Fritidsinteresser på dit CV: 50+ gode eksempler

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Fritidsinteresser på dit CV: 50+ gode eksempler

Ud over faglige kompetencer er det også vigtigt at nævne fritidsinteresser i dit CV. Vi giver dig tips til, hvordan du kan nævne dine hobbyer i dit CV for at gøre et positivt indtryk og skille dig ud fra andre ansøgere. Hobbyer kan give mere indsigt i din personlighed og karakter.

I denne artikel viser jeg dig:

 • Hvornår du skal sætte fritidsinteresser på dit CV.
 • Hvilke fritidsinteresser der gør sig godt på dit CV.
 • Hvordan du skal tilføje dem til dit CV.

Forskellen mellem hobbyer og interesser

Hvad er interesser?

Interesser er i højere grad emner, som du finder meget spændende. For disse emner viser du interesse og nyder at lære mere om dem. 'Kunst' er et godt eksempel på en interesse, hvis du kan lide at gå på museum.

Hvad er en hobby?

Kort sagt er hobbyer aktiviteter, du nyder at lave i din fritid. Hobbyer dyrkes for afslapning og fornøjelse, ikke som lønnet arbejde. 'Maling' kunne være et eksempel på en hobby, du nyder at dyrke i din fritid.

Både hobbyer og interesser ser godt ud på dit CV, da de begge giver mere indsigt i dig som person.

Hvad fritidsinteresser siger om dig

Ved at lave dit CV kan fritidsinteresser være afgørende for succesen i din ansøgning.

Hvorfor?

To grunde:

 • Fritidsinteresser supplerer dine færdigheder.
 • Det siger noget om din personlighed (mennesket bag CV'et).

Det er meget simpelt. Hvis du dyrker holdsport (for eksempel fodbold), siger det også noget om dine evner til at samarbejde.

Hvis du kan lide kunst, maleri eller tegning, er du måske kreativ, men samtidig også individuelt indstillet.

Kan du lide at rejse? Så viser det, at du er åbensindet og eventyrlysten.

Derfor er det vigtigt at tænke grundigt over, hvad dine hobbyer siger om dig, og hvordan de kan omsættes til færdigheder på dit CV.

Desuden er et CV ofte allerede et kedeligt og formelt dokument.

Hobbyer (og din profil) giver farve og liv til dit CV! Det giver dig mulighed for at vise mere af dig selv, hvad du kan lide at lave, og hvilken type person du er.

I sidste ende vil rekrutteringsansvarlige også gerne vide, om du ud over dine faglige kvaliteter også passer godt ind i teamet og virksomheden rent personligt. Og interesser på dit CV kan hjælpe med at træffe den beslutning.

Når er fritidsinteresser værd at nævne?

Sæt fritidsinteresser på dit CV, hvis de opfylder følgende betingelser:

 • Hobbyen eller interessen passer godt til virksomheden.
 • Du ønsker at give dit CV et personligt 'touch'.
 • Hobbyen eller interessen er et supplement til en af dine færdigheder.
 • Du ønsker at skille dig ud fra de andre ansøgere.
Rigtigt
Vælg fritidsinteresser, der afspejler dine færdigheder og personlighed og er relevante for jobbet.
Forkert
Nævn ikke hobbyer, som er fagligt upassende eller irrelevante for den stilling, du søger.

Når skal du ikke nævne fritidsinteresser på dit CV?

Overvej altid, hvad dine hobbyer siger om dig som person, når du nævner dem. Hobbyer, der involverer ekstremsport (hvor der er stor risiko for ulykker), vil sandsynligvis ikke være gode. En potentiel arbejdsgiver vil helst ikke bekymre sig om, at du kommer ud for en ulykke og ikke er i stand til at arbejde.

