10 uundværlige færdigheder til dit CV (for at skille sig ud)

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
10 uundværlige færdigheder til dit CV (for at skille sig ud)

Færdigheder på dit CV er en vigtig indikator for, at rekrutteringsansvarlige kan foretage en indledende vurdering af, hvor godt du kan lave jobbet. Derfor kan færdigheder være en afgørende faktor i din jobansøgning. Hvis du ønsker at blive indkaldt til samtaler oftere, er det vigtigt at demonstrere de rigtige færdigheder. Men hvad er eksempler på gode kompetencer? Og hvordan nævner du dem på dit CV? Denne artikel gennemgår alle de retningslinjer og 'uskrevne regler', som du bør være opmærksom på.

To typer færdigheder

De er ofte diskuterede begreber i den rekrutteringsansvarlige verden: hårde færdigheder og bløde færdigheder. Men hvad betyder disse begreber egentlig? Og hvordan er de forskellige? Vi forklarer det for dig.

Hårde færdigheder

Hårde færdigheder i dit CV er den praktiske viden og de færdigheder, du har opbygget. Tænk på programmering, dataanalyse eller grafisk design. Det er de målbare færdigheder, som du har lært under din uddannelse eller på jobbet.

Det kan f.eks. være

 • Programmering
 • Bogføring
 • Betjening af maskiner

Bløde færdigheder

Bløde færdigheder er sværere at måle og kvalificere. Disse færdigheder er relateret til din personlighed og din måde at arbejde på. Tænk på samarbejde, problemløsning og stresshåndtering. Bløde færdigheder er ofte vigtige for at fungere godt på arbejdspladsen, f.eks. for at kunne samarbejde med dine kolleger.

Det kan f.eks. være

 • Kommunikationsevner
 • Problemløsning
 • Samarbejdsevner
Færdigheder er ikke det samme som kompetencer. Færdigheder kan ses som evner (noget, man er god til), mens en kompetence er en kombination af viden, erfaring og færdigheder.

Derfor har du brug for begge typer af færdigheder

Som jobsøgende er det vigtigt at tilføje begge typer færdigheder til dit CV, så du præsenterer dig selv som en alsidig kandidat.

Hvorfor skal du gøre det?

Tænk på det på denne måde:

 • Hvis du kun har bløde færdigheder, er du en god person at arbejde sammen med, men ikke en egnet kandidat (fordi du grundlæggende set ikke kan noget).
 • Hvis du kun har hårde færdigheder, er du en slags robot, som ikke kan samarbejde eller kommunikere med kolleger i noget arbejdsmiljø.

Det er ofte indlysende, hvilke hårde færdigheder du skal have med i dit CV, fordi du har brug for dem til at udføre dit job. Tænk på en programmør, som skal mestre bestemte programmeringssprog og frameworks. Eller en online marketingmedarbejder, der er specialiseret i SEO, SEA og konverteringsoptimering. Eller en grafisk designer eller videoredigerer, som kan håndtere specifikke programmer til at skabe og redigere billeder og videoer.

Bløde færdigheder kan ofte være mere udfordrende. Derfor har vi opsummeret de 10 vigtigste færdigheder til dit CV nedenfor baseret på dette undersøgelse.

10 eksempler på gode færdigheder til dit CV

1. Problemløsende

Uanset hvilken branche og funktion du arbejder i, vil noget gå galt på et tidspunkt. Når det sker, vil arbejdsgivere vide, om du kan tænke beslutsomt for at finde en effektiv løsning, samtidig med at du tager højde for eventuelle underliggende problemer.

2. Fleksibel

Indimellem forventes det, at du påtager dig en alsidig rolle. Det betyder, at du nemt kan tilpasse dig hurtigt skiftende arbejdsmetoder, arbejdstider, opgaver og ansvar, miljø og andres adfærd.

