15+ gode personlige egenskaber til dit CV

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
15+ gode personlige egenskaber til dit CV

Personlige egenskaber på dit CV siger noget om din personlighed. Når du søger job, vil potentielle arbejdsgivere naturligvis gerne vide mere om dine faglige kvaliteter, men de vil også gerne vide, om du passer godt ind i virksomheden og dens kultur. Desuden bliver arbejdsmarkedet mere og mere konkurrencepræget og presset. Du er nødt til at skille dig ud over for arbejdsgiverne for at sikre dig en jobsamtale. I denne artikel viser vi dig, hvilke personlige kvaliteter der ser godt ud på et CV, og hvordan du bedst nævner dem.

Hvad er personlige egenskaber?

Personlige egenskaber (soft skills) er kvaliteter og styrker (og svagheder), som du besidder som person. Disse personlige egenskaber er unikke og personlige. De gør dig til 'dig'. Det er personlige egenskaber, som ligger i dine gener eller er præget af din opvækst og det miljø, du lever i. Vi taler også om karaktertræk.

Du har måske ofte hørt forældre nævne personlige egenskaber i forbindelse med deres børn. De siger f.eks:

"Den ældste er så omsorgsfuld og rolig, men den yngste. Han er virkelig eventyrlysten. Han er ikke bange for noget."

Forskellen mellem kompetencer, færdigheder og personlige egenskaber

Før vi taler om vigtigheden af karaktertræk på et CV, er det vigtigt, at du forstår forskellen mellem personlige egenskaber, kompetencer og færdigheder.

Alle tre begreber siger noget om dine kapaciteter eller kvaliteter som ansøger. Herunder giver vi en kort beskrivelse af disse tre begreber.

 • Færdigheder → Færdigheder kan også betragtes som 'dygtighed'. Du er 'dygtig til noget'. Det er ofte tillærte færdigheder. Nogle mennesker er for eksempel gode til at præsentere, mens andre er gode til at forhandle.
 • Personlige egenskaber → Personlige egenskaber er træk ved din personlighed. De er ikke specifikke for en bestemt funktion, men siger ofte noget om din evne til at fungere godt på arbejdspladsen. Eksempler kan være ambitiøs, kritisk, relativiserende og social.
 • Kompetencer → En kompetence er en kombination af viden, erfaring, færdigheder og talent. Et eksempel kan være 'tilpasningsevne'. Her har du evnen til at udføre opgaver og ansvar effektivt, selv under skiftende (arbejds)forhold.

Kort sagt er forskellen mellem disse tre begreber, at kompetencer er det bredeste begreb. Du er egnet til at udføre en bestemt opgave, fordi du f.eks. er kundeorienteret. Færdigheder er ofte mere specifikt rettet mod en bestemt handling eller aktivitet. Endelig siger personlige egenskaber noget om en persons personlighed eller adfærd.

Det er vigtigt at vide, at disse begreber ofte optræder sammen og er komplementære.

En person, som for eksempel er god til at programmere (en færdighed), vil have viden (kompetencer) om et bestemt programmeringssprog og besidde personlige egenskaber såsom analytisk og metodisk tankegang. Derudover vil personen også have andre kompetencer, der understøtter dette (som 'læringsevne').

Skriv dine personlige egenskaber i dit CV

Når du søger et spændende job, er du selvfølgelig ikke den eneste. Der er mange andre kandidater, som vil have det samme job som dig. I mit arbejde som rekrutteringsansvarlig har jeg utallige gange set, at der var flere ansøgere med lignende kvalifikationer. Så hvordan træffer du i sidste ende beslutningen om at ansætte den ene og ikke den anden? Svaret ligger i kandidatens personlige kvaliteter. Hvis jeg havde flere kandidater med lignende erfaring og kvalifikationer, var den afgørende faktor ofte, hvem der (sandsynligvis) ville passe bedst ind i teamet og virksomhedskulturen.

Sørg for, at dine personlige egenskaber passer godt til den virksomhed, du søger job hos. Nogle virksomheder er mere reserverede og bruger f.eks. milde farver på deres hjemmeside, mens andre virksomheder er meget udadvendte og bruger stærke og modige farver. Prøv at få en god fornemmelse af dette, så du kan tilpasse dit CV til virksomhedens kerneværdier.

Hvordan ved du, hvilke personlige egenskaber der passer til dig?

Ofte vil du gennem livserfaring på et tidspunkt få en idé om, hvilke personlige egenskaber du har. Efterhånden som man bliver ældre, lærer man mere og mere om sig selv. Man vælger et bestemt fagområde i skolen. Man vælger en bestemt uddannelse og til sidst et bestemt job. Personlige egenskaber er ofte relateret til den rolle, du har eller vil få i fremtiden.

Er du f.eks. grafisk designer? Så har du højst sandsynligt personlige egenskaber som: kreativ, kunstnerisk og nysgerrig.

En projektleder vil sandsynligvis have personlige egenskaber som: organiseret, præcis, beslutsom, løsningsorienteret og teamorienteret.

Du kan nu til dags også tage en personlighedstest online for at finde ud af dine personlige egenskaber. Det giver ofte en rimelig god indikation. Baseret på din personlighedstype kan du derefter se, hvilke egenskaber der hører til.

Hvordan nævner du personlige egenskaber i dit CV?

Du kan nævne dine personlige egenskaber flere steder i dit CV, herunder:

 1. I din profiltekst
 2. Under overskriften 'Færdigheder'
 3. Ved din erhvervserfaring og uddannelser

Herunder forklarer vi, hvordan du bedst kan gøre dette for alle tre steder.