Der er selvfølgelig mange flere situationer, hvor det måske ikke er en god idé at nævne en hobby eller interesse i dit CV. Dette er, når du ikke bør nævne fritidsinteresser på dit CV:

 1. Hvis det ikke er en relevant hobby for stillingen: Hvis du søger en stilling som IT-specialist, er det ikke meget værd at nævne, at du er en ivrig frimærkesamler.
 2. Når den pågældende hobby ikke er professionel: Hvis du har hobbyer eller andre interesser, som ikke er passende at nævne, er det bedre at udelade dem. Tænk på gambling, farlige aktiviteter eller voldelige interesser.
 3. Hvis hobbyen afslører dine politiske præferencer: Du ved ikke, om en arbejdsgiver vil være enig i dine holdninger, og du vil gerne undgå fordomme. Det samme gælder din religiøse overbevisning.
 4. Der er kun lidt plads på dit CV: Du skal fylde dit CV med så mange relevante oplysninger som muligt. Fokuser på din erhvervserfaring, uddannelse og færdigheder. Hvis der er plads til overs, kan du nævne hobbyer.

Hvordan nævner du fritidsinteresser på dit CV?

Nu hvor du har en idé om, hvilke hobbyer du kan skrive på dit CV, er det tid til at lære, hvordan du tilføjer dem til dit CV. Heldigvis er det ret nemt at angive hobbyer. Her kan du se, hvordan du tilføjer hobbyer til dit CV:

 1. Vælg relevante fritidsinteresser, der matcher jobopslaget.
 2. Lav en separat overskrift med titlen 'Fritidsinteresser'.
 3. Tilføj 3-5 fritidsinteresser. Vær så specifik som muligt.
 4. Undgå standardfritidsinteresser.

Det er ikke nok kun at nævne navnet på din fritidsinteresse – du skal også vise, hvad du får ud af det, og hvad du lærer af det. For eksempel, i stedet for kun at sige, at du kan lide at male, kan du også fortælle, at du deltager i workshops for at forbedre dine færdigheder, og at du allerede har udstillet nogle af dine værker i lokale gallerier. Dette viser, at du ikke kun har en passion for maleri, men også at du arbejder hårdt på det og har succes med det.

Skabe minder og fange dem ved at tage billeder ved begivenheder.
Fotografi

Temmelig sort-hvidt: Hvis du kan lide at nørkle, vil den rekrutteringsansvarlige falde i søvn, hvis du springer i faldskærm, vil vedkommende hurtigt være på kanten af sædet. Men altid: Giv det kontekst, hvorfor gør du det, hvad får du ud af det, hvad lærer du af det, og hvordan tror du, at denne erfaring kan bruges i dit job?

Skak - jeg har en rating på 1250. Min yndlingsåbning som sort er Caro Kann.
Skak

Som du kan se af eksemplerne ovenfor, er det vigtigt at være så specifik som muligt, når du nævner hobbyer, og undgå standardhobbyer. Det er ikke nok bare at have "løb" som hobby. Alle har det på deres CV. Vær specifik! Et sidste eksempel:

Jeg giver som frivillig rundvisninger på et museum om den romerske tid.
Frivilligt arbejde

Forstår du? Bare 'Læsning' som en fritidsinteresse er ikke unikt og siger også intet om dig, men at skrive, at du helst læser historiske romaner, gør det!

10 eksempler på gode fritidsinteresser for dit CV

Nedenfor finder du en liste med eksempler på gode fritidsinteresser. I det følgende afsnit kan du læse, hvordan du kan integrere dem i dit CV.

1. Holdsport

At dyrke holdsport viser, at du kan samarbejde og kommunikere godt. Hvis du endda er anfører, viser det også, at du er i stand til at lede et hold. Derfor er holdsport en perfekt hobby at have på sit CV til stillinger, hvor man skal samarbejde meget.

2. Udholdenhedssport

Udholdenhedssport (individuelle sportsgrene) som tennis, cykling og løb viser, at du har en masse selvdisciplin og udholdenhed. Desuden viser det, at du sagtens kan arbejde alene. Kræver stillingen stor koncentration? Så er udholdenhedssport en fremragende hobby at nævne.

3. Læsning

Det er ligegyldigt, hvilke bøger du læser. Læsning viser, at du følger din passion. Derudover kan det vise, at du er en rolig person, og at du tænker, før du taler. Det hjælper også med en god balance mellem arbejde og privatliv.

4. Madlavning

Hvis du kan lide at lave mad, viser det, at du ikke er bange for at prøve nye ting. Det kan også indikere, at du ikke er bange for at begå fejl. Afhængigt af stillingen kan dette være gode egenskaber.

5. Træarbejde/ andre projekter

Er du en person, der kan lide at være beskæftiget og lave ting? Så viser det, at du er disciplineret, og at du ikke har noget imod at tage fat.

