Sabbatår på dit CV: Sådan griber du det an

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Sabbatår på dit CV: Sådan griber du det an

For nogle medarbejdere kommer der et tidspunkt, hvor deres karriere ikke længere er så vigtig. De indser, at det er tid til at tage et øjeblik for sig selv og fokusere på personlig udvikling. De kan f.eks. vælge at starte på en ny uddannelse, tage ud at rejse eller begynde på andre aktiviteter, som altid har stået på deres ønskeseddel. Hvis du har haft en pause i din karriere, spekulerer du måske på, hvordan du bedst kan tilføje et sabbatår til dit CV. I denne blog diskuterer vi fordelene og mulighederne.

Er det nødvendigt at tilføje et sabbatår på CV'et?

Du skal overveje, om det giver værdi at nævne dit sabbatår på dit CV. Nogle gange har du i løbet af dit sabbatår fået værdifuld viden og erfaring, som helt sikkert kan berige dit CV. Så tænk over, hvad du lavede i dit sabbatår, og hvor relevant det er for den stilling, du nu søger.

Hvornår er det nyttigt at nævne et sabbatår?

Som tommelfingerregel er det en fordel at nævne et sabbatår på dit CV, hvis det er relevant for den stilling, du søger. F.eks. hvis du har deltaget i ekstra træning for at forbedre dine færdigheder eller lære noget nyt. På den måde viser du, at du er lærenem og værdsætter konstant selvudvikling. Hvis du også har lært et fremmedsprog eller arbejdet frivilligt i udlandet, kan det være en god tilføjelse til dit CV. Det vigtigste er, at du har noget at sige, som er nogenlunde relevant for stillingen.

Fordele ved et sabbatår på CV'et

Et sabbatår på dit CV har også en række vigtige fordele, som kan hjælpe dig med at skille dig ud fra andre kandidater:

 • Du undgår antagelser og fordomme. Du har måske et hul i dit CV på grund af dit sabbatår. Det vil altid skabe tvivl hos arbejdsgiverne. Arbejdsgiverne vil undre sig over, hvad du har lavet i den periode. Har du været syg, er du blevet afskediget, eller var der noget andet? Ved at nævne dit sabbatår og vise, hvad du har lært i den periode, undgår du disse fordomme.
 • Personlig vækst. Det kræver en vis indsats at træffe beslutningen om at sætte sig selv først, hvis man vil have en pause. Du viser evnen til at reflektere og vælge personlig udvikling.
 • Konkrete færdigheder. Når du tager et sabbatår, får du altid kompetencer, som kan være relevante på arbejdspladsen. Et sabbatår viser, at man er åben over for nye ting, og at man tør tage initiativ. Desuden kræver det organisatoriske evner at planlægge og gennemføre et sabbatår. Det sætter mange arbejdsgivere pris på. Og så har du selvfølgelig lært konkrete færdigheder, som ser godt ud på dit CV.

Sådan nævner du et sabbatår på CV'et:

Sådan sætter du et sabbatår på dit CV:

 1. Vælg et passende sted (erhvervserfaring, profil, separat afsnit).
 2. Nævn den aktivitet, rejse eller uddannelse, som du deltog i.
 3. (Valgfrit) Angiv, hvor længe sabbatåret varede.
 4. Giv en beskrivelse af, hvad du har gjort og lært.

I beskrivelsen af dit sabbatår kan du skrive om følgende emner:

 • Hvad foretog du dig?
 • Hvad var dine opgaver og dit ansvar?
 • Hvilke initiativer har du taget?
 • Hvilke færdigheder har du udviklet (helst dem, der også er relevante for den ønskede stilling)?
 • Hvad har du opnået? Hvad er dine resultater og præstationer?
 • Hvad har frivilligt arbejde betydet for dig personligt? Hvad har du lært af det?

Eksempel på sabbatår på dit CV:

I løbet af et seks måneders sabbatår engagerede jeg mig fuldt ud i frivilligt arbejde i Sydøstasien. Her var jeg med til at udføre forskellige opgaver, bl.a. at hjælpe med at bygge huse og hjælpe med at uddanne børn. Jeg fik ikke kun styrket min tilpasningsevne, men også evnen til at kommunikere effektivt med mennesker fra forskellige kulturelle baggrunde. I løbet af denne periode med personlig vækst har jeg lært meget. Det har givet mig en dybere forståelse af, hvor vigtigt frivilligt arbejde er for at løse samfundsmæssige udfordringer.