1. Personlige egenskaber i dit profiltekst

Da din profiltekst ofte læses først, er dette det mest oplagte sted at nævne nogle af dine personlige egenskaber. Du kan f.eks. nævne et par stærke sider allerede i første sætning. Det kunne f.eks. se sådan ud:

Jeg er en målrettet, fokuseret og motiveret studerende, som ønsker at bruge sin viden om online markedsføring i praksis. I løbet af min praktik har jeg allerede fået viden og erfaring med at gøre hjemmesider søgbare på Google. Denne viden har jeg efterfølgende brugt til at opbygge en affiliate-hjemmeside inden for støvsugernichen, som nu tiltrækker mere end 20.000 besøgende om måneden. Jeg ved også, hvordan man opretter, administrerer og tilpasser vellykkede Google Ads-kampagner for at generere flere indtægter til kunderne. Jeg er vild med online markedsføring og ivrig efter at lære og udvikle mig yderligere på alle områder.

Som tidligere rekrutteringsansvarlig har jeg naturligvis set tusindvis af CV'er. En ting, der altid irriterede mig, var, når ansøgere nævnte en række personlige egenskaber i deres CV, men derefter ikke gav noget bevis eller begrundelse for dem. Du kan sige, at du er 'kreativ', men hvis det ikke fremgår nogen steder, så har jeg som rekrutteringsansvarlig ikke noget at gå efter. Jeg kan ikke 'måle' det.

I profilen ovenfor er det meget tydeligt, at ansøgeren faktisk er målrettet, fokuseret og motiveret. Hvorfor skulle han eller hun ellers bruge fritiden på at oprette en hjemmeside og sætte sig ind i online markedsføring?

Sørg for, at de personlige egenskaber, du nævner, matcher jobbet og den virksomhed, du søger hos. En programmør har helt andre personlige egenskaber end en tandlægeassistent.

2. Egenskaber under overskriften færdigheder

Færdigheder er ofte opdelt mellemhårde færdigheder (hard skills) og bløde færdigheder (personlige egenskaber). Hard skills er praktiske færdigheder, som at programmere i et bestemt sprog, køre en truck eller redigere videoer.

Personlige egenskaber er til gengæld mindre håndgribelige og har mere at gøre med dig som person og din personlighed. Eksempler kunne være: fleksibilitet, strategisk tænkning, analytisk og målrettethed.

Det er meget normalt at nævne et antal af hard skills og personlige egenskaber under overskriften 'Færdigheder' i dit CV. Færdigheder for en lærer kunne for eksempel se sådan ud:

 • Forberede lektioner (hard skill)
 • Interagere med mennesker (soft skill)
 • Udvikle undervisningsplaner (hard skill)
 • Dydaktisk stærk (soft skill)
 • Stressresistent (soft skill)
 • Coaching af elever (hard skill)
 • Undervise børn (hard skill)
Det er vigtigt ikke at 'overdrive' med en lang liste over alle dine bedste personlige egenskaber. Prøv at holde det ret beskedent, og begræns dig til at nævne en sund kombination af personlige egenskaber, færdigheder og kompetencer.

3. Personlige kvaliteter ved din erhvervserfaring og uddannelser

Personlige egenskaber kan også nævnes ved din erhvervserfaring eller uddannelse. Her er et eksempel på, hvordan du kan gøre det:

Lærer i grundskolen, Lundgård, København
januar 2019 - mars 2022

På grund af en kollegas pludselige fravær tog jeg beslutningen (soft skill: beslutsom) om at træde til på folkeskolen Lundgård. Det lykkedes mig systematisk (soft skill: systematisk) at genoptage undervisningen så godt og fyldestgørende som muligt, så der næsten ikke var nogen afbrydelse i undervisningen.

Eksempler på gode personlige egenskaber

Alvorlig
Ambitiøs
Ansvarlig
Autoritativ
Beskeden
Beslutsom
Direkte
Disciplineret
Diskret
Drevet
Dybdegående
Empatisk
Energisk
Engageret
Entusiastisk
Eventyrlysten
Fair
Fleksibel
Forretningsorienteret
Følsom
Generøs
Grundig
Handlekraftig
Hjælpsom
Holdspiller
Humoristisk
Idealistisk
Impulsiv
Inspirerende
Intellektuel
Interesseret
Klog
Kommunikativt dygtig
Konkurrencedygtig
Kontrolleret
Kreativ
Loyal
Lydhør
Lytter
Løsningsorienteret
Motiveret
Målorienteret
Nede på jorden
Nysgerrig
Nyskabende
Nøjagtig
Omhyggelig
Omsorgsfuld
Opfindsom
Opgaveorienteret
Opmærksom på detaljer
Organiseret
Overbevisende
Overbærende
Positiv
Pragmatisk
Praktisk
Principfast
Proaktiv
Professionel
Præcis
Præstationsorienteret
Pålidelig
Realistisk
Respektfuld
Ressourcestærk
Retfærdig
Rolig
Samarbejdsvillig
Selvstændig
Skrappe
Spontan
Tilgængelig
Tilstedeværende
Trofast
Tydelig
Tænkende
Tålmodig
Uafhængig
Udholdende
Uforbeholden
Vedholdende
Veltalende
Venlig
Ægte
Ærlig

Konklusion - Ulemper ved personlige egenskaber

Endelig er det vigtigt at indse, at en bestemt soft skill kan have bagside. Husk det, når du nævner en soft skill på dit CV. Det er noget, vi rekrutteringsansvarlige og HR-chefer altid har et skarpt øje for og holder øje med.

Hvis du f.eks. er ambitiøs, kan jeg tolke det som 'at ville for meget'.

Er du meget hjælpsom? Så er du måske ikke selvsikker nok.

Hvis du er direkte, kan andre opfatte det som uhøfligt.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og følgebreve, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.