Gode ord til din ansøgning: Tips og 20 gode eksempler

Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Gode ord til din ansøgning: Tips og 20 gode eksempler

Vi har alle været der, og det er lige svært hver gang. At skrive en ansøgning til en spændende ny stilling er ikke så nemt, som man skulle tro. Du kender dig selv, du kender dine færdigheder, og du ved, hvilken uddannelse du har, men hvordan gør du kombinationen af det hele attraktivt for en arbejdsgiver?

Det kan være svært at finde de rigtige ord til dit CV, men i denne artikel kan du lære mere om de ord, som arbejdsgiverne leder efter. Når du har fundet de rigtige ord, er det vigtigt at skrive i et sprog, der viser arbejdsgiveren, at du er seriøs, nysgerrig og klar til at tage ansvar. Hvis du allerede har et CV, men gerne vil tjekke, hvor godt det er, kan du bruge online AI-værktøjer til at hjælpe dig med at forbedre det. Hvis du ikke har et CV endnu, er der også værktøjer, du kan bruge til at designe det.

De bedste ansøgninger

Selvom du måske gerne vil pynte lidt på dit CV, er det sjældent en god idé - de fleste arbejdsgivere vil se igennem fingrene med det, så snart du møder op til en samtale, og det er spild af både din og arbejdsgiverens tid. Når det er sagt, skal du selvfølgelig vise den bedste version af dig selv, som passer bedst til den stilling, du søger. Fremhæv derfor dine præstationer i tidligere jobs, som kan vise din ekspertise inden for jobområdet.

De ord, du bruger i din ansøgning, vil i høj grad afhænge af stillingens karakter. Hvis du f.eks. søger en stilling inden for sundhedspleje og gerne vil fremhæve dine kompetencer, kan du bruge ord som:

 • samarbejde
 • bidrage
 • rådgive
 • tilegne
 • rapportere
 • dokumentere

Søger du derimod en stilling, hvor du skal tale eller skrive med slutbrugere, eksempelvis kundeservicejobs, salgsstillinger eller håndværkerjobs, kan du bruge ord som:

 • optimere
 • forbedre
 • styrke
 • øge
 • forhandle
 • identificere
 • dokumentere
 • systematisere
 • afdække
 • udvikle

Til mere analytiske jobs, herunder administrationsstillinger og jobs inden for økonomiverdenen, kan du med fordel bruge ord som:

 • implementere
 • systematisere
 • eksekvere
 • løse
 • organisere
 • validere
 • initiere

Gør det en forskel?

Det korte svar: ja og måske. Det længere svar: Om det gør en forskel at skrive længere ord, såsom "implementere" i stedet for "bruge", afhænger af den person, der læser din ansøgning. Der er dog en objektiv forskel, idet et højere antal ord ofte vil få dit CV til at se mere professionelt ud.

At finde gode ord til sit CV kan derfor gøre et godt CV til et godt. I eksemplet ovenfor, hvor vi brugte "implementere" og "bruge", er lix-forskellen næsten 100, hvis man ser isoleret på det.

Selvom ordene og formuleringerne i dit CV er vigtige, er der andre faktorer, der spiller ind. Et forvirrende CV, som du har bikset sammen på et par minutter i Word, har ikke lige så stor chance for at blive læst som et CV, der er skabt ud fra en professionel skabelon.

Hav din kommende arbejdsgiver i tankerne

Det er klart, at du ikke behøver at være lige så formel, hvis du søger et mindre formelt job, som hvis du søger et meget formelt job, men hvordan skifter man mellem de forskellige skrivestile? En tømrermester er ofte mere interesseret i, om du er en god kommunikator, klar til at påtage dig nye opgaver og omstillingsparat, mens en økonomichef ofte vil vurdere din ansøgning ud fra, om du har analytiske evner, skriver korrekt dansk, tænker selvstændigt og tager ansvar.