3. Kommunikativ

Evnen til at kommunikere godt (mundtligt og skriftligt) med din chef, dine kolleger og dine kunder er meget værdifuld for arbejdsgivere uanset hvad. Jo bedre du kan kommunikere, jo bedre bliver dine resultater.

4. Samarbejdende

Arbejdsgivere finder det vigtigt, at du kan samarbejde effektivt med kolleger og kunder. At være samarbejdende ses af arbejdsgivere som en vigtig færdighed, fordi det er en effektiv måde at opnå mål på.

5. Kreativ

I alle brancher og funktioner er det at komme med kreative løsninger en stor merværdi for arbejdsgiverne. Måske kan du se visse ting fra et andet perspektiv, som ingen endnu har tænkt på. Kreativitet på et CV kan også komme til udtryk gennem kreative jobs som grafisk design og redigering af videoer eller fotografering.

6. Ledelse & organisering

At lede kan være så enkelt som at træne sit barns fodboldhold eller styre store projekter i en organisation. Ledelse kræver evnen til at få alle til at se i samme retning for at nå organisationens mål.

7. Tidsstyring

Den proceduremæssige, effektive planlægning af din tid, så du får gjort så meget som muligt på så kort tid som muligt. Det forhindrer dig i at blive begravet i dit arbejde og miste kontrollen over din planlægning. Når du er god til tidsstyring, overholder du f.eks. deadlines til tiden, og du kan arbejde godt under tidspres.

8. Udholdenhed

Arbejdsgivere foretrækker medarbejdere, der ikke giver op. Folk, der ikke har en '9 til 5 mentalitet' og er i stand til at nå mål for enhver pris, har en fordel i jobsøgningen.

9. Kundefokuseret

Når du kan omsætte kundernes behov, ønsker og forventninger til succesfulde produkter og tjenester, er det uvurderligt for arbejdsgivere. En arbejdsgiver ønsker ikke andet end tilfredse kunder.

10. Tør at tage beslutninger

Arbejdsgivere ønsker, at medarbejdere har modet til at træffe beslutninger ved at handle eller give udtryk for deres mening om en bestemt sag. Det betyder, at du ikke er bange for at sige din mening, f.eks. i en diskussion eller på et møde.

Du kan bruge listen ovenfor til at finde ud af, hvilke færdigheder du kan inkludere i dit CV.

Brug listen til inspiration. Kopier dem ikke direkte ind i dit eget CV. Sørg for, at det passer og er relevant for den søgte stilling.

Derfor bør du nævne færdigheder i dit CV

1. Nævn relevante færdigheder i dit CV til stillingen.

Selvom du måske har ekspertise på flere områder, er det vigtigt kun at medtage færdigheder i dit CV, som er relevante for stillingen.

Gennemgå jobopslaget grundigt. Hvad bliver der spurgt efter hos kandidaterne? Hvad skal de opfylde, og hvilke færdigheder skal de have?

Et eksempel. Ofte vil du se noget lignende i jobopslaget:

Jobopslag

Opgaver & ansvar:

 • Håndtering af sociale medier
 • Opsætning, koordinering og optimering af marketingkampagner
 • SEO-teknisk optimering af hjemmesider
 • Opsætning, koordinering og optimering af SEA-kampagner.

Stillingskrav:

 • En personlig vision for internetmarkedsføring
 • Kommercielle færdigheder med flair for indhold
 • Højt niveau af ansvarlighed
 • En afsluttet HBO-uddannelse (svarende til en kort videregående uddannelse)
 • En fremragende forståelse af det danske sprog

Ud fra dette jobopslag vil du allerede kunne finde et utal af eksemplariske færdigheder, som du kan inkludere i dit CV, f.eks:

 • Online marketing (SEO, SEA, sociale medier)
 • Kommerciel
 • Ansvarlig
 • Kommunikativ (skriftlig og mundtlig)

Sammenlign dette med dine egne færdigheder, og vurder, hvilke du skal have med i dit CV.

