CV-profiltekst: skriv en overbevisende profil

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
CV-profiltekst: skriv en overbevisende profil

Forestil dig, at dit CV ligger i en bunke med tusindvis af andre. Hvordan sikrer du, at dit CV tiltrækker sig opmærksomhed og fanger den rekrutteringsansvarlige? Svaret kan meget vel ligge i styrken af en karakteristisk CV-profiltekst. I denne blog viser vi dig ikke kun, hvordan du skriver en profiltekst, der lader din personlighed skinne igennem, men som også fremhæver dine unikke kompetencer og ambitioner. Er du klar til at finde ud af, hvordan du skriver en profil, der får dig til at skille dig ud i arbejdsgivernes øjne? Læs videre, og gør et uforglemmeligt indtryk med dit CV.

Hvad er en CV-profiltekst?

En CV-profiltekst er den indledningsvise tekst på dit CV. Din profil står øverst i dit CV, og det er her, du beskriver din personlige side. Du fortæller om dine ambitioner, styrker, mål, og hvor dine interesser ligger. Vis, hvorfor du er den perfekte kandidat til stillingen. Det er det, rekrutteringsansvarlige vil være nysgerrige efter at vide.

Arbejdsgiverne vil gerne se noget af din personlighed i dit CV. Ofte kan du vise mere af din personlighed i din ansøgning. Problemet er, at CV'et ofte læses først. Hvis det ikke gør indtryk, bliver din ansøgning aldrig læst.

Din profiltekst er din chance for at give dit CV et 'personligt præg'. Du skal tiltrække opmærksomhed og gøre læseren nysgerrig efter at læse resten af dit CV.

Hvordan skriver du en god CV-profiltekst?

En god profiltekst på dit CV skal fange den rekrutteringsansvarliges opmærksomhed og med det samme gøre det klart, hvem du er, og hvad du kan. En profiltekst placeres typisk i toppen af dit CV, lige under dine personlige oplysninger.

Sådan skriver du en god CV-profiltekst:

 1. Lad din personlighed skinne igennem i din profiltekst.
 2. Præsenter dig selv kort og tal om dine styrker.
 3. Skriv en original, unik introduktionstekst.
 4. Nævn vigtige resultater og færdigheder.
 5. Sørg for, at din profiltekst matcher din rolle og jobopslaget.

1. Lad din personlighed komme til udtryk i din CV-profiltekst

Formålet med en profiltekst på dit CV er at vise, hvem du er. Det handler om dig!

Skriv derfor altid i første person. Altså 'Jeg er en...'.

Ved at skrive i jeg-form kan en læser bedre identificere sig med dig som person.

Især i CV-profilteksten er dette vigtigt, da potentielle arbejdsgivere forsøger at finde ud af, hvilken type kandidat de har med at gøre. Det handler ikke kun om dine færdigheder, men også om, hvorvidt du passer godt ind i virksomheden.

Jeg er en entusiastisk, munter kundeservice professionel...

Du skal vise, at du er den rigtige person til stillingen.

2. Præsenter dig selv kort og fortæl om dine stærke sider

Du skal sælge dig selv i dit CV, det er der ikke noget galt med. Men ingen vil have en lang og kedelig historie. Rekrutteringsansvarlige gør det slet ikke, fordi de allerede er ved at danne sig 7,4 sekunder en vurdering af, hvor egnet du er som kandidat.

Du har derfor ikke meget tid.

Hold det til 4 - 6 linjer. Det burde være mere end nok til at præsentere dig selv på en interessant måde for din potentielle arbejdsgiver.

Det betyder dog, at du er nødt til at vælge, hvad du nævner i din profiltekst på dit CV. Du kan sandsynligvis ikke nævne alt det, du gerne vil.

For at hjælpe dig med dette kan du stille dig selv følgende spørgsmål. Forestil dig, at du står i en elevator sammen med din potentielle arbejdsgiver. Han har nøglen til dit drømmejob.

