Den bedste skrifttype til dit CV ifølge HR-eksperter

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Den bedste skrifttype til dit CV ifølge HR-eksperter

Selvom indholdet af dit CV naturligvis er meget vigtigt, kan du ikke ignorere layoutet. Dit CV skal også være visuelt tiltalende. Tro det eller ej, men skrifttypen på dit CV kan spille en stor rolle når det kommer til dette. Den siger noget om dig, og hvad du ønsker at formidle. For eksempel kan Times New Roman give indtryk af, at du er professionel og forretningsorienteret, mens Comic Sans vil få afslag med det samme. I denne blog ser vi på de bedste skrifttyper til dit CV, hvilke du skal undgå, og hvad du kan gøre for at være original.

En vigtig forskel i skrifttyper

Før vi ser på gode skrifttyper til dit CV, skal vi først forklare to grundlæggende begreber. Du skal nemlig kende forskellen mellem serif (skrifttyper med fødder) og sans serif (skrifttyper uden fødder).

Forskellen mellem serif- og sans serif-skrifttyper

Hvad er en serif skrifttype?

En serif-skrifttype har 'fødder' for enden af bogstaverne. Med 'fødder' mener vi små (vandrette og lodrette) linjer. Eksempler på serif-fonte er Times New Roman og Georgia. Generelt virker disse skrifttyper mere forretningsagtige, formelle og dekorative.

Hvad er en sans-serif skrifttype?

Sans-serif-skrifttyper har ikke små linjer for enden af bogstaverne, som for eksempel Times New Roman har. Eksempler på sans-serif-fonte er Arial, Calibri eller Verdana. Generelt er sans-serif-skrifttyper ofte lettere at læse.

Hvilken skrifttype til dit CV bør du vælge?

Den bedste skrifttype til dit CV er en, der er let at læse og som passer godt til jobfunktionen. Hvis du f.eks. søger en formel, forretningsorienteret stilling (som advokat), kan du vælge at bruge en serif-skrifttype som Georgia. Til mere moderne jobfunktioner er en standardskrifttype som Arial også fin.

Det vigtigste er, at du vælger en skrifttype, der er let at læse. Derfor giver det god mening at bruge en 'standard' og almindelig skrifttype, som allerede er meget udbredt. De bedste skrifttyper er Arial, Calibri (uden fødder) eller Georgia, Cambria eller Garamond (med fødder).

De bedste sans serif skrifttyper:

 • Arial
 • Calibri
 • Helvetica
 • Verdana
 • Tahoma
 • Century Gothic

De bedste serif skrifttyper

 • Times New Roman
 • Cambria
 • Georgia
 • Garamond
Mange mennesker synes, at 'Times New Roman' er gammeldags, kedelig og forældet, da den bruges meget. Af den grund kan du ofte bedre bruge en anden serif skrifttype end Times New Roman, som Georgia.

De værste skrifttyper til dit CV

Den skrifttype, du vil bruge på dit CV, skal være let at læse. Mod forventning er der masser af skrifttyper, som er svære at læse. Et godt eksempel er skrifttypen 'Comic Sans'. Denne skrifttype har en meget dårlig læsbarhed og er ikke egnet til dit CV. Men også andre 'kreative' eller 'dekorative' skrifttyper kan se sjove og originale ud, men i virkeligheden ser det meget uprofessionelt ud, hvis du bruger sådan en skrifttype på dit CV.

Du skal vælge en professionel skrifttype, så en rekrutteringsansvarlig hurtigt kan læse alle vigtige oplysninger. Det er en letlæselig skrifttype meget brugbar til. Derfor er det sikreste valg næsten altid at bruge en standardskrifttype.

Vælg skrifttype baseret på stillingen

Rekrutteringsansvarlige modtager ofte masser af ansøgninger pr. jobopslag. Som ansøger vil du ofte gøre alt, hvad du kan, for at skille dig ud fra bunken af CV'er. Derfor er det klogt at tænke over, hvilken skrifttype du vil bruge.

