IT-kompetencer på dit CV: hvad er de bedste?
At have IT-færdigheder som for eksempel Photoshop, CRM eller ERP-systemer eller bestemte programmeringssprog kan være afgørende for at blive valgt til en bestemt stilling. Men, hvordan angiver du IT-kompetencer på dit CV? Og hvilke er overhovedet værd at nævne? I denne blog vil vi vise dig, hvordan du kan få gavn af computerfærdigheder på dit CV.
Hvad er IT-kompetencer?
IT-kompetencer er de computerfærdigheder, du har brug for til at arbejde med bestemt teknologi. Dette inkluderer brugen af softwareprogrammer (Photoshop, Jira), programmering (Java), arbejde med e-mailmarketingsoftware (HubSpot) eller andre værktøjer, som ofte bruges i dit arbejde. Derudover inkluderer det også hardwarefærdigheder som at arbejde med fysiske servere eller softwaresystemer, der betragtes som eftertragtede IT-færdigheder.
Derfor er IT-færdigheder vigtige
Millioner af jobs er afhængige af brugen af bestemte programmer, applikationer og servere, og de medarbejdere, der bruger dem flittigt.
Hvis du allerede har arbejdet inden for et bestemt område i længere tid, kan en arbejdsgiver naturligvis antage, at du har de nødvendige tekniske færdigheder. Hvis du imidlertid har et indgående kendskab til visse digitale færdigheder, kan disse it-kompetencer hjælpe dig med at skille dig ud fra andre kandidater.
De bedste IT-kompetencer til dit CV
For at illustrere hvor mange forskellige IT-færdigheder der findes, har vi fundet de mest populære computerfærdigheder. Disse er de bedste IT-kompetencer:
- Microsoft Office
Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote, Access - Google Drive
Docs, Sheets, Slides, Forms - Videoredigering
Sony Vegas, Adobe Premier Pro, Adobe After Effects, Lightworks, Final Cut Pro, Pinnacle Studio, DaVinci Resolve - Grafiske/ Designprogrammer
Adobe Photoshop/ Illustrator/ Indesign/ Lightroom, AutoCAD, Canva, Sketch, Inkscape, Gimp, Dreamweaver, Blender - Lydredigeringsprogrammer
Audacity, Adobe Audition, Powersound, Fruit Loops Studio, Blender, Descript - Digitale marketingfærdigheder
Google Analytics, Google Search Console, Google Ads (SEA), SEO, Copywriting, Social Media, Facebook Ads, Mailchimp, Ahrefs/ Semrush/ Moz, Yoast, Wordpress - Programmeringssprog
Python, Java, Javascript, C++, C#, C, PHP, GO, Swift, Ruby, R, SQL - Operativsystemer
Windows, Mac OS, Linux - Projektstyring
Basecamp, Monday, Nifty, Jira, Asana, SAP, Trello, Zoho Projects
Som du kan se er der utroligt mange forskellige typer af IT-færdigheder. Arbejdsgivere forventer, at du besidder visse grundlæggende computerfærdigheder. Disse behøver du derfor ikke at nævne på dit CV. Eksempler herpå kunne være at du kan håndtere Microsoft Outlook, Word og Excel eller Gmail.
Vil du lære mere om andre typer færdigheder og hvordan du kan inkludere dem på dit CV? Så tag et kig på en af de følgende blogs:
Hvordan angiver man IT-kompetencer på sit CV?
I mange eksempel-CVer ser du en kolonne med et antal færdigheder. Dette er der ikke noget galt med, men der er naturligvis flere steder, hvor du kan angive, at du mestrer visse IT-færdigheder. Generelt er der 4 steder, hvor du kan nævne dine computerfærdigheder:
1. IT-kompetencer i profilteksten
I din profiltekst fortæller du i et par sætninger lidt mere om dig selv. Hvem er du, hvad er dine ambitioner, og hvad ønsker du at opnå? Derudover er det meget overbevisende, hvis du her også fremhæver en stor præstation, så din merværdi straks er tydelig. Ofte vil det også med det samme være klart, hvilke IT-færdigheder du havde brug for at opnå denne præstation.
Eksempel:
Dernæst kan du nævne 'SEO' som en færdighed i et separat afsnit. Du har allerede givet eksempler på, at du mestrer denne færdighed.
