Optimer dit CV til ATS-systemer: 10 smarte tricks

Author Miranda Adriaanse
Skrevet af: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Optimer dit CV til ATS-systemer: 10 smarte tricks

Et ATS-system er et softwareprogram, som flere og flere virksomheder i dag bruger til at forhåndsscreene kandidater. Det betyder, at du skal optimere dit CV til ATS-software. Hvis du ikke gør det, kan det betyde, at du bliver afvist med det samme, og at dit CV slet ikke bliver taget i betragtning. I denne artikel forklarer vi, hvad ATS-systemer er, hvordan de fungerer, og hvordan du kan optimere dit CV til disse rekrutteringssystemer.

Hvad er et ATS?

Et ATS (Applicant Tracking System) er et system til sporing af ansøgere, som virksomheder bruger til at automatisere deres HR- og rekrutteringsprocesser. På den måde kan de nemt oprette en "arbejd-med-os"-hjemmeside, slå jobannoncer op på alle jobsites, screene ansøgere, oprette automatiserede handlinger (som at invitere eller afvise ansøgere) og meget mere.

Hvordan fungerer ATS-systemer?

Når du søger et job, kommer du ind i den pågældende virksomheds ATS-software. Dit CV bliver automatisk indlæst og scannet. Det skaber en database med kandidater, som virksomheden kan vælge imellem. Når du ansøger, bliver der straks genereret en relevansscore baseret på dit CV og den stilling, du har søgt. Dvs. hvis dit CV ikke matcher jobbeskrivelsen godt nok, vil du få en lavere relevansscore. Det kan resultere i, at du bliver afvist (enten manuelt eller automatisk).

Forhåbentlig kan du nu se, hvorfor det er vigtigt, at du optimerer dit CV til sådanne systemer. Du kan have et fantastisk, inspirerende CV, men hvis det ikke kommer forbi ATS-systemet, er det ubrugeligt.

Når du er i systemet, kan arbejdsgiverne søge efter bestemte nøgleord som i en søgemaskine. Hvis de nøgleord ikke findes i dit CV, kommer du ikke øverst. På den måde fungerer det på samme måde som Googles søgemaskine.

Hvordan optimerer man sit CV til ATS?

Nedenfor har vi samlet en række tips, som du kan bruge til at optimere dit CV til ATS-systemer.

1. Indarbejd nøgleord fra jobopslaget i dit CV

Som tidligere nævnt fungerer ATS-systemer som en slags søgemaskine. Arbejdsgiveren kan f.eks. være på udkig efter en "entusiastisk", "motiveret" og "kommunikativ" kandidat i sin jobannonce. Ved at indarbejde disse ord et eller andet sted i dit CV (f.eks. i din CV-profiltekst) kan du sikre, at dit CV får en høj relevansscore.

2. Brug naturlige sætninger

En stor fejl er at skrive sætninger, som du tror, at ATS'en forventer at se i dit CV. Det vil højst sandsynligt have den modsatte effekt. Det anbefales at skrive præcis, som du normalt ville gøre.

3. Overvej relevante nøgleord for din stilling og dit ekspertiseområde

Hver stilling har typisk en række vigtige ord, som ofte bruges. De kendetegner stillingen og er centrale for arbejdet. For en account manager kunne det f.eks. være

 • Håndtering af kunderelationer
 • Vækst i omsætning
 • Strategier
 • Kundetilfredshed
 • Salgsstrategier

Dette er eksempler på nøgleord, du kan bruge i dit CV for at få en bedre score. Det er selvfølgelig vigtigt, at du indarbejder dem på en naturlig måde i hele dit CV. Prøv det samme med dit CV. Tænk over, hvilke nøgleord der er centrale for din rolle, og prøv at indarbejde et antal af disse i dit CV.

4. Brug ikke 'underlige' tegn på listen

ATS-systemer kan generelt kun læse og behandle nummererede lister og 'bullet points'. Nogle gange bruger ansøgere flueben eller andre tegn på lister for at skille sig ud i forhold til f.eks. arbejdsgivere, men problemet er, at ATS ikke kan håndtere disse.

5. Tilpas dit CV til hver enkelt jobansøgning

Hvis du vil opnå en høj relevansscore for hver ansøgning, er der kun én ting at gøre: Tilpas dit CV til hver enkelt jobansøgning. Hvis du vil maksimere dine chancer for at komme til samtale, er det helt sikkert en god strategi. På den måde sikrer du dig, at dit CV passer perfekt til arbejdsgiverens specifikke søgekriterier hver gang. Nogle gange er der kun brug for små ændringer, men hver virksomhed har sine egne unikke krav, som bør afspejles i dit CV.

