15 almindelige CV-fejl, og hvordan du undgår dem

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
15 almindelige CV-fejl, og hvordan du undgår dem

Et CV (curriculum vitae) er ofte den første mulighed for at gøre et godt indtryk på en rekrutteringsansvarlig eller potentiel arbejdsgiver. Derfor er det vigtigt, at dit CV er professionelt. Desværre bliver der stadig alt for ofte begået store fejl, når man opretter et CV, hvilket betydeligt kan reducere chancerne for at få et job. I denne blog vil vi se på de mest almindelige CV-fejl, og hvordan du kan undgå dem. Ved at undgå disse fejl sikrer du, at dit CV skiller sig ud for arbejdsgiverne, og du vil være et skridt tættere på dit drømmejob.

Dette er de 15 mest almindelige fejl i CV'er

1. At inkludere irrelevant information i dit CV

Dit CV er et stærkt marketingværktøj, som du skal bruge med omtanke. Du laver det specifikt for at få fat i potentielle arbejdsgivere. Du sælger din viden og erfaring (din merværdi) til arbejdsgiverne. Det betyder, at du kun skal nævne de vigtigste og mest relevante oplysninger i dit CV, som bedst viser din viden og erfaring. Resten skal udelades. Giv derfor et overblik over de mest relevante ting, såsom din erhvervserfaring, uddannelse og færdigheder, på en til to sider.

2. En standard eller ikke-unik personlig profil

Din profiltekst står allerøverst på dit CV. Du kan derfor være sikker på, at den bliver læst først. Hvis din profil ikke gør indtryk, tror du så, at en rekrutteringsansvarlig vil læse resten af dit CV ordentligt igennem?

Din profil skal derfor være original, overbevisende og stærk.

Det hjælper enormt meget at skrive din profiltekst til sidst, når du allerede har udfyldt resten af afsnittene. På det tidspunkt har du givet et klart billede af dig selv som medarbejder, og hvad du gerne vil fortælle. Det kan du så opsummere kort i din profiltekst.

3. At undlade at inkludere præstationer eller resultater i dit CV

En af de mest almindelige fejl i CV'er er, at jobsøgende begynder at opremse en "kedelig" liste over opgaver og ansvarsområder. Selvfølgelig er det vigtigt for en fremtidig arbejdsgiver at se, hvad du har lavet, men det er meget vigtigere for dem at se, hvad du har udrettet og opnået. Derfor bør dit curriculum vitae også indeholde præstationer og resultater. Her er nogle eksempler:

  • Øget omsætningen med 20% ved at implementere en ny salgsstrategi.
  • Udført forskellige brugertests for at forbedre kundevenligheden af vores SaaS-løsning, hvilket resulterede i en stigning på 10% i konverteringsraten.
  • Forbedret effektiviteten af ordrestyringssystemet. Dette bidragede til en besparelse på omkring 40.000 kroner om ugen i omkostninger.
Erhvervserfaring på dit CV
Se vores smarte tips til at blive ansat hurtigere. Se perfekte eksempler på erhvervserfaring her.
Læs artikel

4. Et utiltalende CV-design eller et visuelt for rodet design

At bruge tid på design og layout af dit CV er måske lige så vigtigt som selve indholdet af dit CV. Et sjusket layout kan give indtrykket af, at du er upræcis eller mangler sans for detaljer. Brug derfor altid en stilfuld CV-skabelon.

5. At nævne din erhvervserfaring i den forkerte rækkefølge

Fra en potentiel arbejdsgivers perspektiv er det vigtigt at matche en ansøgers erfaring med den stilling, vedkommende søger. Her vil den seneste erfaring være den vigtigste. Brug derfor omvendt kronologisk rækkefølge, hvor du starter øverst med din seneste erhvervserfaring og arbejder dig baglæns.

Kronologisk CV
Se hvordan du effektivt strukturerer og fremhæver dine erfaringer for at tiltrække rekrutteringsfolks opmærksomhed.
Læs artikel

6. Usammenhængende formatering og struktur

Det sker stadig alt for ofte, at ansøgere bruger forskellige skrifttyper og usammenhængende tekstformatering, hvilket resulterer i et forvirrende CV. Undgå denne fejl i dit CV ved at bruge en god skabelon.

7. At ikke målrette dit CV til en specifik stillingsannonce

En stor CV-fejl, som stadig begås alt for ofte, er, at ansøgere laver ét CV og bruger det til alle ansøgninger. Du kan øge dine egne jobmuligheder betydeligt ved at tilpasse dit CV til hver jobannonce, du søger, og målrette det til de specifikke jobkrav. På den måde passer dit CV perfekt til det pågældende jobopslag.