Når du skriver en ansøgning til en tømrervirksomhed, er det derfor vigtigere at fokusere på ord, der passer til branchen. Dette kan eksempelvis være ord og formuleringer som grundigt håndværk, god til at samarbejde, faglig stolthed og alsidig. Et godt råd er altid at læse stillingsopslaget og finde lignende stillingsopslag, eksempelvis på Jobindex, så du kan låne nogle af de ord, arbejdsgiverne selv bruger.

Skriver du derimod en ansøgning til et job som økonomicontroller, er det helt andre ord, du bør bruge, når du leder efter gode ord til din ansøgning. Disse ord læner sig op ad de analytiske færdigheder, du skal vise, at du besidder. Det er ord som dataovervågning, analyse, afstemning og opfølgning, rapportering, proaktiv, sparring og muligheder/risici.

Hvis du er i tvivl, og hvis du ikke ved, om det CV, du har skrevet, passer til den stilling, du søger, kan du altid få hjælp. Mange jobcentre i Danmark tilbyder workshops, men hvis du ikke har tid eller lyst til at deltage i dem, kan du bruge et AI-værktøj til at tjekke din ansøgning på få minutter. Disse værktøjer giver dig feedback omkring stilen, sprogbrugen og udseendet af din ansøgning, og kan give dig råd om, hvilke gode ord, du kan tilføje til dit CV, og hvordan du optimerer dit layout.

Et andet godt råd er, at du bør skrive i et aktivt sprog, frem for et passivt sprog. Dette betyder eksempelvis, at du skal bruge formuleringer som ”Jeg optimerede systemet…” i stedet for formuleringer som ”Systemet blev optimeret…”.

I kombination med nogle tillægsord, vil dette gøre, at din ansøgning bliver mere engagerende at læse for din kommende arbejdsgiver, og du kan endda tilføje nogle superlativer, hvis du virkelig vil understrege, hvor vigtig du har været for din tidligere arbejdsgiver, eksempelvis ved at medtage, hvis du har været den bedste medarbejder flere måneder i træk.

Det handler om dig

Reelt set er din ansøgning og dit CV en salgstale, hvor du er produktet – du skal sælge din arbejdskraft til en kommende arbejdsgiver. Det er derfor vigtigt, at du ikke fremstiller dig selv som ordinær og erstattelig. Du skal sælge dig selv så godt, at en kommende arbejdsgiver ikke kan lade være med at ansætte dig.

For at gøre dette kan du eksempelvis beskrive dig selv som mødestærk, effektiv og kompetent. Disse ord viser, at du tager dit arbejde seriøst, og at arbejdet bliver en del af dig, når først du er ansat. Afhængigt af din stilling kan du også bruge formuleringer som analytisk tankegang, passionsdrevet og innovativ tankegang for at understrege, at du altid er i udvikling.

Du bør også tænke over, hvilke ting der er interessante for arbejdsgiveren. Er det vigtigt for arbejdsgiveren at vide, at du elsker anime? Hvis ikke, skal du ikke nævne det under dine interesser. Nævn i stedet ting, der kan styrke de færdigheder, du får brug for i jobbet. Har du været formand for den lokale sportsklub? Det kan være værd at nævne, hvis du søger en leder- eller bestyrelsespost. Måske arbejdede du frivilligt i en organisations økonomiafdeling i løbet af dit sabbatår? Det vil helt sikkert interessere arbejdsgiverne.

Når du har skrevet din ansøgning og dit CV, er det vigtigt at få en anden til at kigge det igennem, så du kan få andres mening om, hvordan ansøgningen lyder. Til dette kan du også bruge et feedbackværktøj, hvis du ikke kan finde en ven, der har tid til at læse CV’et.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Som direktør for denne jobansøgningsplatform har jeg omfattende viden inden for succesfuld jobansøgning. Med dette har jeg allerede vejledt hundredvis af mennesker til deres drømmejob. Min ekspertise i at udarbejde effektive CV'er og overbevisende ansøgningsbreve er central i min tilgang. Som anerkendt ekspert i at skabe vindende CV'er kombinerer jeg unikke indsigter med beviste strategier, så ansøgere kan præsentere sig selv på den bedst mulige måde over for potentielle arbejdsgivere.