Sådan skriver du et Kronologisk CV: Skriveguide & tips

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Sådan skriver du et Kronologisk CV: Skriveguide & tips

Et kronologisk CV er det mest almindeligt anvendte CV-format. Det lægger vægt på dine seneste præstationer. Der er dog nogle misforståelser omkring dette, som du bør være opmærksom på. I denne artikel ser vi på, hvilken type CV der passer bedst til din situation, hvordan du opretter et kronologisk CV, og hvilke oplysninger du bør inkludere.

Hvad er et kronologisk CV?

Et kronologisk CV er en form for CV, hvor kandidatens erfaring og uddannelse er listet i omvendt kronologisk rækkefølge med den seneste erhvervserfaring øverst og uddannelsen nederst. Normalt får man en uddannelse først og arbejde bagefter. I dit CV er det omvendt. Det fremhæver dine seneste resultater og gør det hurtigt klart for de rekrutteringsansvarlige, hvilken værdi du kan bidrage med.

Hvem passer et kronologisk CV til?

Et kronologisk CV fokuserer på ansøgerens seneste erhvervserfaring og resultater. Derfor er det en fremragende mulighed for kandidater med relevant og nyere erhvervserfaring inden for deres felt. Derudover er det kronologiske CV den mest anvendte CV-type. Så du kan ikke gøre meget forkert.

Når du søger en bestemt stilling, er rekrutteringsfirmaer og potentielle arbejdsgivere mest interesserede i din seneste erfaring. Det skyldes, at de på den baggrund hurtigt kan afgøre, om du er den rette kandidat. Det kronologiske CV viser dette perfekt og er derfor et populært CV-format.

I disse situationer er det altså klogt at skrive et kronologisk CV:

 1. Hvis du er nyuddannet.
 2. Hvis du har lidt relevant erhvervserfaring.
 3. Når du er ny på arbejdsmarkedet.
Hvis du lige er blevet færdiguddannet, er din uddannelse sandsynligvis din største præstation indtil videre. Når alt kommer til alt, har du (sandsynligvis) studeret til det job, du søger. I denne specifikke situation kan det derfor give mening at sætte din uddannelse over din erhvervserfaring.

Fordele ved et kronologisk CV

Et kronologisk CV har følgende fordele:

 • Det er den mest almindeligt anvendte type CV. Rekrutteringsfirmaer og arbejdsgivere regner med denne type CV.
 • De vigtigste oplysninger står i toppen af dit CV.
 • Det præsenterer din erhvervserfaring, uddannelse og andre elementer på en meget klar måde.
 • Du lægger vægt på din seneste erhvervserfaring.
 • Man får let et indtryk af den progression, en ansøger har gennemgået.
 • Mange skabeloner og CV-eksempler er skrevet ifølge det kronologiske CV-format.

Ulemper ved et kronologisk CV

Det kronologiske CV har følgende ulemper:

 • Ældre erfaringer og færdigheder, som også kan være vigtige, vil fremstå mindre vigtige, da de er placeret længere nede i CV'et.
 • Ikke ideelt for nyuddannede, nytilkomne på arbejdsmarkedet eller ansøgere med lidt eller ingen erhvervserfaring. De kan beholde den omvendte kronologiske rækkefølge, men placere deres uddannelse over erhvervserfaring.
 • En periode med arbejdsløshed bliver mere tydelig. Især hvis du har været uden arbejde i et stykke tid.
 • Hvis du har skiftet job ofte ("jobhopping"), vil det også blive bemærket med det samme.

Et kronologisk CV eller alligevel et kompetence-CV?

Der findes to forskellige "typer" af CV'er. Hvilket, der er det bedste valg for dig, afhænger af, hvor du er i din karriere.

