Skriv et målrettet CV i 7 trin (+tips og eksempler)

Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Skriv et målrettet CV i 7 trin (+tips og eksempler)

Førstehåndsindtrykket hos en potentiel arbejdsgiver er vigtigt. Det er derfor, du har brugt timer på at lave et flot CV. Du har listet al din erhvervserfaring, nævnt særlige opgaver og projekter og endda tilføjet certifikater og sprog. Det er blevet et imponerende og komplet dokument. Til hver ansøgning sender du dit perfekte CV. Alligevel bliver du ikke ofte indkaldt til jobsamtale. Hvorfor er det sådan? Bør man lave et målrettet CV og tilpasse sit CV til hver enkelt ansøgning? I denne artikel forklarer vi det.

Ikke to jobopslag er ens

De fleste jobsøgende skriver ét CV, som de så bruger til hver ansøgning. I det fortæller de stort set alt, hvad de anser som vigtigt for den pågældende stilling. Det, der går galt her, er det faktum, at en potentiel arbejdsgiver eller rekrutteringskonsulent specifikt leder efter kontekst til den ledige stilling. Når alt kommer til alt, så har alle virksomheder lidt forskellige besætninger til de samme typer stillinger. Tag et kig på disse to eksempler:

Virksomhed A: Som marketingchef i virksomhed A er fokus på digitale marketingstrategier og online event management. Du arbejder tæt sammen med webudviklingsteamet og analyserer data for at øge virksomhedens online tilstedeværelse.

Virksomhed B: Som marketingchef i virksomhed B vil du primært fokusere på traditionelle marketingkanaler og event management. Du kommer til at arbejde med eksterne partnere for at øge brandets synlighed og opbygge kunderelationer.

Der vil blive kigget på dit CV for at se, om det stemmer overens med de funktionelle krav. Hvis det ikke er tilfældet, f.eks. fordi du har inkluderet for mange oplysninger, som i virkeligheden ikke er relevante for jobbet, vil du ikke blive indkaldt til en samtale. Det er netop derfor, du skal lave et målrettet CV og tilpasse dit CV til hver enkelt ansøgning. Tag et grundigt og kritisk kig på jobopslaget og den virksomhed, du søger hos, og prøv at finde ud af, hvad de præcist leder efter i en given stilling.

Du kan oprette et "brutto-CV", hvor du inkluderer alle oplysninger, erfaringer og uddannelser. Når du så søger en specifik stilling, fjerner du blot de irrelevante oplysninger. Nu har du et målrettet CV, der passer godt til jobopslaget.

Hvordan skriver man et målrettet CV?

Det bør derfor være klart, at et generelt CV ikke er til nogen nytte for en potentiel arbejdsgiver. Det er vigtigt, at du tilpasser dit CV til stillingen og organisationen for hver ansøgning. Det lyder måske som et stort arbejde, men dine chancer for at blive indkaldt til en samtale vil stige betydeligt.

1. Afgør hvad der er vigtigt for organisationen

For at lave et målrettet CV, skal du først afgøre, hvad der er vigtigt for den potentielle arbejdsgiver. Læs jobopslaget grundigt for at forstå behovene og prioriteterne. Du kan for eksempel spørge dig selv:

  • Hvilke opgaver og ansvar er vigtige?
  • Hvilke specifikke færdigheder og kvaliteter søger de?
  • Hvilke emner taler de om? For eksempel lederskab eller deltagelse i projekter?
  • Hvilken erfaring er nødvendig for at udføre jobbet godt?
  • Hvad har prioritet det kommende år?
  • Hvad er virksomhedens kerneværdier?
  • Hvad for nogle initiativer og projekter er de selv i gang med?

2. Skriv din profiltekst til sidst

Øverst i CV'et begynder du ofte med at skrive en profiltekst. Eftersom denne står øverst, er det fristende også at skrive den først. Alligevel er det ofte bedre at udfylde resten af delene (såsom erhvervserfaring, uddannelser og færdigheder) først. Dette giver dig en god idé om jobbets krav. Når du har fået klartgjort disse, kan du skrive din profil.

Gennemse denne for hver eneste ansøgning igen. Spørg dig selv igen og igen, om den passer godt med jobbeskrivelsen. I din profiltekst kan du skrive meget specifikt og målrettet mod virksomheden og jobopslaget.

3. Tilpas din erhvervserfaring til den ledige stilling

Når du har forstået, hvad organisationen leder efter, kan du gå i gang med dit CV. Det er praktisk at arbejde ud fra et generelt CV. På den måde behøver du ikke at skrive fra bunden hver gang.

Du kan vælge at starte dit CV med en kort titel eller et formål. I nogle få sætninger fortæller du, hvad du har at tilbyde som kandidat. Det vil få en rekrutteringsansvarlig eller en potentiel arbejdsgiver til at læse dit CV nærmere. I denne præsentation kan du lægge vægt på din jobtitel, erfaring og viden. Et eksempel er:

"HR-rådgiver med mere end 15 års erfaring inden for sundhedssektoren".

Vær opmærksom på at bruge jobtitlen fra den ledige stilling. Skriv ikke 'Programmør', hvis de søger en 'Udvikler'.