Hvor man skal nævne en sabbatår på CV'et

Der er 3 logiske steder at nævne din sabbatår:

 1. Beskriv dit sabbatår i din profiltekst.
 2. Placer dit sabbatår mellem din erhvervserfaring.
 3. Opret en separat sektion "Sabbatår".

Alt efter sabbatåret og din stilling skal du selv vurdere, hvad der er det mest logiske sted. I din profiltekst kan du f.eks. skrive 1 eller 2 sætninger om, at du har taget et sabbatår, hvad du har lært i den periode, og hvordan det bidrager til dine nuværende karrieremål og ambitioner.

Hvis sabbatåret er mindre relevant for stillingen, men du stadig ønsker at udfylde hullet i dit CV, kan du f.eks. vælge at nævne det i et separat afsnit.

Nogle gange kan man også tage et sabbatår gennem sin arbejdsgiver. Det er ofte for medarbejdere, der har været ansat i lang tid. Hvis du har taget et sabbatår, mens du arbejdede, kan du også vælge at nævne det i din erhvervserfaring på dit CV.

At sætte dit sabbatår på CV'et

Når du har fundet det rigtige sted at nævne dit sabbatår, skal du beskrive det på en god måde. Mange arbejdsgivere sætter pris på, at du lige har taget ud at rejse, lære noget nyt, opdage lande og kulturer eller tilbringe tid sammen med din familie.

Vigtigst af alt skal du være ærlig. Det vigtigste er, at du fortæller, hvad du har gjort og lært, og hvordan du kan bruge det i din fremtidige karriere. Begræns dig til 1 til 3 linjer. Du kan f.eks. skrive:

Jeg rejste i et år for at udvide min (kulturelle) horisont. Under denne rejse tog jeg et kursus i spansk og underviste i engelsk i tre måneder i Sydamerika. På grund af mit professionelle sabbatår har jeg fået gode organisatoriske færdigheder, kan arbejde selvstændigt og har gennemgået en enorm personlig udvikling.

Brug et kompetence-CV

Et kompetence-CV kan hjælpe ansøgere, der f.eks. har et hul i deres CV eller er ved at skifte karriere. I dette CV er der primært fokus på dine færdigheder og kompetencer i stedet for dine tidligere erfaringer. Da dette CV ikke nævner start- og slutdatoer, vil et hul ikke være så synligt.

For at skabe et kompetencebaseret CV skal du nøje overveje, præcis hvilke færdigheder der er nødvendige for den stilling, du søger. Brug jobopslaget som udgangspunkt. Nævn derefter disse kompetencer i dit CV, og beskriv ved hjælp af eksempler og situationer, hvordan du besidder disse kompetencer, og hvordan du har lært og anvendt dem til at udføre dit job godt.

At diskutere dit sabbatår under jobsamtalen

Hvis du har haft en pause i din karriere, er der en god chance for, at det kommer på tale under samtalen. Det er her, du skal være godt forberedt. Potentielle arbejdsgivere vil stille dig spørgsmål om, hvorfor du valgte et sabbatår, hvad du præcist lavede, og hvad du lærte af det. Det er en styrke, hvis du kan skabe en sammenhæng mellem dit sabbatår og den viden, du har fået fra den stilling, du nu søger. Hvilke konkrete færdigheder har du fået, som vil være nyttige i dit nye job?

Det er også okay at sige, at du har ladet dine professionelle batterier op, og at du er klar til at starte igen.

Konklusion

Et sabbatår kan være en fantastisk periode med personlig udvikling. Noget, som også kan værdsættes af arbejdsgivere. Hvis du vælger at sætte et sabbatår på dit CV, så er det vigtigt, at du især fokuserer på de færdigheder og erfaringer, du har fået og, hvordan du kan bruge disse i dit nye job. Med en CV-skabelon kan du lave en separat sektion for at nævne dit sabbatår. Eventuelt kan du også nævne det ved din erhvervserfaring eller i din profiltekst. Lav nu hurtigt dit eget CV og ansøg med ro i sindet.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.