Erhvervserfaring på dit CV: forklaring og rigtige eksempler
Din erhvervserfaring på dit CV er uden tvivl den vigtigste del af dit CV. Et CV betyder bogstaveligt talt 'livsforløb'. Det er et resumé af din professionelle karriere. Din erhvervserfaring udgør en stor del af det. Hvilke oplysninger skal du medtage i dette afsnit, og hvad skal du udelade? I denne artikel viser vi dig, hvordan du præsenterer din erhvervserfaring på en overbevisende måde.
Derfor er erhvervserfaring den vigtigste del
Du kender sikkert til assessments. Flere og flere virksomheder bruger dem. En assessment er en test, der vurderer, hvordan en person er indrettet. Den tester f.eks., hvor godt du laver under pres, om du kan træffe de rigtige beslutninger, og hvordan du håndterer ufuldstændige oplysninger. En sådan vurdering er det mest præcise instrument til at afgøre, om du er egnet til stillingen. Erhvervserfaring kommer som det næste. Din erhvervserfaring beskriver, hvor god du har været i dine tidligere stillinger, og hvilke resultater du har opnået. Derfor skal din erhvervserfaring på dit CV være perfekt for at gøre et godt indtryk.
Nævn kun relevant erhvervserfaring
Relevans er nøgleordet her. De erhvervserfaringer, du nævner på dit CV, skal passe perfekt til stillingen og jobopslaget. Det betyder, at du ved hver ansøgning skal gennemgå dit CV kritisk. Hvert firma har nemlig sin egen definition af en bestemt stilling. Du skal sørge for at præsentere dig selv som den ideelle kandidat. Det betyder, at du ved hver ansøgning skal tilpasse dit CV. Det kan nogle gange være små ændringer, men de kan gøre forskellen mellem at blive indkaldt til en jobsamtale eller ej.
Hvad skal du inkludere i jobbeskrivelserne for din erhvervserfaring?
Det er ofte ikke nok blot at beskrive dine opgaver og ansvarsområder. Det gør ikke indtryk på arbejdsgiverne. Her er nogle punkter, som din erhvervserfaring på dit CV bør opfylde:
- Nævn resultater: Dine opgaver fortæller os ikke noget om, 'hvor god' du var til at udføre din rolle. Derfor skal du nævne resultater og præstationer. Hvad har været resultatet af dine opgaver? Hvilke succeser har du opnået? Det er det, potentielle arbejdsgivere er interesserede i.
- Nævn tal og procenter: Hvis du virkelig vil imponere rekrutteringsansvarlige, skal du knytte tal og procenter til dine resultater. Har du sparet omkostninger, øget omsætningen, forbedret effektiviteten som følge af dine opgaver? Gør det konkret. Hvor meget har du sparet, eller hvor meget ekstra omsætning har du genereret. Med hvilken procentdel forbedrede du effektiviteten, og hvordan gjorde du det? Konkrete resultater som "Udviklede og implementerede en ny salgsstrategi, hvilket resulterede i en 10% stigning i omsætning inden for 6 måneder" er håndfaste beviser på, at du er en egnet kandidat.
- Aktive verber: Brug aktive verber for at formulere kraftfulde sætninger.
- Vis færdigheder: Fokuser på de færdigheder, viden og kvaliteter, der er nødvendige for den stilling, du søger. Så: vis på dit CV, hvad du kan, og hvordan dine kompetencer matcher de efterspurgte færdigheder.
- Navngiv resultater: "10% stigning i omsætningen på 6 måneder".
- Brug tal: "Omkostningsbesparelser på 5000 kr".
- Aktive verber: "Udviklet, implementeret, forbedret".
- Uklare beskrivelser: "Lavede forskellige opgaver".
- Kun opremsning af opgaver: "Besvarede e-mails, skrev rapporter".
- Passivt sprog: "Ansvarlig for ..."
Eksempler på erhvervserfaring fra ægte CV'er
Er du usikker på, hvordan du skal nævne din erhvervserfaring på dit CV for din specifikke funktion? Tag et kig på vores CV-eksempler. Fra de nedenstående eksempler kan du forhåbentlig få lidt inspiration:
Salgsmedarbejder erhvervserfaring eksempel
Account Manager, Tellentee
februar 2023 – Nu
- Ledte et team på 10 sælgere til at nå omsætningsmålene.
- Udviklede og implementerede en ny salgsstrategi, som resulterede i en stigning i omsætningen på 10 % på bare 8 måneder.
- Præsenterede salgs-, indtægts- og omkostningsrapporter for bestyrelsen og ledelsesteamet.
Lærer erhvervserfaring eksempel
Lærer, Parkskolen
november 2023 - Nu
- Underviste en klasse på mere end 30 elever og vejledte dem i deres personlige udvikling.
- Skabte et sikkert uddannelsesmiljø, hvor alle elever følte sig trygge og værdsatte.
- Bidrog til udviklingen af nye læseplaner og materialer hvor resultaterne af prøverne viste en forbedring på 10%.
