Europass CV: hvad er det, og hvordan opretter man et?

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Europass CV: hvad er det, og hvordan opretter man et?

Du kan lave et Europass-CV, hvis du leder efter et job i Europa. Europass CV-formatet er anerkendt af arbejdsgivere over hele Europa. Det gør det utroligt nemt at søge job inden for EU's grænser. Arbejdsgiverne kan bruge dit CV til at vurdere, om du har den rette erfaring og de rette kompetencer til den stilling, de ønsker. Men hvor godt er CV-formatet sammenlignet med de mere almindelige moderne CV'er, der bruges overalt i dag?

I denne artikel deler vi:

 • Fordele og ulemper ved Europass-CV'et.
 • Vi viser dig, hvordan du laver et.
 • Og endelig viser vi dig et eksempel på et færdigt CV.

Hvad er et Europass CV?

Et Europass CV er en europæisk standard, der blev indført i 2004 i forhold til at lave et CV. Formålet er at gøre det lettere at søge job i andre europæiske lande. Det er valgfrit at bruge et Europass-CV. Du kan også vælge at lave dit eget (unikke) CV.

Download Europass-skabelon

Vil du gerne i gang med at lave dit eget Europass-CV med det samme? Så download din egen Europass CV-skabelon her. Det er et Word-dokument, så du kan begynde at udfylde de forskellige felter og sektioner.

Udfyldt CV-eksempel

Nedenfor kan du se, hvordan et udfyldt Europass-CV ser ud. Som du kan se, ser Europass-CV'et ikke ligefrem moderne ud. Det kan give anledning til tvivl om, hvorvidt det er effektivt på det nuværende jobmarked. Designet virker forældet og utidssvarende, hvilket ikke matcher et moderne CV.

Europass CV eksempel
I dag er det blevet mere og mere vigtigt at have et visuelt tiltalende CV. Et format som Europass-CV'et kan komme til at fremstå som mindre innovativt eller kreativt (især hvis arbejdsgiveren ikke kender Europass-CV'et). Derfor er det vigtigt at overveje, om dette format formidler det rigtige budskab og er tilpasset den sektor eller stilling, du er interesseret i. Især i sektorer, der værdsætter kreativitet og modernitet, kan det være en bedre idé at bruge et mere nutidigt og tilpasset CV-skabelon for at fremhæve dine unikke færdigheder og personlighed.

Hvilket sprog skal CV'et være på?

Når du søger job i en virksomhed i udlandet, er det vigtigt at tilpasse sproget i dit CV til stillingen og arbejdsgiverens præferencer. Konkret betyder det følgende:

 • Engelsk som hovedsprog: Hvis du ansøger om en international position, eller ved en virksomhed, hvor det er kendt, at engelsk er det foretrukne sprog, kan et CV på engelsk være passende.
 • Lokalt sprog for lokale virksomheder: Hvis du f.eks. søger job i en fransk virksomhed, hvor du kender eller forventer, at fransk er hovedsproget, er det en god idé at skrive dit CV på fransk. Det viser din vilje til at tilpasse dig den lokale kultur og din evne til at kommunikere på fransk.
Se på det sprog, jobopslaget er skrevet på. Det kan give en god indikation af, hvilket sprog arbejdsgiveren forventer i ansøgningen.

Hvordan laver man et overbevisende Europass CV

En god CV-struktur ser ud som følger:

 1. Dine kontaktoplysninger
 2. Den stilling du søger
 3. Erhvervserfaring
 4. Uddannelser
 5. Færdigheder
 6. Yderligere oplysninger (udgivelser, referencer osv.)

Det faktum, at rammerne allerede er givet, betyder ikke, at du bare skal betragte det som en simpel "udfyld de tomme felter"-opgave. Du skal stadig bruge tid og kræfter på at udfylde de forskellige afsnit så godt som muligt for at gøre indtryk med dit CV. Nedenfor giver vi dig nogle tips til hvert afsnit for at hjælpe dig i gang:

1. Udfyld kontaktoplysninger

Der står heldigvis meget præcist, hvilke personlige oplysninger der forventes af dig. Men vær opmærksom på følgende:

 • Husk at angive den korrekte landekode sammen med dit telefonnummer (+45).
 • Fjern oplysninger du ikke ønsker at give, eller som er upassende i det land, du søger til. For eksempel er det ikke nødvendigt at angive køn på dit CV.

2. Den stilling du søger

Udfyld den stilling, du søger. Sørg for at bruge den korrekte oversættelse af stillingsbetegnelsen. Slå det op, hvis det er nødvendigt.

3. Beskriv din erfaring

Din arbejdserfaring er i centrum på dit curriculum vitae. Husk følgende:

 • Præsenter din erfaring på dit europæiske CV i omvendt kronologisk rækkefølge. Det vil sige, den seneste erhvervserfaring øverst og derefter tidligere jobs.
 • Nævn kun relevant erhvervserfaring.
 • Forstærk din erhvervserfaring ved at nævne præstationer eller resultater.