"Hvad ville du sige i den situation for at sælge dig selv som en egnet kandidat?"

Tænk over hvad dine styrker er og lad dem komme tydeligt frem.

3. Skriv en original, unik introduktionstekst

Navnet siger det hele: din CV-profiltekst handler om dig. Fortæl hvad der adskiller dig fra mængden. Vær original og unik. Et kort eksempel:

"Jeg er en hårdtarbejdende, har ikke en 9-5 mentalitet og er en ægte teamspiller".

Ved første øjekast ser ovenstående sætning ikke ud til at være problematisk. Alligevel er den bestemt ikke perfekt.

Hvad er problemet?

Som jeg nævnte tidligere, læser rekrutteringsansvarlige og HR-medarbejdere hundredvis af CV'er om ugen.

Alle disse CV'er er fyldt med denne type standard sætninger.

Hver ansøger er en hårdtarbejdende og kan samarbejde godt. Du skal gøre det anderledes end andre ansøgere.

Men hvad så?

Forestil dig, du beskriver dig selv som en kreativ person. Fortæl ikke at du er kreativ, men hvorfor du er kreativ og hvad det viser.

Besvar følgende spørgsmål for dig selv:

 • Hvad gør dig virkelig til dig?
 • Hvad er du god til?
 • Hvor excellerer du og adskiller dig fra andre?
 • Hvad viser virkelig, at du er en leder, entusiastisk eller en kreativ person?

Excelerer du i at opnå salgsmål? Eller ligger din styrke i kommunikation med kunder? Skriv det ned. Dette giver en rekrutterer et unikt indblik i din arbejdsmetode.

Eksempel på en unik CV-profieltekst:

Passioneret eventmanager med kærlighed til at skabe uforglemmelige øjeblikke. I løbet af de sidste 8 år har jeg med succes organiseret mere end 150 events, fra intime forretningsmøder til store festivaler. Min hemmelighed? En konstant energi til detaljeret planlægning og et naturligt flair for krisestyring, som gør mig i stand til at bevare roen selv under de mest hektiske forhold. Det, der virkelig driver mig, er smilet på deltagernes ansigt, når alt falder på plads uden problemer. Min ekspertise ligger i at bringe mennesker sammen og skabe oplevelser, der vil blive husket længe. Uanset om det drejer sig om at forfine catering eller koordinere en overraskende optræden, er jeg der for hver eneste detalje.

4. Nævn vigtige præstationer og færdigheder

Hvordan skriver man en CV-profiltekst, der virkelig gør indtryk? Svaret ligger i at vise resultater og præstationer.

Hvis du har været journalist, kan du gøre din CV-profiltekst virkelig interessant ved at nævne, at du har skrevet mere end 200 artikler om økonomi og finans.

Hvis du er kundeansvarlig, kan du fortælle om dine resultater i salgsafdelingen.

Det viser din merværdi. Det giver arbejdsgiveren et godt indtryk af, hvor god du var til dit job. Det opnår du ikke ved blot at beskrive opgaver.

Her er et godt eksempel på en profiltekst, der fremhæver resultater og succeser ved hjælp af tal:

Jeg er en strategisk marketingchef med en dokumenteret baggrund i at øge brand awareness og generere leads på konkurrenceprægede markeder. I min seneste rolle hos 'ABC Company' opnåede jeg en omsætningsvækst på 30% ved at udvikle og implementere kreative, unikke marketingkampagner. Mine styrker ligger inden for digital marketing og datadrevne strategier, hvor jeg bruger SEO, content marketing og sociale medier til at opnå målbare resultater. Jeg har erfaring med at lede marketingteams og koordinere store projekter, hvilket har resulteret i en vellykket lancering af to nye produkter. Min tilgang kombinerer kreativ branding med analytisk indsigt, hvilket gør mig i stand til at reagere effektivt på markedsændringer og forbrugeradfærd. Som marketingchef stræber jeg efter at skabe brandhistorier, der vækker opsigt hos målgruppen og overgår virksomhedens mål.