Marketingmedarbejder erhvervserfaring eksempel
Online marketer, Weloca
august 2021 – Nu
- Administrerede og optimerede online-annoncekampagner på Google Ads og Facebook Ads.
- Lavede A/B-test af annoncetekster og fordoblede ROAS på 3 måneder.
- Skabte og implementerede strategier for indhold på sociale medier, hvilket resulterede i en vækst på 40 % i antallet af følgere og forbedret engagement.
- Lavede dybdegående søgeordsanalyser og optimerede hjemmesiden til SEO, hvilket øgede den organiske trafik med 35 %.
Pædagog erhvervserfaring eksempel
Pædagog, CityKids
april 2022 – juni 2023
- Udviklede og implementerede uddannelsesprogrammer, der tilgodeså børns følelsesmæssige, sociale og uddannelsesmæssige behov.
- Gav rådgivning til børn med socio-emotionelle udfordringer.
- Udviklede en individualiseret forældreplan for et specifikt barn. Dette resulterede i betydelige forbedringer i barnets sociale og uddannelsesmæssige færdigheder.
- Observeret og evalueret børns adfærd for at skabe passende uddannelsesplaner.
Hvor placerer du din erhvervserfaring på dit CV?
Der er en uskreven regel, når det gælder om at skabe det perfekte CV, og det er:
Hvis du er studerende eller nyuddannet, kan det derfor være en fordel for dig at nævne (lige under din profil) først din uddannelse og derefter din erhvervserfaring. På dette tidspunkt i din karriere er din uddannelse sandsynligvis din største bedrift.
Hvis du allerede har fået relevant erhvervserfaring, er det vigtigt at starte her. Som vi nævnte tidligere, er erhvervserfaring på dit CV den vigtigste del.
Rækkefølgen af din erhvervserfaring
Hold dit CV i omvendt kronologisk rækkefølge. Det betyder, at du starter øverst med din seneste erhvervserfaring og arbejder dig tilbage til dine tidligere job. Rekrutteringsansvarlige og arbejdsgivere vil altid være mest interesserede i dit seneste job.
For hver erhvervserfaring nævner du altid:
- Din jobtitel, firmanavn og (valgfrit) sted.
- Måned og år for start og slut.
- En god beskrivelse i 3 - 7 punkter.
Hvad hvis du har været jobhopper?
Flere og flere unge mennesker skifter job hvert eller hvert andet år. Det kan der være forskellige grunde til, men de står alle over for spørgsmålet om, hvorvidt de skal skrive alle disse jobs på deres CV. Det ser lidt mærkeligt ud, hvis man har haft 5 jobs på 5 år.
Så længe jobbene har været relevante, kan du godt nævne dem. Især i dine yngre år er det ikke overraskende, at du stadig leder efter en rolle og en virksomhed, der passer godt til dig. Så sørg for at nævne det i en jobsamtale, hvis du bliver spurgt.
Tal virksomhedens sprog
Tal det sprog, som virksomheden eller den rekrutteringsansvarlige bruger. Her kan du lave noget online research. Hvilke jobtitler bruger de? Hvis virksomheden f.eks. leder efter en 'programmør', skal du bruge denne betegnelse på dit CV - ikke 'softwareingeniør'. Du vil sikkert også kunne finde andre oplysninger online. Måske står der ikke 'agil arbejdsmetode' i jobannoncen, men på deres hjemmeside vil du finde ud af, at de faktisk arbejder på denne måde. Nævn det i dit CV, hvis du har erfaring med det.
Optimer din erhvervserfaring for ATS-systemer
En anden vigtig grund til at tilpasse dit CV til hver enkelt ansøgning er, at flere og flere virksomheder bruger en særlig ansøgningssoftware. De forsøger at automatisere ansøgningsprocessen så meget som muligt.
Den første udvælgelse sker helt automatisk af systemet. Systemet leder efter vigtige nøgleord i dit CV. Hvis de ikke er til stede i dit CV, er der risiko for, at du automatisk bliver afvist. Disse 'nøgleord' står ofte i jobannoncen, men er også relateret til din rolle. Som projektleder er der uden tvivl ord, der relaterer sig til din rolle, og som også forventes at fremgå af dit CV. Tænk på 'analytisk', 'løsningsorienteret' eller 'organiseret'. Det er ord, som bør stå i dit CV, uanset om de bruger et ATS-system eller ej.
Eksempel: Forestil dig, at du søger en stilling hos en virksomhed, der fremmer 'agil arbejdsmetode'. I dit CV kan du så tilføje følgende sætning til din erhvervserfaring:
- "Erfaring med agil projektledelse i et hurtigt skiftende miljø."
Derudover kan du bruge relevante nøgleord relateret til agil projektledelse, såsom ''teamplayer'', ''fleksibel'' og ''innovativ'' i din erhvervserfaring eller andre afsnit.
Endelig kan du tilpasse din jobtitel fra 'projektleder' til 'agil koordinator'.
