Nationalitet på dit CV: skal det nævnes eller ej? (+hvordan)

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Nationalitet på dit CV: skal det nævnes eller ej? (+hvordan)

Det er ikke et krav, at du nævner din nationalitet på dit CV. Faktisk frarådes det i mange tilfælde at inkludere disse oplysninger i dit CV. Det er normalt ikke nyttig eller relevant information for den stilling, du søger. Loven forbyder også diskrimination på baggrund af nationalitet. I nogle tilfælde kan det dog være til din fordel at nævne din nationalitet. I denne artikel ser vi på, hvornår du kan nævne det, og hvor i dit CV du bør inkludere disse oplysninger.

Hvornår bør nationalitet nævnes på dit CV?

Som hovedregel bør du kun medtage oplysninger i dit CV, som er relevante for den stilling, du søger. I langt de fleste tilfælde vil det ikke være relevant at nævne din nationalitet, så det er bedre at udelade det af samme grund. Det er også meget usædvanligt at nævne sin nationalitet, så en potentiel arbejdsgiver vil undre sig over, hvorfor du har taget den med på dit CV.

I langt de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at nævne din nationalitet på dit CV (og det frarådes endda). Men som nævnt tidligere er der situationer, hvor det kan være en fordel for dig. Her er tilfældene, hvor det kan være en fordel at nævne din nationalitet på dit CV:

  • Hvis det er relevant for jobbet: For eksempel hvis du arbejder som tolk eller oversætter. Eller hvis du arbejder med flygtninge eller etniske minoriteter, og I har samme nationalitet.
  • Hvis du har et udenlandsk lydende navn. Selvom det er forbudt, sker der stadig diskrimination i ansættelsesprocesser. Virksomheder kan også tro, at du er fra udlandet og måske ikke har en gyldig arbejdstilladelse. Hvis du nævner din nationalitet, kan virksomheden være sikker på, at alle papirer er i orden.
  • Uddannet og arbejdet i udlandet. Lad os sige, at du har taget en uddannelse i udlandet og fulgt den op med en praktikplads og arbejdet i et par år. En virksomhed kan begynde at stille spørgsmålstegn ved din nationalitet.
  • Når du søger en stilling inden for det offentlige. For eksempel stillinger ved ambassader eller konsulater.
  • For stillinger i udlandet. Når du søger job i udlandet, er det klogt at finde ud af, hvad der forventes af dit CV i det specifikke land. Hvis du søger inden for EU, kan et Europass-CV være en mulighed. I USA og Storbritannien (et engelsk CV) er det f.eks. forbudt at nævne sin nationalitet. I resten af Europa er det ikke forbudt, men det er ualmindeligt at nævne det.
  • Udenlandske klienter. Hvis du skal arbejde i en international virksomhed med klienter, der har samme nationalitet, kan det at nævne det være en fordel.
  • Hvis du har brug for sproget i dit job. Forestil dig, at du er opvokset med dansk og polsk, så kan det bestemt være en fordel, hvis du tænker, du vil have brug for det i dit arbejde. Hvis du taler sproget, men ikke har nationaliteten, så nævn sproget under sprog-sektionen på dit CV.

Nationalitet bør ikke nævnes

  • Hvis du tror, du kan blive diskrimineret. Ifølge dansk lov må en arbejdsgiver ikke vælge kandidater på baggrund af køn, oprindelse, race osv. Det faktum, at det er forbudt, betyder dog ikke, at det ikke sker.
  • Du er udlænding og søger job hos en dansk virksomhed. Du har en anden nationalitet fra hjemlandet. Din udenlandske nationalitet kan så komme i vejen for dig.
  • Hvis din nationalitet ikke er relevant for stillingen. Hvis det ikke er relevant eller kan arbejde til din fordel, så nævn det ikke. Det kan kun skabe fordomme.
  • Hvis du stadig er i gang med dit integrationskursus. Du er måske stolt over at være blevet dansk statsborger, men oplysningerne tilføjer stadig ikke noget til dit CV. Desuden har du heller ikke de officielle dokumenter endnu. Fokuser på din erhvervserfaring og uddannelse.

Hvordan nævner du din nationalitet på dit cv?

Din nationalitet hører til under dine personlige oplysninger. Sørg for at skrive de vigtigste oplysninger først i toppen af dine personlige data, f.eks. navn, telefonnummer, e-mail og adresse. Nederst kan du eventuelt nævne yderligere personoplysninger som din nationalitet, civilstand eller kørekort.

For at gøre det så tydeligt som muligt kan du skrive 'Nationalitet' efterfulgt af din/dine nationalitet(er). På dit CV kan det se sådan ud:

Nationalitet: Dansk

Et dobbelt statsborgerskab kan naturligvis være en stor fordel for en ansøger, der skal arbejde i en international virksomhed, hvor du får brug for begge nationaliteter (og sprog). Det kan betyde, at du har erfaring med og viden om flere sprog og kulturer. I så fald kan du blot adskille de to nationaliteter med et komma. For eksempel:

Nationalitet: Dansk, Svensk

Opholdstilladelse eller arbejdstilladelse på dit cv

Når du søger job i udlandet, er det ud over din nationalitet også vigtigt, at du har de nødvendige dokumenter for rent faktisk at kunne arbejde. Hvis du f.eks. har brug for en arbejdstilladelse for at arbejde i det pågældende land, skal du gøre det klart på dit CV, at du har en. Virksomhederne er ofte ikke villige til at håndtere papirarbejdet selv. Hvis de ikke med det samme kan se, at du har de nødvendige papirer, gider de nok ikke gennemgå resten af dit CV eller spørge, om du har det, de har brug for.

For eksempel har du siden Brexit brug for en arbejds- og opholdstilladelse for at arbejde i Storbritannien. For at undgå at få afslag med det samme, er det vigtigt, at du på dit CV angiver, at du har de nødvendige dokumenter.

Tale om din nationalitet under jobsamtalen

Under samtalen kan den potentielle arbejdsgiver stille spørgsmål om din nationalitet (selvom det vil være meget usædvanligt). Det er vigtigt at vide, at du ikke er forpligtet til at svare på disse spørgsmål. Spørgsmål under samtalen bør kun dreje sig om emner, der er relevante for den pågældende stilling. Hvis du bliver spurgt, skal du understrege, at dine gode sprogkundskaber skyldes din anden eller dobbelte nationalitet.

Konklusion

Så lad være med at skrive din nationalitet på dit CV, medmindre det kan være til din fordel. Virkeligheden er dog, at det sjældent vil være til din fordel. Når du har truffet dit valg, er det tid til at lave et CV. Her hjælper vi dig gerne videre. Vores cv-skabeloner gør det nemt at lave et professionelt CV for enhver jobansøgning. På den måde kan du præsentere dig selv attraktivt over for potentielle arbejdsgivere.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.