Opgaver og ansvarsområder beskriver hvad du har gjort. Resultater viser hvor godt du har gjort det.

Rigtigt
Fokusér på specifikke resultater som den opnåede omsætningsvækst og den succesfulde lancering af produktlinjer. Vær tydelig om din rolle i disse succeser.
Forkert
Undgå generelle eller uklare udtryk. Vær specifik omkring dine færdigheder og resultater i stedet for bare at nævne eller beskrive, at du har erfaring.

5. Sørg for at din profiltekst passer til din funktion og jobopslaget

Du skal på en smart måde reagere på en potentiel arbejdsgivers ønsker og behov.

Hvordan gør du det?

Det er enkelt. I jobopslaget står der præcis, hvad arbejdsgiveren leder efter, og hvad du skal opfylde. Du skal forstå disse jobkrav godt og sørge for, at din CV-profiltekst (og resten af dit CV) matcher dem så godt som muligt.

Jeg vil vise dig et eksempel på, hvordan du kan anvende dette i praksis.

Forestil dig, at du ser følgende jobannonce:

Jobopslag

Hvem er du?

 • Du har god kendskab til det danske sprog.
 • Du er entusiastisk og serviceorienteret.
 • Minimum 3 års erfaring.
 • Du er kundeorienteret og har en naturlig, behagelig stemme.

Hvad skal du gøre?

 • Ingen kundespørgsmål er for svære for dig.
 • Du giver vores kunder et smil på læben med de bedste råd.
 • Du leder efter muligheder og overgår kundernes forventninger.

Nedenfor ser du et godt og dårligt erhvervsprofil eksempel for denne specifikke stilling.

Egnet kundeservicemedarbejder. Fleksibel indsats uden 9-5-mentalitet. Jeg vil rigtig gerne arbejde sammen med jer. Jeg har i flere situationer vist, at jeg kan håndtere komplekse opgaver.
Jeg er en entusiastisk og engageret kundeservicemedarbejder med mere end fem års erfaring i at yde enestående kundeservice. I min nuværende stilling har jeg opnået en kundetilfredshedsscore på 97,8 %. Med mit indgående produktkendskab ved jeg, hvordan jeg bedst kan hjælpe og rådgive kunderne om produkter fra sortimentet. På den måde kan jeg nemt omdanne kundernes spørgsmål til kundetilfredshed. Mit mål er at bidrage til kundetilfredsheden hver dag med min venlige personlighed. Tilfredse kunder bekræfter, at jeg har haft en vellykket dag.

Formlen for at skrive en god CV-profiltekst

Hvis du synes, det er svært at skrive en god CV-profiltekst, kan du anvende følgende formel:

[Dine stærke sider eller gode egenskaber] + [funktionstitlen] + [din arbejdserfaring]. [Hvordan du tilføjer værdi med din arbejdserfaring og karaktertræk]. [Resultater (tal) nævnes].

Og sådan fungerer det med profilteksten for en kundeservicemedarbejder.

 • [Dine karaktertræk] –> Entusiastisk og dedikeret.
 • [Funktionstitel] –> Kundeservicemedarbejder
 • [Din arbejdserfaring] –> Mere end 5 års erfaring
 • [Hvordan tilføje værdi] –> Hjulpet & rådgivet kunder. Omdannet kundespørgsmål til kundetilfredshed.
 • [Resultater] –> Mine samtaler er blevet bedømt med 97,8% tilfredshed.
Denne formel kan du bruge som udgangspunkt, når du skriver din CV-profiltekst. Du behøver ikke kopiere den 1-til-1. Så længe du forsøger at forblive unik og original.

Skriv din profiltekst som den sidste

Din CV-profiltekst kommer øverst på dit CV. Det er derfor meget sandsynligt, at den bliver læst først. Derfor er det vigtigt, at du gør en ekstra indsats for at skrive en god profil. At din profil bliver læst først, betyder dog ikke, at du skal skrive den først. Det er ofte klogere at udfylde resten af dit CV først, f.eks. din erhvervserfaring og uddannelse. På den måde får du et tydeligt billede af, hvad der er vigtigt i den konkrete stilling. Det kan du så sammenfatte i en profiltekst. Vi anbefaler derfor, at du skriver din profil til sidst.

