Civilstand på dit CV: Hvornår skal det nævnes?

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Civilstand på dit CV: Hvornår skal det nævnes?

Jobsøgende spørger ofte sig selv, om de skal nævne deres civilstand på deres CV. Hvad er svaret? Det afhænger af situationen. I de fleste tilfælde tilføjer det ikke noget at nævne, at du er ugift eller gift på dit CV. I denne artikel viser vi dig, hvornår det kan være en fordel, og hvordan du bedst håndterer det.

Hvad er civilstand?

En persons civilstand er personens formelle status i forhold til ægteskab. 'Single' er ikke en officiel kategori. Hvis du er single, falder du ind under kategorien 'ugift'.

Dette er de officielle kategorier:

  • Ugift
  • Gift
  • Skilt
  • Enke/enkemand
  • Registreret partnerskab
  • Samlevende

Er det obligatorisk at nævne din civilstand?

Nej, det er ikke nødvendigt at nævne din civilstand i dit CV. Det er ikke en del af de 'obligatoriske' personoplysninger som navn, telefonnummer og e-mailadresse. I mange tilfælde kan det endda føre til diskrimination og fordomme at nævne sin civilstand. Derfor vælger de fleste jobsøgere at udelade det fra deres CV. Vores råd er derfor ikke at nævne din civilstand i dit CV.

Du behøver heller ikke at nævne, om du bor sammen med din kæreste, eller om du er i et forhold. Generelt bør dit CV kun indeholde oplysninger, der siger noget om dine kvalifikationer, kompetencer og erfaringer. Oplysninger om, hvorvidt du er gift, er derfor unødvendige.

Tilfælde hvor det er en fordel at nævne din civilstand

I langt de fleste tilfælde bidrager det ikke med noget at nævne din civilstand. Der er dog nogle undtagelser, som man bør overveje. Tænk som en HR-chef eller rekrutteringsansvarlig og spørg dig selv: "Tilfører det værdi?".

Hvis det kan have en negativ effekt, eller hvis det ikke tilføjer yderligere værdi, skal du ikke nævne det. Kan det også have en positiv effekt? Så er det måske værd at nævne det.

Her er et eksempel:

Hvis den pågældende stilling er rettet mod specifikke målgrupper, f.eks. børnepasning eller ældrepleje, kan det være værdifuldt at nævne din civilstand, herunder antal børn. At have børn i et stabilt ægteskab kan f.eks. være relevant for job inden for børnepasning, da det viser, at du har erfaring med børn og forstår, hvad der skal til for at skabe et trygt og stimulerende miljø.

Prøv derfor at vurdere, om det er værd at nævne din civilstand for dine egne chancers skyld.

Hvad med at nævne børn på dit CV?

Grundlæggende gælder den samme regel for børn som for civilstand. Kun hvis det er relevant at nævne (f.eks. fordi du skal arbejde i en børneinstitution), vil det give en merværdi at tilføje det til dit CV. I alle andre tilfælde er det bedre at udelade det.

Børn på CV'et
Du vil gerne fortælle om dine børn, men bør man nævne børn på sit CV? I nogle situationer kan det være klogt, i andre ikke.
Læs artikel

Hvordan nævner du din civilstand på dit CV?

Hvis du har besluttet at tilføje din civilstand til dit CV, er der i princippet 2 måder at gøre det på:

Den mest almindelige måde er at placere din civilstand sammen med dine personlige oplysninger. Her står alle dine vigtige oplysninger, såsom dit for- og efternavn, e-mailadresse, telefonnummer, adresse og fødselsdato.

Du kan tilføje en overskrift "Civilstand" med den kategori, der gælder for dig. Her er et eksempel:

Civilstand: Gift

Hvis du også ønsker at nævne dine børn på dit CV, kan du gøre det således:

Civilstand: Gift, 2 børn (12 & 14 år)

Derudover kan du også nævne noget om din civilstand i din profiltekst, erhvervserfaring eller et andet passende afsnit. Gør det kun, hvis det virkelig tilfører værdi til stillingen. Du kan f.eks. skrive en sætning i din personlige profil eller erhvervserfaring om, hvad du har lært i forhold til dine egne børn, og hvordan du kan bruge det i den stilling, du søger.

Din civilstand kan føre til fordomme

Før i tiden var det meget normalt at nævne sin civilstand. Hvis man var gift og havde børn, viste det arbejdsgiverne, at man havde et stabilt liv. Det var netop her, det gik galt før i tiden. Kandidater med et såkaldt 'stabilt liv' var meget mere tilbøjelige til at blive indkaldt til en jobsamtale. Hvorimod en person, der var ugift og uden børn eller slet ikke i et forhold, måske havde meget mere styr på sine sager.

CV'et bør være et kort resumé af din karriere. Det giver HR-managere alle relevante oplysninger, de har brug for at vurdere en kandidat. Det faktum, om du er gift eller ej, siger intet om din egnethed som ansøger. Det kan fortolkes positivt eller negativt, hvilket kan føre til diskrimination.

Derfor er det ofte bedre ikke at nævne det. Desuden viser studier, at gifte kvinder ofte bliver ansat sjældnere end gifte mænd. De siger også, at en gift kvinde er en mindre effektiv medarbejder i en arbejdsgivers øjne. Det er ikke alt - det viser sig, at cheferne forventer, at en gift mand er mere dedikeret på arbejdet end en enlig mand.

At nævne din civilstand kan fremkalde følgende stereotyper:

  • "En gift mand er en fast og pålidelig mand, og derfor en ansvarlig medarbejder."
  • "En gift kvinde tager altid fri, fordi hun har et møde på hendes barns skole eller fordi barnet er sygt."

Civilstand i et engelsk CV

Skal du søge job i udlandet? Så er det værd at tjekke på forhånd, om det er almindeligt at tilføje sin civilstand til sit CV i det specifikke land, hvor man søger. I et engelsk CV hører civilstand f.eks. ikke hjemme.

I et engelsksproget CV bør der slet ikke angives nogen personlige oplysninger. Det er forbudt ved lov for at undgå diskrimination af kandidater. Oplysninger som køn, fødeby, fødselsdato og endda et foto må ikke medtages i CV'et. Det giver alle kandidater lige muligheder, og ingen arbejdsgiver kan beskyldes for diskrimination.

I nogle lande er situationen dog anderledes. I Rusland er det f.eks. almindeligt at nævne sin civilstand (herunder antal børn). Også i Tyskland nævnes civilstand stadig ofte i CV'et.

Konklusion

I de fleste tilfælde anbefales det derfor ikke at nævne din civilstand, da det ikke siger noget om, hvor godt du kan udføre en bestemt funktion. Det er kun værd at nævne, hvis det kan arbejde til din fordel. Er du i tvivl? Så spring det over. Fokuser på de vigtigste dele, som f.eks. din erhvervserfaring og dine færdigheder.

Hvis du søger job i udlandet, kan det være værd at tjekke, om det er almindeligt at nævne sin civilstand på CV'et. Så ved du med sikkerhed, at dit CV lever op til de lokale retningslinjer, som arbejdsgiverne forventer.

Hvis du finder det vanskeligt at afgøre, hvilke oplysninger der hører hjemme i dit CV, kan du benytte en CV-skabelon. Disse skal du blot udfylde, og inden for få minutter har du et perfekt CV, der vil få dig til at skille dig ud hos arbejdsgiverne.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.