdende
Visionær
Vurderende
Ærlig

Konklusion

Forskning viser også, at færdigheder og kompetencer får større og større betydning i ansøgningsprocessen. Ifølge en undersøgelse af McKinsey er der en tendens, hvor arbejdsgivere i stigende grad kigger efter færdigheder i stedet for traditionelle kvalifikationer som uddannelsesniveau. Dette understreger betydningen af specifikke færdigheder og kompetencer, afhængigt af funktionen.

En anden undersøgelse, udført af National Association of Colleges and Employers (NACE), fremhæver specifikke kompetencer, som arbejdsgivere finder værdifulde. De fire topkompetencer, som konsekvent betragtes som essentielle, er kritisk tænkning/problemløsning, teamwork/samarbejde, professionalisme/arbejdsetik, og mundtlig/skriftlig kommunikation.

I dit CV er det altså nødvendigt at tænke godt over, hvilke kompetencer der passer godt til funktionen og virksomheden. Hvis du synes det svært at skrive et overbevisende CV, anbefaler vi at bruge en CV-skabelon. Denne giver dig en praktisk struktur, hvor du kan udfylde de forskellige dele. Sådan skriver du inden for få minutter et perfekt CV, der gør indtryk på arbejdsgiverne.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.