CV-profiltekst eksempel med forklaring

Har du brug for nogle ekstra CV-profiltekst eksempler med forklaring? Herunder har vi inkluderet to eksempler på profiltekster, hvor vi har angivet, hvad der gør dem gode og unikke.

CV-profiltekst eksempel studerende

Rebelsk, selvstændig og en god kommunikator. Sådan ville jeg beskrive mig selv med tre ord. På grund af min interesse for den menneskelige hjerne i kombination med computere begyndte jeg at studere kunstig intelligens. Et perfekt match for mig! I løbet af min uddannelse specialiserede jeg mig i brugen af AI i sundhedsteknologi. Med den viden, jeg har fået om klinisk teknologi, vil jeg gerne bidrage til bedre og mere prisvenlige sundhedsydelser.
 • “Rebelsk, selvstændig og god kommunikator”

En stærk indledning er afgørende. Vær ikke bange for at være legende og kreativ med den. Ved at starte med dine tre vigtigste sider, vil du straks vide, hvilken type person du er.

 • “Et perfekt match til mig!”

Er du bange for, at din tekst bliver en monoton opremsning? Brug et statement en gang imellem! En kort og stærk sætning gør teksten bedre og gør din profiltekst mere entusiastisk og positiv.

 • “Med den viden, jeg har fået om klinisk teknologi, vil jeg gerne bidrage til bedre og mere prisvenlige sundhedsydelser.”

Erhvervserfaring viser, hvilken viden du har tilegnet dig. Men hvad er dine mål for fremtiden? Det skal du fremhæve i din profiltekst. Helst i den sidste sætning, så du afslutter din profiltekst stærkt.

CV-profiltekst eksempel maskiningeniør

Lige siden jeg var lille, har jeg været fascineret af flyvemaskiner, som jeg har haft meget at gøre med under mine studier i maskinteknik. Den viden har jeg brugt i de sidste fem år som teknisk designer hos \[firmaX\], en lille nystartet virksomhed i centrum af Helsinki. To år og mange projekter senere er vi vokset til at være den tredjestørste aktør på markedet. Nu er jeg klar til at forfølge min drøm: at arbejde som luftfartsingeniør.
 • “Lige siden jeg var lille, har jeg været fascineret af flyvemaskiner”

Det samme gælder her: start med en stærk indledning. Ved at henvise til fortiden viser du, hvor din passion ligger. Det gør din tekst ekstra personlig.

 • “To år og mange projekter senere er vi vokset til den tredjestørste aktør på markedet.”

Vis, hvad du har opnået. Resultater giver et stærkt indtryk af dine kvaliteter. Vær så konkret som muligt ved at udtrykke dine succeser i tal.

 • “Nu er jeg klar til at forfølge min drøm: at arbejde som luftfartsingeniør.”

Kandidatens passion nævnes, personlige mål forklares, og profilteksten matcher jobopslaget godt. Kandidaten er klar over sin vision, og hvor han eller hun vil hen med sin karriere.

Eksempler på gode CV-profiltekster

Profiltekst eksempel – Marketing

Vindende forslag udtænkes og implementeres for at gøre det lidt bedre end konkurrenterne, det er det, der giver mig energi. Mit navn er [Dit navn], en passioneret og energisk marketingspecialist. Jeg har erfaring med at udvikle, skabe og udføre online- og offline-marketingkampagner for mere end 100+ kunder, hvilket har ført til en stigning i omsætningen. På et nyligt projekt for en stor onlinebutik skabte jeg en Google Ads-kampagne, der øgede omsætningen med 30 % inden for seks måneder. Jeg er dygtig til at overvåge og justere igangværende kampagner for at opnå succes sammen med teamet.

