Hvordan forklarer du et hul i dit CV?

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Hvordan forklarer du et hul i dit CV?

Et hul i dit CV er en periode på mere end tre måneder, hvor du ikke har arbejdet. Det kan der være flere grunde til. Ændringer på arbejdsmarkedet, et sabbatår eller en situation i dit personlige liv. Sørg for, at du har en forklaring på den periode, du har været uden arbejde. Hvis du forklarer det godt, vil de fleste rekrutteringsansvarlige eller arbejdsgivere ikke se hullet i dit CV som et stort problem. Undgå, at de begynder at tænke på grunde, som sandsynligvis ikke er sande. I denne artikel viser vi dig, hvordan du giver en god forklaring.

Hvornår skal du forklare et hul i dit CV?

Hvis der er tale om en kort periode på et par måneder, er der ingen grund til at forklare det i dit CV. Hvis der er et hul på 3 måneder eller mere, vil det rejse spørgsmål hos en potentiel arbejdsgiver, og en god forklaring er påkrævet. Det kan f.eks. være, hvis du er blevet fyret eller har passet din syge mor.

Selv om det måske kun er en kort periode med arbejdsløshed, kan du blive spurgt om det til en jobsamtale. Så (også selvom du ikke forklarer det i dit CV) sørg for at have et svar klar.

Hvordan forklarer du et hul i dit CV?

Hvis du har været arbejdsløs i en længere periode, kan det naturligvis give anledning til spørgsmål hos potentielle arbejdsgivere. Det er disse huller, du skal forklare på en sådan måde, at de ikke virker negative. Kort sagt er dette en praktisk måde at forklare huller i dit CV på:

 1. Forklar årsagen til, at du har et hul i dit CV.
 2. Forsikr den rekrutteringsansvarlige eller fremtidige arbejdsgiver om, at det ikke vil ske igen.
 3. Del de erfaringer, du har gjort dig og lært i løbet af perioden.
 4. Hold din forklaring kort og præcis.

Nedenfor gennemgår vi nogle situationer med mulige forklaringer:

1. Arbejdsløs

Du kan være blevet arbejdsløs af flere grunde. Tænk på en fyring, en omstrukturering eller fordi du selv har sagt op. Uanset årsagen kan du beskrive det som 'jobsøgning'. Det lyder meget mere positivt.

Understreg, at du er positiv og ambitiøs, og at du leder efter en ny stilling, hvor du kan udvikle dig. Måske har du også lavet noget frivilligt arbejde i denne periode. Sørg for at nævne det og vis, at du er aktiv og gør noget.

På grund af en omstrukturering kunne jeg ikke blive hos min tidligere arbejdsgiver. Det var meget skuffende. men jeg så hurtigt denne periode som en god mulighed for at finde min retning igen, til at tage et kursus og til igen at indse, hvad der virkelig gør mig glad i mit arbejde.

2. Sabbatår

Måske har du på dit sabbatår været på en stor rejse, som har givet dig mange nye indsigter. Det har styrket din selvtillid og forbedret dine sprogkundskaber. Du kan også bedre håndtere uventede situationer.

I et år rundt om i verden. Alene i denne tid har jeg lært så meget om mig selv. Mine styrker - men også mine svagheder. Derudover har jeg fået kendskab til forskellige sprog og er blevet meget mere selvsikker.

3. Pleje

For eksempel tog du dig af din syge far i et stykke tid. Hvor fantastisk er det ikke, at du har gjort det? Det viser din arbejdsgiver, at du er omsorgsfuld, at du ikke løber fra dit ansvar, og at du virkelig er en hårdtarbejdende person.

Sidstnævnte skyldes, at jeg passede min far. Min fleksibilitet, ansvarsfølelse og tålmodighed er blevet udviklet maksimalt i denne periode. Jeg har vist, at jeg er et hårdtarbejdende menneske ved at stå til rådighed 24/7. Intet var for meget. Endelig har omsorgen for min far givet mig et bedre og mere positivt syn på verden.

4. Hjemme hos børnene

Det er da et fuldtidsjob! Beskriv din tid hjemme med dine børn. Arbejdsgivere vil straks se, at du har udviklet færdigheder som tålmodighed, kreativitet og tidsstyring i denne periode.

Fuldtidsjob med at passe mine børn. Jeg sørgede for, at de kom i skole, til sport og til fester til tiden. Madpakkerne blev fyldt hver dag, og jeg holdt styr på familiens skema. Jeg var ansvarlig for hele husholdningen og var også aktiv som frivillig i forskellige sportsorganisationer og var formand for skolebestyrelsen på mine børns skole.
Barsel på dit CV
Din graviditet har skabt et hul i dit CV. Hvordan forklarer du det? Find nyttige tips i denne blog.
Læs artikel

5. Studie

Måske brugte du den tid, du ikke arbejdede, til at uddanne dig eller til at udvide din viden inden for dit eget felt. Uanset hvad er det altid godt at følge en uddannelse! Beskriv alt, hvad du har gjort og lært.