Skriv et målrettet CV
Skriv et målrettet CV for at øge dine jobchancer. Se hvordan du tilpasser dit CV til hver enkelt jobansøgning, så det matcher den ledige stilling.
Læs artikel

6. Brug en velkendt skrifttype

Mange ATS-programmer kan have svært ved at genkende ukendte skrifttyper. Især serif-skrifttyper som Times New Roman kan være problematiske. Bogstaverne kan blive slørede, hvilket betyder, at indholdet i dit CV ikke kan scannes optimalt.

Vælg en velkendt og letlæselig skrifttype som Calibri, Arial eller Verdana.

7. Undgå stave- og grammatikfejl

Et CV uden stavefejl vil generelt score højere hos arbejdsgiverne. Ingen kan lide unøjagtigheder (ikke engang software). Desuden er det en lille indsats at køre din CV-tekst gennem en stavekontrol. Det specifikke problem, der kan opstå med ATS-software, er, at softwaren kan have sværere ved at forstå ordets hensigt.

8. Brug ikke specialtegn, tabeller eller diagrammer i dit CV

Vi talte tidligere om kun at bruge kendte lister i dit CV. Andre tegn og symboler (f.eks. lodrette streger ('|') og andre emojis) bør også undgås i dit CV.

Det samme gælder billeder, tabeller og diagrammer. De kan ikke fortolkes korrekt af softwaren, hvilket automatisk sænker din relevansscore. Det er f.eks. fint at liste sprog i en oversigt i stedet for at lave en hel tabel over sprogfærdigheder.

En undtagelse er selvfølgelig (pas)fotografier. De bør ikke mangle, når man søger job i Danmark. På et engelsk CV er det ofte ikke tilrådeligt at inkludere et foto.

9. Overdriv ikke med dit CV-layout

Et kreativt CV med et flot design er selvfølgelig altid en god måde at skille sig ud på og tiltrække sig potentielle arbejdsgiveres opmærksomhed. Det er dog vigtigt ikke at overdrive. Et CV fyldt med grafiske elementer kan have en negativ indvirkning på læsbarheden.

10. Brug virksomhedens sprog

Endelig er det vigtigt at undersøge den virksomhed, du søger job hos, grundigt. Prøv at finde ud af, hvilke begreber de bruger til bestemte stillinger. Hvis virksomheden f.eks. søger en "programmør" i jobannoncen, og du bruger udtrykket "udvikler" i dit CV, betyder det stort set det samme. Men det vil ikke være godt for den score, der genereres, da det simpelthen ikke matcher arbejdsgiverens forventninger præcist. Sørg derfor for at bruge det rigtige begreb på dit CV.

Lad være med at overoptimere dit CV

Når du har læst ovenstående tips, er du måske tilbøjelig til at implementere dem alle. Det kan resultere i et slags "robot-CV", som er meget svært at læse, da sætningerne er fyldt med nøgleord. Det er dog heller ikke meningen. Undgå disse fejl, når du optimerer dit CV til ATS:

 1. Skriv forkortelser, så de er forståelige for softwaren.
 2. Lad være med at fylde dit CV med nøgleord og søgeord fra jobopslaget.
 3. Formuler ikke unaturlige sætninger. Sørg for, at de er gode og flydende.
 4. Brug ikke serif-skrifttyper som Times New Roman.
 5. Brug ikke ikoner eller emojis.
 6. Gem ikke dit CV i et 'underligt' filformat. Brug PDF eller Word.

Brug en professionelt designet skabelon

Løsningen på alle dine problemer er måske nemmere, end du først tænkte. Hos Cvskaber har vi udviklet særlige skabeloner, som læses godt af ATS-software. Ved at bruge et af vores CV-formater kan du være sikker på, at dit CV allerede opfylder mange af de rigtige punkter og får en højere relevansscore.

En CV-skabelon giver dig ikke kun vejledning og struktur, den sikrer også, at alle de vigtige oplysninger er til stede i dit CV, og at delene har det rigtige navn. Tænk over det:

Konklusion

Det er derfor nødvendigt at optimere sit CV til ATS-systemer for at undgå, at det ryger direkte i afslagsbunken. Det vigtigste råd er at overveje, hvilke søgeord der er vigtige for dit eget job. Læs også jobannoncen grundigt og sørg for, at dit CV naturligt matcher den potentielle arbejdsgivers eller forventninger for rekrutteringsfolk. En professionel CV-skabelon kan tage en stor del af arbejdet fra dig, da den allerede er optimeret.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Med sin erfaring som HR-rådgiver bruger Miranda nu sine evner til at skrive fremragende blogs og tekster til vores platform. Hendes evne til at analysere komplekse problemstillinger, kombineret med integritet og empati, gør hendes artikler både informative og engagerende. Hendes overordnede perspektiv og konstante søgen efter viden forbedrer kvaliteten af hendes artikler, som inspirerer og vejleder fagfolk på forskellige niveauer i organisationer. Miranda kombinerer samarbejde med uafhængighed, hvilket afspejles i hendes sammenhængende og innovative skrivestil.