Forestil dig, at du søger et job som grafisk designer hos to forskellige virksomheder. Virksomhed A lægger vægt på digitale designfærdigheder, mens virksomhed B prioriterer trykte medier og emballagedesign. I dit CV til virksomhed A fremhæver du din erfaring med webdesign og digitale værktøjer. Til virksomhed B tilpasser du dit CV, så du fremhæver dit arbejde med trykte medier og emballagedesign og viser, at du opfylder deres specifikke behov.

8. Tilføj ikke yderligere relevante dele

Hvert CV indeholder standardafsnittene: personlige oplysninger, en kort tekst om dig selv, erhvervserfaring og uddannelse. Det kan dog nogle gange være en fordel at tilføje ekstra afsnit. Derfor anbefaler vi altid, at du tilføjer ekstra afsnit til dit CV, hvis de er relevante for jobbet. Tænk f.eks. på et relevant praktikophold, du har gennemført. Eller f.eks. et relevant kursus eller certifikat, du har opnået. Personlige projekter, frivilligt arbejde eller egne initiativer kan også være gode at have med i dit CV.

9. Stavefejl og dårlig grammatik i dit CV

Grammatik- og stavefejl opfattes negativt af 80 % af de rekrutteringsansvarlige. Det giver et meget rodet indtryk, og du præsenterer dig selv som en kandidat, der ikke har styr på tingene. Læs derfor altid dit CV igennem en ekstra gang. Når du er sikker på, at det er i orden, så få en anden til at læse det. Ofte har du siddet og kigget længe på dit CV og kan ikke længere se de små fejl så hurtigt. Et nyt sæt øjne kan være en stor hjælp på det tidspunkt.

Print dit CV ud og læs det igennem i ro og mag. Når du printer det, kan du opdage fejl meget hurtigere og bedre.

10. At lyve eller overdrive

Det er vigtigt at være selvsikker og vide, hvad du har at tilbyde, men lyv ikke eller overdrev ikke.

11. Brug af standardfraser, som alle har på deres CV

Undgå at bruge typiske udtryk og CV-klichéer, som for eksempel:

  • "Jeg er en hårdtarbejdende person"
  • "Jeg er detaljeorienteret"
  • "En person, der arbejder godt med mennesker"
  • "Jeg er passioneret"

Det vil ikke overraske dig, at mange rekrutteringsansvarlige er grundigt trætte af disse ord og sætninger. Det virker måske fint for dig, men når du læser det 10 gange om dagen, bliver du naturligvis træt af det.

12. Ikke at sende dit CV som pdf-fil

Når du sender dit CV som et Word-dokument, er der risiko for, at hele formatet flytter sig. Det er ærgerligt, hvis du har arbejdet hårdt på et overskueligt CV med et godt layout og en god struktur. Du bør derfor altid sende dit CV som en PDF-fil. På den måde ser det ens ud på alle enheder.

Pdf eller Doc
Sammenlign forskellene mellem disse filformater her, og find ud af, hvad der er bedst til din ansøgning.
Læs artikel

13. At tilføje referencer ved din første ansøgning

Du behøver aldrig at nævne professionelle referencer i en indledende ansøgning, medmindre der udtrykkeligt anmodes om det i jobopslaget. Du behøver heller ikke at nævne sætningen "Referencer kan oplyses efter anmodning". De rekrutteringsansvarlige ved, at de kan bede om referencer, hvis det er nødvendigt.

14. At angive forkerte kontaktoplysninger

Fokuser ikke kun på hovedindholdet, men også på detaljerne. Hvis du ved et uheld har tastet dit telefonnummer eller e-mailadresse forkert ind, vil den rekrutteringsansvarlige eller arbejdsgiver aldrig kunne kontakte dig for at indkalde dig til en jobsamtale.

15. At bruge en upassende e-mailadresse

Endelig kan en upassende e-mailadresse forekomme enormt uprofessionelt. Sørg for, at din e-mailadresse altid er baseret på dit for- og efternavn. Hvis du har en gammel e-mailadresse, er det en oplagt mulighed for at lave en ny.

Konklusion

Hvis du vil have den bedste chance for at blive indkaldt til en jobsamtale, er det klogt at udfylde og forme dit CV omhyggeligt. Undgå de ovennævnte fejl for at kunne ansøge med selvtillid.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.