6. Sygdom

Du er ikke juridisk forpligtet til at sige noget om dette under en ansættelsesprocedure. Men at lyve er ikke en god idé. Hvis du ikke vil have det sort på hvidt på dit CV, så sørg for, at du kan give en forklaring i en eventuel jobsamtale. Vil du ikke gå i detaljer med din sygdom? Så sig kort, at du ikke var i stand til at arbejde af personlige årsager. Understreg, at det ikke længere er et problem. Desuden er du ikke forpligtet til at svare på væsentlige spørgsmål.

Det er ligegyldigt, hvad årsagen til hullet i dit CV var. Så længe du viser, at du er engageret og klar til en ny udfordring, selv om du har været væk i et stykke tid. Det er det, en arbejdsgiver gerne vil se.

7. Burn-out

En hård periode, hvor du har lært meget om dig selv. Tænk på at prioritere og sætte grænser. Det kan endda have ført til en positiv personlig udvikling, som har gjort dig stærkere. Fremhæv den slags aspekter, når du forklarer det i dit CV eller under en jobsamtale.

Vær forberedt på, at et hul i dit CV kan rejse visse spørgsmål. Disse spørgsmål skal besvares under en jobsamtale (uanset hvor godt du har forklaret det). Sørg for at tænke over, hvilke spørgsmål du kan forvente, og hvordan du vil svare for at give det en positiv drejning.

Et kompetence-CV som løsning på hullet i dit CV

Et 'normalt' CV er struktureret kronologisk. Det betyder, at den seneste erhvervserfaring står øverst. For folk med et hul i deres CV bliver det hurtigt tydeligt, at de har været uden arbejde i et stykke tid. Derfor kan det nogle gange være bedre at vælge et kompetence-CV i denne situation.

Her beskriver du ikke din erhvervserfaring pr. periode, men lægger vægt på dine kvaliteter, færdigheder, kompetencer og opnåede succeser. Du ser på, hvilke færdigheder der kræves til den stilling, du søger. Derefter oplister du disse kompetencer i dit CV, giver eksempler fra det virkelige liv og nævner resultater, der viser, at du besidder disse kompetencer. På den måde beviser du, at du faktisk er en egnet kandidat.

Gode grunde til et hul i dit cv

Mange jobsøgende tror, at et hul i deres CV er meget værre, end det faktisk er. Her er nogle 'gode' grunde til huller i dit CV:

 • Tid brugt på at søge efter et nyt job.
 • At have startet egen virksomhed.
 • At blive afskediget på grund af organisatoriske ændringer.
 • At tage orlov som forælder eller omsorgsperson.
 • At skifte karriere.
 • At udvikle sig yderligere ved at følge en ny uddannelse.
 • At tage kurser og opnå certifikater.
 • Sabbatår for personlig udvikling.

Som du kan se, er der forskellige grunde til at være uden (lønnet) arbejde i en periode. Gør det klart, at en sådan periode ikke nødvendigvis bør have en negativ indvirkning på dine færdigheder og egnethed til et nyt job.

At lyve er aldrig en god idé

Hvis du har været uden arbejde i et stykke tid, kan der være mange grunde til det. Måske har du været arbejdsløs, syg, passet et sygt familiemedlem, været hjemme med børnene eller rejst rundt i verden. Vær ærlig og åben om, hvad der forårsagede hullet i dit CV. Forsøg bestemt ikke at skjule det ved at opdigte arbejde eller skubbe slutdatoen for dit sidste job længere ud i fremtiden.

Det er aldrig en god idé at lyve på sit CV. Det er faktisk mere end det; det er en kriminel handling. Hvis arbejdsgiveren opdager, at du lyver, mens du allerede er et stykke inde i dit nye job, kan det endda være grund til en fyring. En løgn på dit CV, uanset hvor lille den er, kan skabe mange problemer og skade dit omdømme. Sidstnævnte gør det også svært at ville finde job i fremtiden.

Jo mere ærlig du er, desto bedre vil du fremstå. Når alt kommer til alt, siger din ærlighed om den periode, hvor du ikke arbejdede, meget om, hvordan du ser dig selv. At være uden arbejde i et stykke tid er ofte en periode, der har formet dig som person, hvor du har taget store spring i din personlige udvikling.

Nogle ansøgere tror, de er smarte ved ikke at nævne start- og slutdatoer (eller kun årene). Dette har ofte en modsat effekt og vækker endnu flere spørgsmålstegn. Noter derfor altid datoer med en måned og år notation.

Konklusion

Et hul i dit CV behøver slet ikke at være dårligt. I nogle tilfælde kan det endda give et positivt twist til dit cv, fordi det gør dig unik. Husk, at det vigtigste er at give en forklaring på hullet.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.