6. Musik/ spille et instrument

At lave musik kræver, at du kan koncentrere dig godt. Derudover skal du have nok tålmodighed, disciplin og udholdenhed til at lære at spille et musikinstrument godt. Afhængigt af stillingen kan dette være vigtige karaktertræk for potentielle arbejdsgivere.

7. Skrive/ blogge/ videoproduktion

Folk med disse hobbyer kan ofte kommunikere fremragende og udtrykke sig perfekt. Det viser også, at man kan arbejde grundigt og præcist. Især i marketingrelaterede stillinger kan disse hobbyer være en fordel.

8. Gaming

Gaming som fritidsinteresse er ret kontroversielt. Det skyldes, at der er et stigma om, at det gør dig doven og aggressiv. Det kan dog også vise, at du er løsningsorienteret, og at du er god til at samarbejde på afstand. Så afhængigt af stillingen (og virksomheden) kan det være en god tilføjelse til dit CV.

9. Skak/ tænkesport

Ved denne aktivitet spiller du et spil med hinanden, hvor især analytisk tænkning kræves. Det viser også, at du kan tænke systematisk og er kritisk. Nævn dette på dit CV, hvis du ansøger om en strategisk stilling, der kræver, at du kan tænke uden for de normale rammer. Her kan du tænke på IT, finans, byggeri og ingeniørarbejde. Selvfølgelig er dette kun et udsnit af de stillinger, hvor disse fritidsinteresser er gode for. Bestem selv, om det passer godt nok til jobopslaget.

10. Fotografi/ design/ maleri

Det bør være indlysende, at du skal være kreativ for disse typer fritidsinteresser. Derudover skal du have øje for detaljer og være tålmodig. Disse fritidsinteresser gør det fremragende for alle kreative stillinger.

Kender du navnet på rekruttereren? Søg ham/hende op på sociale medier. Ser du ligheder i fritidsinteresser? Glem ikke at nævne dem på dit CV! Dette skaber et personligt 'klik'.

Fritidsinteresser under jobsamtalen

Hvis du har usædvanlige hobbyer, kan du altid forvente spørgsmål om dem under samtalen. Forbered dig derfor på forhånd. Måske deler den rekrutteringsansvarlige eller arbejdsgiveren den samme hobby og spørger for eksempel, hvilken bog du læser i øjeblikket eller hvilken bog, der har gjort størst indtryk på dig for nylig. Det er derfor værd at tænke grundigt over, hvilke spørgsmål der kan komme.

Flere eksempler på gode fritidsinteresser

Har du brug for inspiration til dit eget CV? Se på nedenstående liste med fritidsinteresser:

 • Kreativ: Male, tegne, fotografere, blogge, grafisk design, dekorere, havearbejde, lave musik, animere.
 • Teknisk: Programmere, bygge (computere, gadgets, hjemmesider osv.), grafisk design.
 • Social: Frivilligt arbejde, sport, debatklub, give lektiehjælp.
 • Eventyrlysten: Rejse, rygsækrejse, bjergbestigning, dykke, snorkle.
 • Lærenem: Seminarer, workshops, kongresser, kurser, undervise, lære fremmedsprog, læse.
 • Sundhed og fitness: Løbe, træne, yoga, meditere, cykle.
 • Computerfærdigheder: Skabe indhold, 3d-printere, designe, lave spil eller apps.
 • Udadvendt: Eget firma, netværke, social media marketing, lave og rangere hjemmesider.
 • Socialt ansvarlig: Medlem af en stiftelse, grøn livsstil, frivilligt arbejde.
 • Kunst: Designe mode, strikke, sy, male, tegne, besøge museer.

Konklusion

Hobbyer er perfekte til at vise mere af dig selv, især hvis du opretter et CV uden erhvervserfaring.

I sidste ende er rekrutteringsansvarlige og potentielle arbejdsgivere på udkig efter kandidater, der passer bedst til den pågældende organisations job, værdier og mål.

Sørg derfor for, at dine hobbyer opfylder følgende betingelser:

 • Lad dit CV matche jobopslaget.
 • Vær unik - undgå standardhobbyer.
 • Vær så specifik som muligt for at skille dig mest muligt ud.
 • Tænk over, hvad hobbyen siger om dig.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.