Hvis du søger en formel stilling som f.eks. advokat, revisor eller universitetsprofessor, er det bedst at vælge en traditionel (serif) skrifttype. I alle andre tilfælde er det bedre at vælge en standardskrifttype.

Hvilke er de mest originale skrifttyper til dit CV?

Hvis du søger et (kreativt) job hos en nystartet virksomhed eller et marketingbureau, vil du måske gerne skille dig ud, og derfor kan det være en god idé at vælge en moderne skrifttype. Nedenfor giver vi nogle eksempler:

1. Trebuchet MS

Trebuchet MS er en sans-serif-skrifttype, der ligner Calibri. Selvom den har eksisteret i nogen tid (siden 1996), bliver den næsten ikke brugt i online tekstbehandlingsprogrammer. Derfor er det en effektiv skrifttype til dit CV, da den er let at læse på skærme og sjældent bruges.

2. Lato

Lato er blevet enormt populær. Det er dog stadig en god skrifttype til dit CV, da den primært bruges på moderne hjemmesider (men ikke i CV'er). Lato betyder 'sommer' på polsk. Navnet repræsenterer en ungdommelig og afslappet - men alligevel professionel og letlæselig - skrifttype.

3. GFS Didot

GFS Didot er en meget speciel skrifttype, der har eksisteret i meget lang tid. Den blev udviklet i 1805 af 'Firmin Didot'. Indtil de sidste årtier af det 20. århundrede blev den brugt i mange udgivelser. I dag er skrifttypen ikke så udbredt, hvilket gør at den er god at bruge til dit CV.

4. Merriweather

Denne skrifttype er specialdesignet af en virksomhed, der har specialiseret sig i at skabe skrifttyper til store teknologivirksomheder. Det sjove ved denne skrifttype er, at der findes en variant både med og uden seriffer.

Vær forsigtig med skrifttyper fra Google Fonts

I dag har du takket være Google Fonts adgang til hundredvis af gode skrifttyper. Men kan du bruge dem alle 'bare sådan' på dit CV? Ulempen ved at downloade en bestemt skrifttype fra Google Fonts er, at den kun installeres lokalt på din computer. Når du sender dit CV som et Word-dokument, vil den person, der åbner filen, (højst sandsynligt) ikke have den pågældende skrifttype installeret. Derfor vil der blive brugt en standardskrifttype som Arial eller Calibri i stedet for den skrifttype, du oprindeligt valgte. Det betyder, at layoutet og strukturen i dit CV pludselig kan se helt anderledes ud. Hver skrifttype er forskellig i størrelse; nogle er større end andre, hvilket kan få dit CV til pludselig at gå fra 1 side til 2 sider.

Hvis du gemmer og sender dit CV som en PDF, kan du bruge alle de skrifttyper, du vil. Det skyldes, at PDF'en konverterer skrifttypen til små 'vektorgrafikker'. Det er små grafiske billeder, som sikrer, at skrifttypen altid ser ens ud. Det er også derfor, det nogle gange kan være så svært at vælge og redigere tekst i en PDF. Det er en af grundene til, at vi altid anbefaler, at du sender dit CV som en PDF-fil. Det sikrer, at dit CV ser nøjagtig ens ud på alle enheder.

Hvor vigtig er skrifttypen, som du vælger?

Naturligvis spiller skrifttypen, som du vælger til dit CV kun en meget lille rolle i vurderingen af dit CV. Det er ikke sådan, at en original skrifttype vil være den afgørende faktor for, om du bliver ansat eller ej.

Skrifttypen bør ikke fjerne fokus fra indholdet. Derfor anbefales det ikke at bruge meget kreative (eller 2 eller flere forskellige) skrifttyper i dit CV.

Vigtigste konklusioner

 • En standard skrifttype (Arial, Calibri) er altid god.
 • En skrifttype med seriffer (som Georgia) fremstår mere forretningsmæssig og dekorativ. Disse bruges oftere i forretningsroller.
 • Vælg altid en skrifttype med god læsbarhed (ingen kreative eller 'funky' skrifttyper).
 • Brug den samme skrifttype i din ansøgning.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.