15 farlige CV-klichéer, du absolut skal undgå

Author Miranda Adriaanse
Skrevet af: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
15 farlige CV-klichéer, du absolut skal undgå

Når du udarbejder dit CV, bør du omhyggeligt vælge dit sprog. Det kan være fristende at fylde sit CV med klichéer og standardfraser i håb om at imponere en rekrutteringsansvarlig eller en potentiel arbejdsgiver. Desværre har det ofte den modsatte effekt. Problemet med klichéer er, at de ofte ikke siger ret meget om din ekspertise, dine kvalifikationer og dine færdigheder. Rekrutteringsfolk læser derudover de samme ord flere gange om dagen, hvilket gør det utroværdigt. I denne artikel deler vi de bedste CV-klichéer, du bør undgå, så dit CV ikke ryger direkte i skraldespanden.

Derfor bør du ikke nævne klichéer i dit CV

Et CV fuld af klichéer er ikke overbevisende og gør ikke indtryk på arbejdsgivere. Det handler netop om, at en ansøger leverer beviser for, at han eller hun er egnet til den pågældende stilling. Det betyder, at ansøgeren skal nævne de rigtige færdigheder og kompetencer og referere til relevante resultater og præstationer, som viser at de opfylder alle jobkravene. Vage ord eller overforbrugte sætninger er ofte ikke specifikke nok til at gøre præstationerne og evnerne unikke.

Undgå disse 15 CV-klichéer

1. "Fremragende mundtlige og skriftlige evner"

Hvordan kan det ses? Denne påstand er i første omgang meningsløs og bruges meget ofte. Hvis du søger et job som journalist eller i en anden redaktionel rolle, er det ikke nok. Du er nødt til at give mere kontekst og være mere specifik ved at give eksempler på situationer, hvor dine kommunikationsevner kommer til udtryk.

2. "Referencer tilbydes efter forespørgsel"

Potentielle arbejdsgivere er i den første fase af ansøgningsprocessen slet ikke interesseret i referencer. Senere i processen kan der eventuelt blive spurgt ind til dem.

3. "Jeg arbejder detaljeorienteret og resultatorienteret"

Det kan enhver sige, men hvordan kommer det til udtryk? Det er meget bedre at erstatte det med begivenheder og fakta fra din karriere, som viser, at du faktisk er resultatorienteret. Det samme gælder for "resultatorienteret".

Rigtigt
Som salgschef øgede jeg salgsfigurerne med 40% gennem målrettede kundestrategier og effektiv teammotivation.
Forkert
Jeg er meget resultatorienteret og arbejder altid med øje for detaljer.

4. "Kreativ tænkende"

Der er bestemt stillinger, hvor det er vigtigt at være kreativ. Tænk for eksempel på grafiske designere. Selv i de tilfælde er det nødvendigt at vise sin kreativitet (f.eks. gennem et portfolio) i stedet for kun at fortælle om den.

Ud af boksen" bliver stadig brugt meget. Men hvad betyder det egentlig? At du har en bestemt tankegang og at den nogle gange kan være anderledes end den måde, man plejer at gøre tingene på? Beskriv i stedet, hvordan du har brugt din kreative hjerne i en specifik situation. Det siger mere end udtrykket "ud af boksen.

5. "Team player"

Mange ansøgere skriver, at de er en teamplayer. Men hvad betyder det egentlig? Det er meget bedre at beskrive din erfaring med teamarbejde, samarbejde og lederskab for at vise denne evne.

6. "Passioneret"

Alle siger, at de er passionerede omkring deres arbejde, men virkeligheden er, at en stor del af folk arbejder for pengenes skyld. Ville du stadig arbejde 40 timer om ugen, hvis du vandt i lotto?

Det ved arbejdsgiverne også godt. Det er helt fint. Det er derfor, at "passioneret" omkring et job er en stor CV-kliché, som ofte virker utroværdig.

7. "Ansvarlig for ..."

Sørg for, at hvert punkt i din erhvervserfaring ikke starter med ansvarlig for... Det ser ikke godt ud og er ret ensformigt. Brug i stedet handlingsverber til at beskrive dine opgaver.

NB: handlingsverber i dit CV

8. "Erfaren (profession X)..."

