Køn på dit CV: kun i disse 2 situationer

Author Miranda Adriaanse
Skrevet af: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Køn på dit CV: kun i disse 2 situationer

Før i tiden var det normalt at nævne sit køn på sit CV sammen med andre personlige oplysninger som f.eks. civilstand eller nationalitet. I dag er der love, der forbyder diskrimination på baggrund af (blandt andet) køn. Derfor er køn bestemt ikke længere standard på et CV. Der er dog en række specifikke situationer, hvor det kan være en merværdi at nævne sit køn. I denne artikel ser vi på, hvornår du bør og især ikke bør tilføje det til dit CV.

Skal du nævne dit køn på dit CV?

Det er ikke et krav i Danmark, at du nævner dit køn på dit CV. Hvis det ikke er relevant for den pågældende stilling, er det bedre at udelade det. Dit køn siger ikke noget om dine kvalifikationer eller evne til at udføre en bestemt funktion og er derfor unødvendig information.

3 grunde til ikke at nævne køn på dit CV

For langt de fleste ansøgere vil det altså ikke være nødvendigt at nævne deres køn på deres CV. Det kan endda påvirke dine chancer for en jobsamtale negativt. Herunder deler vi tre vigtige grunde til, at du bedre kan lade være med at sætte køn på dit CV:

1. Det er unødvendig information

I Danmark er det meget almindeligt at have et foto på sit CV. En kandidats køn kan som regel allerede vurderes ud fra fotoet. Hvis du ikke har et foto i dit CV, kan en rekrutteringsansvarlig stadig finde ud af dit køn ud fra dit navn.

2. Arbejdsgivere skal bedømme dig på dine kvaliteter, ikke dit køn

En potentiel arbejdsgiver skal bedømme dig ud fra dine færdigheder, kvaliteter og erfaringer. Dit køn siger ikke noget om, hvor god du er til en bestemt rolle. At nævne ens køn kan kun føre til diskrimination. Selv om det er forbudt ifølge dansk lov, er det almindeligt kendt, at det stadig sker.

3. Det optager brugbar plads op på dit CV

Du har kun begrænset plads til at fremhæve de stærke sider i dit CV og kommunikere dem. Unødvendige personlige oplysninger optager plads, som du kunne have brugt til vigtigere ting (som din erhvervserfaring eller uddannelse).

Når kønnet på dit CV faktisk kan være værdifuldt

Der er altid et par undtagelser. Disse er situationerne, hvor du kan vælge at nævne dit køn på dit CV:

  • Intet foto og ukendt navn: Du har f.eks. ikke noget foto på dit CV, og det er ikke umiddelbart muligt at vurdere ud fra dit navn, om du er mand eller kvinde? I den situation kan du vælge at nævne dit køn på dit CV (selv om det ikke er et krav).
  • Funktion specifikt for mænd eller kvinder: Derudover er der nogle stillinger, som specifikt søger mænd eller kvinder. Igen er det kun nyttigt at nævne dit køn, hvis du ikke har et foto, og dit køn ikke kan vurderes ud fra dit navn. Eksempler på sådanne stillinger er statister, skuespillerroller og modelarbejde.

Hvordan nævner du dit køn på dit CV?

Du nævner dit køn blandt resten af dine personlige oplysninger. Du laver en ekstra overskrift, og angiver nedenunder, om du er en mand eller kvinde. I praksis kan dette se sådan her ud på dit CV:

Navn: Mads Jensen

Adresse: Funkevænget 5, 6541, Hadsund

Telefonnummer: +45 693 72 78 025

E-mail: [email protected]

Fødselsdato: 14-09-2000

Køn: Mand

Andre unødvendige personlige oplysninger

Følgende personlige oplysninger bør du ikke nævne på dit CV:

Hvilke personlige oplysninger skal du nævne på dit CV?