4. Angiv din uddannelse(r)

 • Brug samme rækkefølge til din uddannelse på dit CV, som til din erhvervserfaring (og resten af dit CV).
 • Prøv at være så specifik som muligt omkring din uddannelse. Find en passende oversættelse af din uddannelse, så de forstår den. Angiv også uddannelsesinstitutioner og den periode, du har studeret.

5. Nævn vigtige færdigheder

På et Europass-CV skal du angive forskellige typer færdigheder, nemlig:

 • Kommunikationsevner
 • Organisatoriske færdigheder
 • Job-specifikke færdigheder
 • IT-kompetencer
 • Øvrige

Tilføj et antal vigtige færdigheder fra hver type, der er relevante for den søgte stilling. Så kan en arbejdsgiver på et øjeblik vurdere, om du er egnet til jobbet.

6. Tilføj yderligere information, der er relevant for stillingen

Hovedindholdet i dit Europass-CV er således helt udfyldt. Du kan dog tage skridtet videre for at overbevise arbejdsgivere i forskellige lande. Du kan eventuelt tilføje følgende felter:

 • Publikationer
 • Præsentationer
 • Projekter og opgaver
 • Konferencer
 • Seminarer
 • Priser og anerkendelser
 • Referencer

Det skader aldrig at tilføje ekstra afsnit, som er relevante for din rolle. Hvis du ikke ønsker at medtage disse afsnit, kan du også fjerne dem fra dit CV.

Er et Europass CV obligatorisk for udenlandske ansøgere?

Det er absolut ikke obligatorisk at bruge et Europass-CV, hvis du vil søge job i Europa. Faktisk fraråder vi det i de fleste tilfælde. Det er ofte bedre at lave og designe dit eget smukke CV eller bruge en (premium) CV-skabelon. Det vil give dig de bedste chancer for at blive indkaldt til en jobsamtale. Hvis du imidlertid ønsker at søge ind på en institution i Den Europæiske Union, er det nødvendigt at bruge et Europass-CV. Dette vil ofte også være nævnt i jobopslaget.

Hvordan laver man et CV?
Øg chancerne for at få dit drømmejob. Læs om hvordan du imponerer rekrutteringsfolk med et CV, der skiller sig ud
Læs artikel

Fordele ved et Europass CV

 • Dit Europass CV har et design og en struktur, der er anerkendt i hele Europa. Du behøver ikke at undersøge specifikke retningslinjer eller 'CV-regler', der gælder i det land, du søger job i.
 • Det er gratis at oprette et Europass CV. Du skal oprette en konto og kan derefter starte direkte i CV-editoren.
 • I din Europass-profil kan du også oprette andre dokumenter, som er nyttige for din jobansøgning. Tænk på et eksamensbevis, certifikat og resultat af sprogtest.

Ulemper ved et Europass CV

 • Europass CV-skabelonen er ikke god til at udnytte den plads, der er til rådighed. Det kan resultere i, at dit CV bliver ret langt. I næsten hele Europa er det almindeligt at have et CV, der ikke er længere end 2 sider.
 • Der bruges ikke profiltekst.
 • Der er begrænsede designmuligheder. Du har ét design, som du ikke kan ændre ret meget på. Det betyder, at du ikke kan differentiere dig med layoutet.
 • Designet er enkelt og noget forældet. Europass CV blev første gang introduceret i 2004. Siden da synes der ikke at være sket de store ændringer. Designet ser en smule gammeldags ud.
 • Europass CV er ikke populært. Selvom det er anerkendt i alle EU-lande, er der mange virksomheder, der ikke kender til konceptet.
 • Europass-CV'et er ikke fleksibelt. Det kan være svært at tilpasse CV'et til specifikke krav fra virksomheder eller stillinger.

Ærlig anmeldelse: Ikke brugervenlig og forældet

Selvom ideen bag Europass-CV'et er udmærket, har det flere mangler, som gør, at det ikke altid er det bedste format at vælge. Vi har selvfølgelig også selv prøvet at lave og udfylde et Europass-CV. Hjemmesiden er generelt ikke særligt brugervenlig. Programmet indeholder også nogle mindre fejl. For eksempel indtastede vi en bestemt dato under erhvervserfaring, som programmet så ændrede til noget helt andet.

Konklusion og vores råd

Europass CV giver et anerkendt og ensartet format til jobansøgninger inden for Europa. Det kan være nyttigt for dem, der søger job i forskellige europæiske lande, da det eliminerer behovet for at undersøge og tilpasse forskellige CV-formater til forskellige lande.

Standardisering har dog en pris. Designmulighederne er begrænsede, og formatet kan opfattes som forældet og utiltalende, især når man sammenligner med mere moderne og kreative cv'er.

Vores råd er derfor tosidigt: Overvej Europass-CV'et til organisationer, hvor standardisering og ensartethed er vigtig, såsom Den Europæiske Union eller offentlige myndigheder. Hvis du derimod søger inden for et område, der værdsætter kreativitet, innovation og professionalisme, eller hvis du vil skille dig ud med et unikt CV, bør du overveje at bruge en mere moderne og personlig skabelon.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.