2. IT-færdigheder ved erhvervserfaring
I din erhvervserfaring bliver de fleste computerfærdigheder ofte nævnt. Du behøver ikke at gå i detaljer med, hvilke IT-færdigheder du brugte til at opnå bestemte præstationer og resultater. Potentielle arbejdsgivere med erfaring i branchen vil forstå, hvilke software- eller hardwarefærdigheder der var nødvendige for at opnå disse resultater.
Det er selvfølgelig det rette sted at fremhæve visse it-færdigheder, som er særligt vigtige for at udføre det job, du søger. Du kan f.eks. beskrive situationer, hvor du viser, hvordan du har anvendt specifikke færdigheder, og hvilke resultater de har givet.
3. IT-kompetencer ved øvrige afsnit
Udover din erhvervserfaring kan der naturligvis være andre afsnit af dit CV, hvor du har opnået computerfærdigheder, eller ønsker at fremhæve disse. Du kan f.eks. have taget et bestemt kursus, hvor du har tilegnet dig teknisk viden. Du kan selvfølgelig tilføje disse kurser (eller andre dele) til dit CV, hvis de er relevante for den stilling, du søger.
4. IT-færdigheder under et separat afsnit 'Færdigheder'
De vigtigste og mest relevante færdigheder for stillingen bør normalt placeres nederst i et separat afsnit i dit CV. Det er de færdigheder, som du vil skille dig ud fra mængden med. Derfor skal du ikke liste standardfærdigheder som "MS Office".
De færdigheder, du nævner, skal vælges med omhu:
- Læs jobopslaget
Læs jobopslaget omhyggeligt igennem, og lav en liste over de efterspurgte IT-kompetencer.
- Match jobopslaget med dine egne IT-færdigheder
Nu hvor du ved, hvad organisationen leder efter, kan du matche computerfærdighederne med dine egne. Passer de sammen? Så bør du helt sikkert inkludere dem i dit CV. Mangler du en eller flere? I så fald skal du ikke inkludere dem i dit CV. Det er aldrig en god idé at lyve på dit CV.
- Angiv dit niveau
Indikér også efter dine IT-kompetencer, i hvilken grad du mestrer denne færdighed. Dette kan for eksempel være på en skala fra svag til meget stærk. Naturligvis bør du kun nævne IT-kompetencer på dit CV, som du mestrer godt/stærkt/meget stærkt.
Begræns dig til cirka 3 til 10 (computer)færdigheder.
Hvordan kan man udvikle IT-kompetencer?
Hvis du ikke har vigtige computerfærdigheder, kan du naturligvis udvikle dem. Især i denne tid, hvor næsten alt er digitalt, er det en god idé at forbedre dine computerfærdigheder. Det kan du gøre ved at:
- (Online) kurser: Der er mange hjemmesider og virksomheder, som tilbyder kurser. Eksempler kunne være Skillshare, Udemy, Coursera, Codeacademy. Disse er ofte udmærkede kurser, men et kursus eller diplom fra Danmarks Tekniske Universitet vil naturligvis stå meget stærkere på dit CV.
- Bøger: Hvis du ønsker at udvikle en bestemt IT-kompetence, kan du naturligvis dykke ned i bøgerne på den gammeldags måde.
- Bootcamps: En bootcamp varer ofte 3 til 6 måneder og er en kort, intensiv uddannelse, hvor du hurtigt kan lære komplekse færdigheder.
- Selvstudie (online): På YouTube findes der hundredvis af gratis videoer og øvemateriale om næsten ethvert tænkeligt emne.
- Projekter: Du lærer bedst ved at gøre. Lav noget, som interesserer dig, for eksempel en bestemt app eller hjemmeside.
- Fortsat praksis: Når du først har grundlæggende kendskab til en bestemt IT-færdighed, så forsøg at fortsætte med at udfordre dig selv og videreudvikle dine færdigheder.
Konklusion og vores råd
Det er altid en god idé at nævne IT-færdigheder på dit CV, da næsten alle stillinger kræver digitale færdigheder.
Sørg for, at de IT-færdigheder, du tilføjer, er relevante for stillingen og tilfører værdi (ikke MS Office).
Lær nye computerfærdigheder, hvis du ikke har de rette kvalifikationer til en bestemt stilling, du er interesseret i.
Kom i gang med dit eget CV. Skal du lave et CV? Klik her for at se vores CV-skabeloner.
Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.