 • Kronologisk CV: Dette er det bedste CV-format, hvis du allerede har et par års erhvervserfaring, som er relevant for den stilling, du søger. Dit nuværende job vil være det, der passer bedst til den stilling, du søger. Start i toppen med dit seneste job og fortsæt tilbage til dit første job. Husk kun at nævne relevant erhvervserfaring.
 • Kompetence-CV: Perfekt til ansøgere, der ønsker at skifte karriere, ikke har relevant erhvervserfaring, har skiftet job ofte eller har et hul i deres CV. Et færdighedsbaseret CV flytter fokus til de nødvendige færdigheder, kompetencer og kvalifikationer, der er nødvendige for den stilling, der søges. Det er op til kandidaten at vise disse færdigheder og kompetencer til den søgte stilling gennem praktiske situationer og erfaring i CV'et.

Hvordan laver man et kronologisk CV?

Lav et kronologisk CV ved at tilføje følgende dele:

1. Personlige oplysninger

Angiv mindst følgende oplysninger: fornavn, efternavn, adresse eller bopæl, telefonnummer og e-mailadresse. Eventuelt kan du også tilføje andre relevante oplysninger, såsom din LinkedIn-profil og selvfølgelig et repræsentativt billede.

2. Profiltekst

Fortæl med få sætninger, hvem du er, hvad din merværdi er, og fremhæv f.eks. en vigtig præstation fra din professionelle karriere. Fortæl om din motivation, dine kompetencer og ambitioner.

Skriv dette afsnit som det sidste. Så har du ofte et klart billede af, hvad du vil fremhæve, og hvad der er vigtigt for den specifikke stilling.

3. Erhvervserfaring

Angiv din erhvervserfaring i kronologisk rækkefølge. Start med din nuværende eller seneste stilling, og arbejd dig baglæns. Sørg for, at den erhvervserfaring, du nævner, er relevant for den stilling, du søger. Fremhæv dine præstationer, og udtryk dem i tal, figurer og procenter.

4. Uddannelser

Ligesom med din erhvervserfaring bør du også angive din uddannelse i omvendt kronologisk rækkefølge. Med andre ord skal du starte med din seneste kvalifikation. Du behøver i øvrigt ikke at angive alle dine uddannelser, men kun de relevante (hvis du f.eks. har to kandidatgrader).

5. Færdigheder

Tilføj de vigtigste færdigheder i et separat afsnit, som er relevante for den søgte stilling. Skriv en kombination af tekniske færdigheder, der er nødvendige for at udføre jobbet, og en række menneskelige færdigheder, som f.eks. at være en god samarbejdspartner og kommunikator.

6. Andre afsnit

I princippet har du nu tilføjet alle vigtige afsnit. Du kan vælge at tilføje yderligere afsnit, hvis de er relevante for den stilling, du søger. Tænk på sprog, kurser, hobbyer, osv.

Du kan selv bestemme, hvordan du tilføjer disse og hvilken plads de skal have i dit kronologiske CV. Normalt sorterer du disse i dit CV baseret på relevans. Øverst i dit CV placerer du derfor de vigtigste afsnit.

Eksempel på et kronologisk CV

Nedenfor ser du et godt eksempel på et fuldt udfyldt kronologisk CV. Brug dette som inspiration, når du laver dit eget CV.

[billede]

Information, du ikke behøver at nævne

Der er visse oplysninger, som i dag ikke længere har plads på CV'et. Disse er:

 • Personlige oplysninger – Tænk på oplysninger vedrørende race, køn, civilstand eller familiemæssige forhold. På grundlag af disse oplysninger kunne du blive diskrimineret, hvilket muligvis ikke vil føre til en invitation.
 • Referencer – moderne CV'er indeholder ikke referencer.
 • Irrelevante erfaringer – Før i tiden var det almindeligt at nævne stort set alle erfaringer, man havde, i CV'et. I dag er det vigtigt, at du kun fokuserer på relevante erfaringer, der passer godt til den stilling, du nu søger.

Konklusion og rådgivning

 • Det kronologiske CV er det mest udbredte CV-format.
 • Med et kronologisk CV fremhæver du den seneste og mest relevante arbejdserfaring.
 • Det kronologiske CV er perfekt til ansøgere, der allerede har et par års relevant erhvervserfaring.
 • Alle afsnit er organiseret i omvendt kronologisk rækkefølge. Altså fra det nyeste til det ældste.
 • For at have den bedste chance for at få et job, skal du tilpasse dit CV til den jobannonce, du søger.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og følgebreve, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.