Forklar huller på dit CV
Ansøgere, der har været arbejdsløse i et stykke tid, har ofte et 'hul på CV'et'. Hvordan håndterer du denne situation? Vær som minimum ærlig omkring det:
- ‘Jeg rejste rundt i Asien i et år‘
- ‘Jeg studerede filosofi i et år‘
- ‘Jeg beskæftigede mig med flygtninge fra Ukraine‘
- ‘Jeg tog mig af min syge far‘
Det er svar, der vækker beundring snarere end fordømmelse. Undersøgelser har vist, at hvis afstanden er mindre end 9 måneder, behøver du ikke at give en officiel forklaring.
Hvis dit hul er større end 9 måneder, skal du give en god forklaring. Prøv især at fremhæve, hvad du har gjort i denne periode.
Alternativt kan du overveje et kompetencebaseret CV. Her giver du ikke en tidslinje over din erfaring (og undgår dermed hullet). I stedet nævner du specifikke kompetencer, der er nødvendige for stillingen, og beskriver situationer, der viser, at du har disse kompetencer.
Nævn også dine deltidsjobs, hvis de er relevante
Har du haft deltidsjobs under din uddannelse? Saml dem i grupper, og placer de mest relevante deltidsjobs øverst. Især for nyuddannede uden relevant erhvervserfaring kan dette være vigtigt.
Hvis du f.eks. søger en stilling som økonometriker, kan du overveje, om dit deltidsjob på et kendt museum, i en forlystelsespark eller i en anerkendt lokal virksomhed er relevant at nævne.
Selv om det ved første øjekast måske ikke virker direkte relevant, kan denne erfaring sige noget om din pålidelighed og kundeservice. Hvis du har haft lederansvar eller håndteret udfordrende situationer, skal du helt sikkert nævne det. Det viser dine 'bløde færdigheder' som kommunikation, teamwork, beslutsomhed og problemløsende tænkning.
Sørg for at du fremstår positiv og entusiastisk
'Tone-of-voice' i dit CV siger lige så meget som indholdet selv. Med andre ord: hvordan du skriver er lige så vigtigt som hvad du skriver. Forestil dig, at du studerer informatik på universitetet i København, så skriv for eksempel:
Forestil dig, at du også nævner, at du har afsluttet din gymnasiale uddannelse. Det lyder positivt, hvis du tilføjer:
Bonustip: Sørg for at have nogle LinkedIn anbefalinger
Du kan skrive alt muligt om dine tidligere job, men når en anden siger eller skriver det om dig, virker det meget mere troværdigt. Rekrutteringsansvarlige vil gerne vide, hvordan du lavede det i dine tidligere job:
- Hvordan interagerede du med dine kolleger?
- Hvor grundig var du i dit arbejde?
- Kunne du holde hovedet koldt under tidspres?
- Hvordan var din præstation?
- Var du i stand til at inspirere andre?
Du kan virkelig imponere potentielle arbejdsgivere ved at have LinkedIn-anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere eller ledere. Det fjerner tvivl.
Hvis du synes, det er svært at bede om dette, så brug følgende skabelon:
"Kære [Navn på tidligere arbejdsgiver/kollega],
Jeg håber, det går godt! Jeg er i gang med at opdatere min LinkedIn-profil og ville sætte stor pris på, hvis du kunne skrive en kort anbefaling vedrørende vores samarbejde. Dit perspektiv på min rolle og mine resultater ville være meget værdifuldt og hjælpe fremtidige arbejdsgivere med at forstå mine færdigheder og erfaringer bedre.
På forhånd tak for din tid og hjælp!
Med venlig hilsen, [Dit Navn]"
Hvad hvis du ikke har relevant erhvervserfaring?
Hvis du ikke har eller kun har lidt erhvervserfaring, er der et par ting, du kan gøre for stadig at lave et overbevisende CV:
- Placér din uddannelse over din erhvervserfaring: Gå også mere i dybden med din uddannelse. Hvad har du lavet og lært? Hvilke relevante kurser har du taget, eller hvilke projekter har du gennemført? Vis, at du har de rette kvalifikationer.
- Nævn dine praktikophold: Praktikophold er i mange tilfælde også relevant erhvervserfaring. Fremhæv disse i en særskilt sektion på dit CV.
- Overvej at lave frivilligt arbejde: Tag frivilligt arbejde for at opnå relevant erhvervserfaring.
- Lav et kompetencebaseret CV: I stedet for et kronologisk CV kunne du overveje at lave et kompetencebaseret CV. Heri lægger du mere vægt på dine kompetencer, der er nødvendige for at udføre jobbet godt.
Konklusion – erhvervserfaring tjekliste
- Erhvervserfaring er den vigtigste del af dit CV.
- For hvert job skal du angive jobtitel, virksomhedens navn, start- og slutdato og en beskrivelse (med resultater).
- Sørg for, at din erhvervserfaring passer godt til jobkravene i jobopslaget.
- Skriv kort, præcist og klart. Sæt din seneste erhvervserfaring øverst.
- Nævn kun relevant erhvervserfaring.
- Gå ikke længere tilbage end 15 års erhvervserfaring.
Kom i gang med dit eget CV. Kig på en af vores CV-skabeloner og lav på få minutter et perfekt CV, der gør indtryk på arbejdsgiverne 😊.
Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.