Derefter fortsætter du med din erhvervserfaring. Rekrutteringsfolk og arbejdsgivere kan godt lide at se på din jobbeskrivelse under dine seneste stillinger for at se, om dine færdigheder og erfaringer matcher det, de leder efter. Start derfor altid din liste med det, du har læst de søger ud fra jobopslaget.

For eksempel: Hvis du har bemærket, at ledelse vil spille en vigtig rolle i rollen, kan du evt skrive at du har haft forskellige lederroller. Forklar, hvordan du som leder har bidraget til succes for bestemte projekter og virksomhedsmål. Fortsæt på denne måde med alle de efterspurgte færdigheder og kvaliteter. Brug tal og procenter til at beskrive dine præstationer, så organisationen får et klart billede af, hvordan du arbejder.

4. Gør det samme for de andre dele

Selvfølgelig er din erhvervserfaring den vigtigste del af dit CV. Men det er vigtigt, at du også giver resten af dit CV tilstrækkelig opmærksomhed. Ved at bruge den samme metode som nævnt ovenfor, gør du nu det samme med din uddannelse, dine færdigheder og andre dele. Din profiltekst skrives til sidst.

Din profil er en meget vigtig del, da den står øverst i dit CV og derfor ofte læses først. Det er vigtigt, at du gør et umiddelbart indtryk og skaber nok interesse hos læseren af dit CV til at få dem til at læse resten af dit CV.

For hver stilling skal du overveje, om du kan give yderligere oplysninger, der gør dig unik som ansøger. I en stilling som webudvikler kan det f.eks. være vigtigt at fremhæve dine tekniske færdigheder og projekter. For at få dit CV til at skille sig ud og gøre det relevant for stillingen, kan du tilføje et afsnit med "Relevante projekter". Her kan du nævne nogle af de projekter, du har arbejdet på. Det kan også være projekter fra din fritid. Det giver potentielle arbejdsgivere en klar forståelse af dine tekniske færdigheder og erfaringer, hvilket kan være afgørende for denne stilling.

5. Tilpas også dit CV's layout til virksomheden

Det er vigtigt, at du ikke kun fokuserer på indholdet, men også på layoutet og stilen i dit CV. Du kan f.eks. vælge at lave dit CV i de farver, der kendetegner den virksomhed, du søger job hos.

Lidt farve på dit CV skader bestemt ikke, men sørg for, at det matcher virksomheden. Hvis de er konservative og forretningsagtige, skal du vælge andre farver end en ung og trendy start-up.

6. Gennemgå dit CV en ekstra gang

Når du har tilpasset dit CV fuldt ud til den specifikke stilling, er det altid en god idé at lade det ligge et stykke tid. Kig på det igen næste dag med et mere kritisk syn.

Tjek ikke kun for stavefejl, men også om de oplysninger, du nu har inkluderet, virkelig er relevante og passer godt til den specifikke stilling, du søger. Sørg for, at sætningerne er gode og flydende. Når alt kommer til alt, skal et CV være ordentligt og fejlfrit.

Gode ord til din ansøgning
Hvad er brugbare ord til din ansøgning og dit CV? 20 eksempler du kan bruge til at imponere arbejdsgivere.
Læs artikel
Når du har dit CV liggende ved siden af jobopslaget, så prøv at se det gennem en rekrutteringsmedarbejders og arbejdsgivers øjne. Hvad får du ud af det? Kan du se et match? Er det grund nok til at indkalde dig til en samtale? Eller tror du, at de undrer sig over, hvorfor du har søgt? Hvis du vil undgå det sidste, så tag et kig på dit CV igen.

7. Send dit CV

Når du er tilfreds med dit CV, kan du sende det sammen med din ansøgning til den potentielle arbejdsgiver. Det er en god idé at gentage de vigtigste punkter fra dit CV (og dermed også fra jobannoncen) i din ansøgning.

Husk, at når du tilpasser dit CV, er du godt informeret om organisationens behov. Det er også nyttigt under en jobsamtale. Hvis de beder dig om at fortælle dem noget om dig selv, ved du allerede præcis, hvad de gerne vil høre, og hvad de finder vigtigt hos en kandidat. Brug det til din fordel.

Kom igang med dit eget CV

At tilpasse dit CV til hver enkelt jobopslag lyder som meget arbejde. Det er det også, men det øger dine chancer for at blive indkaldt til en jobsamtale. Heldigvis kan det nu om dage gøres hurtigt og nemt, for eksempel ved at bruge en CV-maker. Du kan benytte forskellige CV-skabeloner, som du kan skifte imellem. På den måde har du et skabelon, som passer godt til hver enkelt virksomheds stil og tone. Kig også på vores samling af CV-eksempler og se, om din egen funktion er med. Sådan får du allerede et godt indtryk af, hvad arbejdsgivere forventer at se i dit CV.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Som direktør for denne jobansøgningsplatform har jeg omfattende viden inden for succesfuld jobansøgning. Med dette har jeg allerede vejledt hundredvis af mennesker til deres drømmejob. Min ekspertise i at udarbejde effektive CV'er og overbevisende ansøgningsbreve er central i min tilgang. Som anerkendt ekspert i at skabe vindende CV'er kombinerer jeg unikke indsigter med beviste strategier, så ansøgere kan præsentere sig selv på den bedst mulige måde over for potentielle arbejdsgivere.