2. Opret en separat overskrift med 'Færdigheder'.

Fremhæv dine bedste færdigheder under en separat overskrift i dit CV. Referer herefter til disse færdigheder i resten af dit CV.

Hvad mener vi med det?

Det er vigtigt, at dit CV fremstår som et komplet billede. Hvis du for eksempel inkluderer 'SEO' som en færdighed, skal resten af dit CV (for eksempel erhvervserfaring eller uddannelse) efterfølgende vise, at du faktisk har denne færdighed.

Du kan for eksempel nævne følgende under dine uddannelser:

Handelsskolen Herning, iværksætteri og detailhandelsledelse
09/2014 – 05/2018

 • Praktikophold hos Saxo.com: Lavede forskellige SEO-optimeringer, som resulterede i, at produktsiderne i gennemsnit steg 2,4 positioner i Googles søgeresultater.

I dette tilfælde giver det rigtig god mening, at 'SEO' indgår som en færdighed i et særskilt afsnit.

Derudover passer det også perfekt til jobopslaget. Det øger dine chancer for at blive indkaldt til en samtale.

Hvad efterspørges der i jobopslaget, og hvordan kan du med din erfaring, viden, færdigheder og evner opfylde det?

Skriv et målrettet CV
Skriv et målrettet CV for at øge dine jobchancer. Se hvordan du tilpasser dit CV til hver enkelt jobansøgning, så det matcher den ledige stilling.
Læs artikel

3. Placer de vigtigste færdigheder øverst.

Der er ikke direkte regler for, i hvilken rækkefølge du skal nævne dine færdigheder i dit CV.

Det vigtigste er, at du placerer de vigtigste færdigheder øverst.

Dette fordi forskning viser, at en rekrutteringskonsulent allerede efter 7,4 sekunder tager en første beslutning om, hvor egnet du er som kandidat.

Det er normalt at inkludere mellem 3 og 7 færdigheder på dit CV, hvor der tages højde for både hårde og bløde færdigheder. Flere end 10 færdigheder gør CV'et uklart og uoverskueligt.

4. Nævn både hårde og bløde færdigheder.

Som tidligere nævnt er det vigtigt at have en sund balance af begge typer færdigheder på dit CV.

Se eksempel nedenfor:

Eksempel på færdigheder på CV

I profilen, erhvervserfaring, uddannelse og faktisk over hele CV'et nævnes forskellige færdigheder.

Derefter fuldendes CV'et ved at nævne de vigtigste færdigheder i et separat afsnit og tilføje både hårde og bløde færdigheder.

Det er sådan, du præsenterer dig selv som en god, alsidig kandidat.

5. Vælg de rigtige ord

Hvis du virkelig vil gøre indtryk, er det ikke nok bare at opremse dine kompetencer. Vælg de rigtige ord. De ord, som arbejdsgiveren gerne vil høre. Disse ord - også kendt som nøgleord - vil du finde i jobbeskrivelsen. Den indeholder en liste over de specifikke færdigheder og den viden, der kræves til stillingen. Det er derfor vigtigt, at du læser den grundigt og vælger de rigtige nøgleord.

Eksempel: Forestil dig, at du søger en stilling som marketingchef. I jobbeskrivelsen står der, at den ideelle kandidat skal have erfaring med 'digital marketing', 'teamledelse' og 'dataanalyse'. I stedet for bare at skrive, at du har erfaring med marketing, kan du specificere på dit CV, at du 'er specialiseret i digitale marketing-kampagner, har ledet et team på 10 marketingspecialister og er dygtig til at analysere data til markedsundersøgelser'. På den måde matcher du dine kompetencer med arbejdsgiverens behov.
Gode ord til din ansøgning
Hvad er brugbare ord til din ansøgning og dit CV? 20 eksempler du kan bruge til at imponere arbejdsgivere.
Læs artikel

6. Brug et aktivt sprog

Når du integrerer dine færdigheder i din profiltekst eller erhvervserfaring, er det vigtigt at bruge et aktivt sprog. Et CV er ikke en roman på 500 sider. Det skal være kortfattet og overbevisende. En aktiv skrivestil gør dit CV mere kraftfuldt. Det får arbejdsgiveren til at føle, at du er selvsikker og motiveret til at udføre jobbet.