"Erfaren marketingspecialist", "Erfaren sælger", "Erfaren programmør", det er alle beskrivelser, der ofte bliver brugt af ansøgere. Problemet er, at "erfaren" ikke siger ret meget. Hvad betyder "erfaren"? 5 års erhvervserfaring, 10 års erhvervserfaring? Og nogle gange er ansøgere med 5 års erhvervserfaring også bedre end folk med 10 års erfaring. Så ja, hvad er pointen?

9. "Pålidelig"

Selvfølgelig er du pålidelig, ellers ville du jo ikke søge stillingen. Det er et ligegyldigt ord, som HR-managere ikke kan bruge til noget. Prøv i stedet at fremhæve situationer, der viser, at du tager det ekstra skridt og kan gøre en forskel (og dermed er pålidelig).

Rigtigt
Under et meget vigtigt projekt arbejdede jeg over for at sikre, at alle opgaver blev udført til tiden, hvilket førte til en vellykket projektlevering uden forsinkelser.
Forkert
Jeg er en meget pålidelig medarbejder, som altid er til rådighed og som altid overholder mine deadlines. Jeg har ikke noget imod at arbejde over.

10. "Fremragende"

Hvis du er så fremragende, så nævn det ikke eksplicit. Tilføj i stedet en ekstra sektion på dit CV med dine præstationer, priser eller udmærkelser. På den måde kan du subtilt antyde, at du har forstand på tingene og et godt navn i din branche.

OI: Udmærkelser på dit CV

11. "Menneskekender"

Det er fint, du kan altså fungere og kommunikere godt med mennesker. Selvfølgelig værdsætter en arbejdsgiver det, men vis hvorfor du er så god til at omgås mennesker. Hvordan viser det, at du har en stor empatisk evne?

12. "Fleksibel & omstillingsparat"

Arbejdsgivere forventer at du agere på de ting, der foregår i virksomheden i øjeblikket. Også når der pludselig sker noget, der betyder, at du skal ændre din tidsplan.

13. "Hårdtarbejdende"

Det samme gælder for 'hårdtarbejdende'. Alle skal arbejde hårdt. Det er nærmere reglen end undtagelsen.

14. "Selvstændig"

På et CV skriver ansøgere ofte "Jeg kan arbejde godt selvstændigt", men er dette virkelig det, der adskiller dig fra andre kandidater? Det tilføjer ikke rigtig noget.

15. "Motiveret"

At være motiveret er ofte mere noget, du beviser på arbejdspladsen ved for eksempel lige at gøre det ekstra. Medmindre du har et godt eksempel at tilføje, er det bedre at lade være med at nævne det på dit CV.

Hvilke ord kan du så bruge på dit CV?

Det betyder ikke, at du slet ikke kan bruge nogen ord. Ord, der virker stærke, kan stadig gøre indtryk. Her er eksempler på ord, du kan bruge i dit CV:

 • Samarbejdsorienteret
 • Proaktiv
 • Initiativrig
 • Organiseret
 • Dedikeret
 • Fokuseret
 • Selvstændig
 • Innovativ
 • Fleksibel
 • Handlekraftig
 • Pålidelig
 • Energisk
 • Produktiv
 • Analytisk
 • Kommunikativ

Dette er positive ord, der udstråler ekstra beslutsomhed. Det er ord, der viser, hvad du har opnået.

Konklusion

Det er en fælde for mange jobsøgende altid at nævne et par CV-klichéer i deres CV. Forhåbentlig har vi overbevist dig om, at det ofte er meget bedre at undlade disse fra dit CV eller at give konkrete eksempler, der viser, at du faktisk besidder de kvaliteter, du påstår. Ved at dele specifikke resultater og erfaringer gør du dit CV særpræget og mere overbevisende for potentielle arbejdsgivere.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Med sin erfaring som HR-rådgiver bruger Miranda nu sine evner til at skrive fremragende blogs og tekster til vores platform. Hendes evne til at analysere komplekse problemstillinger, kombineret med integritet og empati, gør hendes artikler både informative og engagerende. Hendes overordnede perspektiv og konstante søgen efter viden forbedrer kvaliteten af hendes artikler, som inspirerer og vejleder fagfolk på forskellige niveauer i organisationer. Miranda kombinerer samarbejde med uafhængighed, hvilket afspejles i hendes sammenhængende og innovative skrivestil.

Fortsæt med at læse