CV-profiltekst eksempel – Chauffør

Mit navn er [Dit navn]. En erfaren, loyal og pålidelig chauffør. I alle mine år på vejene har jeg aldrig forårsaget problemer. Sikkerhed er altid min topprioritet. Jeg gør alt for at transportere mine passagerer (uanset om det er mennesker, dyr eller gods) sikkert fra A til B. Min køreerfaring omfatter lange afstande og forskellige typer gods, fra tunge laster til følsomt gods. Jeg har omfattende ekspertise i korrekt vedligeholdelse af mit køretøj og sørger altid for, at både min lastbil og min last er i fremragende stand.

Profiltekst eksempel – studerende

Ambitiøs miljøteknologistuderende med fokus på bæredygtig udvikling og vedvarende energi. Mine projekter omfatter avanceret forskning i vandrensning og affaldshåndtering, hvor innovation er i højsædet. Som frivillig i lokale miljøprojekter har jeg bidraget til bevidsthed om og uddannelse i bæredygtighed. Jeg har stærke analytiske evner og en praktisk tilgang til problemløsning. Jeg brænder for at anvende økologiske ingeniørprincipper i den virkelige verden. Jeg er klar til at anvende min viden og entusiasme i en dynamisk rolle som miljøingeniør.

Profiltekst eksempel – programmør

Da jeg var 12 år gammel, begyndte jeg at programmere. Sammen med min far byggede jeg en helt ny hjemmeside til hans softwarefirma med 'Bootstrap'. Det var her, jeg første gang opdagede min passion og kærlighed til computere. Som årene gik, dykkede jeg dybere ned i programmering med sprog som Javascript, Python og C#. Jeg er nu en færdiguddannet IT-specialist, som ønsker at fortsætte sin passion for programmering hos [Virksomhed X].

Tjekliste for en fremragende CV-profiltekst

Når du har skrevet en indledende profiltekst, er det vigtigt at finpudse den yderligere, indtil du har skrevet et velfungerende introduktionsafsnit. Tjek følgende punkter:

 • Har du en stærk første sætning? Der er stor sandsynlighed for, at den første sætning i din CV-profiltekst bogstaveligt talt vil blive læst som den første sætning i hele dit CV. Derfor skal den være perfekt og gøre indtryk.
 • Har du skrevet i jeg-form? Gør det personligt.
 • Har teksten et godt flow? Læs teksten højt. Har den et godt flow? Er der mærkelige, akavede sætninger?
 • Nævner du unødvendige oplysninger? Hold det kortfattet, 4-6 sætninger er ofte nok.
Hvordan laver man et CV?
Øg chancerne for at få dit drømmejob. Læs om hvordan du imponerer rekrutteringsfolk med et CV, der skiller sig ud
Læs artikel

Konklusion

Du har formået at opsummere din personlighed og dine kvaliteter i en kort tekst. Sætningerne har et godt flow og matcher jobopslaget godt. Din CV-profiltekst er næsten færdig. Efterlad din profiltekst i mindst en nat, og kig på den igen næste morgen med friske øjne. Hold øje med stavefejl og overflødige ord. Det gør din CV-profiltekst kompakt og stram.

Vær ikke bange for at bede en ven eller et familiemedlem om at læse din CV-profiltekst igennem. De kan måske tilføje aspekter til din profiltekst, som du ikke selv har tænkt på.

Rigtigt
 • Nævn specifikke succeser.
 • Vis din karakter og passioner.
 • Fremhæv færdigheder, der er relevante for stillingen.
Forkert
 • Brug klichéer og generaliseringer.
 • Vær for langtrukken.
 • Giv uklare beskrivelser.

Gå hurtigt i gang med at oprette dit eget CV. Vælg en af vores professionelle skabeloner. Brug også gerne vores database med 50+ eksempel-CV'er for forskellige funktioner. I hvert eksempel vil der være en unik profiltekst, som du kan bruge som vejledning.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.