Eksempel: Hvordan skriver man i en aktiv stil? Brug så få hjælpeverber som muligt - de er synderne i et passivt CV. Eksempler på hjælpeverber er 'kan', 'vil' og 'vil'. Undgå også passive sætninger som 'jeg var ansvarlig for'.

Brug i stedet aktive sætninger som 'jeg klarede' eller 'jeg indså'. Et CV fyldt med hjælpeverber og passive sætninger kan give arbejdsgiveren indtryk af, at du er tøvende.

7. Undgå klichéer

Det kan være fristende at ty til de velkendte klichéer, når du skal beskrive dine evner. Men hvis du virkelig vil skille dig ud fra mængden, skal du undgå disse klichéer og vise, at du er autentisk og unik. Undersøgelser viser, at mere end 50 % af de rekrutteringsansvarlige afviser CV'er på grund af klichéer og intetsigende udtryk!

Rigtigt
 • "Implementerede en ny salgsstrategi, hvilket øgede omsætningen med 20%."
 • "Ledede projekt X, hvilket resulterede i en tidsbesparelse på 30%."
 • "Udviklede en marketingstrategi, der førte til 15% flere besøgende på hjemmesiden."
Forkert
 • "Jeg er en teamplayer."
 • "En født leder."
 • "Jeg er passioneret omkring mit arbejde."

Hvordan identificerer du dine bedste færdigheder

Hvis du ikke er sikker på, hvilke færdigheder du kan tage med i dit CV, så gennemgå dine tidligere (erhvervs)erfaringer. Hvor var du god? Hvad ville dine kolleger sige om dig? Her er nogle trin, du kan følge for at finde ud af, hvilke færdigheder du kan inkludere i dit CV:

Gennemgå dine opnåede resultater

Har du nogensinde fået anerkendelse for at opnå en bestemt præstation? Hvis ja, hvilke færdigheder bidrog dengang til at nå det pågældende mål?

Spørg kolleger, venner eller familie om råd

Det er ikke usædvanligt, at andre ofte genkender færdigheder hos dig, som du selv ikke umiddelbart havde tænkt på. Tag kontakt til en (tidligere) lærer eller kolleger, du har arbejdet med, og spørg dem om deres mening.

Tal med en erfaren ekspert

Hvis du har svært ved at finde ud af, hvilke færdigheder en arbejdsgiver leder efter, kan du prøve at kontakte en person, der allerede har stor erfaring inden for det område, du vil søge job inden for. Prøv at finde ud af, hvilke færdigheder der er vigtige for at udføre jobbet, og hvilke der matcher dine egne.

Konklusion: Færdigheder på dit CV

Hvis alt gik efter planen, ved du nu præcis, hvordan du skal inkludere færdigheder i dit CV. Her er de vigtigste punkter fra denne artikel opsummeret:

 • Medtag kun færdigheder, der er relevante for den stilling, du søger.
 • Præsenter dig selv som en alsidig kandidat ved at have en god balance mellem både hårde og bløde færdigheder på dit CV.
 • Placer dine bedste færdigheder i et separat afsnit på dit CV, og henvis til din erhvervserfaring for at vise, hvordan du bruger disse færdigheder i dit daglige arbejde.
 • Tilføj mellem 3 og 7 færdigheder.

Kom hurtigt i gang med dit eget CV. Med CV-byggeren fra Cvskaber kan du hurtigt og nemt oprette et godt CV. Du kan let tilføje dine færdigheder. Derudover kan du vælge mellem forskellige gode CV-skabeloner, som hjælper dig med at skille dig ud over for arbejdsgivere.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.