Ud over nogle eksempler på personlige data, som det er bedst at udelade, er der også altid oplysninger, som sagtens kan stå på dit CV. Følgende oplysninger er 'påkrævet' at nævne på dit CV:

  • Fornavn og efternavn
  • Telefonnummer
  • E-mailadresse
  • Adresse (eller bopæl)
  • Fødselsdato

Dette er oplysninger, som den potentielle arbejdsgiver vil bruge under ansættelsesprocessen. Dit navn til at hilse på dig i en e-mail. Dit telefonnummer og din e-mail til at kontakte dig for yderligere spørgsmål eller en indkaldelse til samtale. Din adresse eller bopæl for at beregne eventuelle rejseudgifter eller for at se, om du er fra nærheden. Og endelig din fødselsdato for at se, hvor gammel du er.

Må en arbejdsgiver stille spørgsmål om dit køn?

Arbejdsgivere må kun stille spørgsmål om ting, der er relevante for den pågældende stilling. Derfor ingen spørgsmål om din civilstand, seksuelle orientering, religion eller køn. Det giver mere lige behandling.

Vær opmærksom på, at i det øjeblik du nævner dit køn i dit CV, betragter du det som relevant for stillingen. Dette åbner en dør for rekrutteringsansvarlige, HR-chefer og arbejdsgivere til at stille spørgsmål om dette.

Køn på dit CV og diskrimination

Desværre er det stadigvæk sådan, at kønnet på din jobansøgning kan føre til fordomme og diskrimination. På trods af, at det er forbudt ved lov, er der mange studier, der viser, at mænd for eksempel oftere bliver ansat end kvinder.

Der er endda foretaget studier, hvor to 100% identiske CV'er blev sendt til hundredvis af virksomheder. Der var bogstaveligt talt ikke et komma, der var forskelligt i CV'erne. Kun navnet og fotoet var ændret for at skelne mellem en mand og en kvinde. Og hvad viste studiet? Kandidaten der var mand blev indkaldt til flere jobsamtaler.

Anonym ansøgning som løsning?

Eftersom det er videnskabeligt bevist, at der (desværre) stadig er meget diskrimination, når man ansætter medarbejdere, er der flere og flere stemmer fra både arbejdsgivere og arbejdstagere om, at der er behov for en neutral rekrutteringsproces. Når du sender dit CV, inkluderer du normalt dit navn, din alder og sender et billede, så det med det samme er klart, om du er mand eller kvinde. I fremtiden er det måske ikke længere tilladt at nævne disse oplysninger på CV'et, netop for at bekæmpe diskrimination. I sidste ende bør det handle om at finde den rigtige kandidat og ikke om, hvorvidt en person er mand eller kvinde.

Det faktum, at både medarbejdere og arbejdsgivere er positive over for 'blind ansøgning', indikerer, at arbejdsmarkedet er klar til forandring. Ved at skabe en neutral rekrutteringsproces, der fokuserer på ansøgerens kvaliteter og færdigheder (og ikke køn, etnicitet eller andre oplysninger), kan arbejdsgivere forhindre fordomme og skabe et mere retfærdigt og inkluderende arbejdsmiljø.

Konklusion

For de fleste ansøgere vil det ikke være nødvendigt at nævne dit køn på dit CV. Kun hvis det er nødvendigt for rollen, bør du overveje at skrive det på dit CV. Derudover kan vi se, at der er en stigende efterspørgsel efter en fair ansøgningsproces, hvor oplysninger som køn ikke kan spille en rolle. Desværre er vi ikke nået så langt endnu. Derfor må du selv afgøre, om det at nævne dit køn på dit CV tilføjer værdi eller ej. Når du laver et CV med Cvskaber, kan du selv vælge, om du vil angive dit køn eller ej.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Med sin erfaring som HR-rådgiver bruger Miranda nu sine evner til at skrive fremragende blogs og tekster til vores platform. Hendes evne til at analysere komplekse problemstillinger, kombineret med integritet og empati, gør hendes artikler både informative og engagerende. Hendes overordnede perspektiv og konstante søgen efter viden forbedrer kvaliteten af hendes artikler, som inspirerer og vejleder fagfolk på forskellige niveauer i organisationer. Miranda kombinerer samarbejde med uafhængighed, hvilket afspejles i hendes sammenhængende og innovative skrivestil.