Børn på CV'et: En god ide eller ej?

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Børn på CV'et: En god ide eller ej?

Dine børn er en stor del af dit liv, og du taler sikkert meget om dem. Du vil gerne fortælle alle om dem, men bør du nævne dine børn i dit CV? Er det en god idé, eller kan det faktisk være en ulempe?

Er man forpligtet til at nævne sine børn på ens CV?

Det er ikke nødvendigt at nævne dine børn på dit CV. Før i tiden var det normalt at skrive civilstand og antal børn på et CV. Men det er ikke længere nødvendigt. Det anses for at være irrelevant, da det ikke siger noget om din evne til at udføre et bestemt arbejde godt.

Om du har børn eller ej, bør heller ikke være en del af beslutningen om at ansætte dig eller ej. Det gælder også din religion, seksuelle orientering, politiske tilhørsforhold, race eller køn (kilde).

Derfor vil det i de fleste tilfælde ikke være klogt at nævne i dit CV, at du har børn. Du er ikke forpligtet til at gøre det. Vi anbefaler også, at du ikke nævner din civilstand i dit CV. Hvis du skriver, at du er gift eller samboende, men ikke nævner børn, kan det også give anledning til spørgsmål hos potentielle arbejdsgivere. Det er bedst at udelade denne del helt. Og lad os være ærlige, den begrænsede plads på dit CV er bedre brugt til at vise, hvorfor du er den bedste person til jobbet.

I nogle stillinger er det en god idé at nævne sine børn på CV'et. Nogle eksempler herpå er:

  • Social ungdomsarbejder
  • Børnelæge
  • Lærer
  • Børnepsykolog
  • Pædagog
  • Ungdomscoach

Som du kan se, er det alle stillinger, hvor du arbejder med børn. Det er godt for en potentiel arbejdsgiver at vide, at du allerede har erfaring med børn, eftersom du selv har børn. Det kan helt sikkert være et plus.

Som forælder til børn vil du sandsynligvis også være i stand til bedre at sætte dig ind i forældrenes forhold til de børn, du arbejder med. Endnu flere plusser! Så i dette tilfælde er det bedre at skrive på dit CV, at du har børn.

Hvor skal man nævne sine børn på CV'et?

Du kan nævne dine børn i afsnittet med personlige oplysninger. Skriv altid de vigtigste oplysninger øverst. Det vil sige, at du først nævner dit for- og efternavn, adresse, telefonnummer, e-mailadresse og fødselsdato, og dernæst kan du nævne dine børn nedenunder.

Du kan angive dine børn i forbindelse med din civilstand, eller du kan angive dem hver for sig.

Det kan se sådan ud:

Civilstand: gift, 1 barn (12 år)

Eller:

Børn: 2 (4 og 6 år)

Du kan dog også nævne det i andre dele af dit CV, f.eks. i din profiltekst. På den måde viser du direkte, at du har visse kompetencer, som gør det lettere at arbejde med børn.

Som engageret forælder til to energiske børn har jeg udviklet stærke organisatoriske evner og en uendelig tålmodighed, som jeg nu med succes kan anvende i min rolle som pædagogisk assistent.

Hul i CV'et på grund af hjemmepasning af børn

Nogle mennesker holder midlertidigt op med at arbejde på grund af hjemmepasning af børn. Resultatet er et hul i dit CV. Det kan give anledning til spørgsmål hos en potentiel arbejdsgiver.

Du kan vælge ikke at nævne dette hul og håbe på, at du stadig bliver indkaldt til en samtale. Det bedste er dog at være ærlig og forklare, hvorfor du har et hul i dit CV.

Det kan du gøre ved at fortælle, hvilke faglige kompetencer du har fået og videreudviklet i den tid, du har passet dine børn. Det viser, at du ikke har stået stille i denne periode, men har arbejdet hårdt.

Efter en periode med fokus på børnepasning er jeg nu klar til at genoptage min karriere. I løbet af denne tid har jeg videreudviklet mine færdigheder inden for tidsplanlægning, multitasking og problemløsning. Færdigheder, som jeg ser som en værdifuld tilføjelse til min tilbagevenden til stillingen som administrativ assistent.

Hvilke færdigheder har man opnået som forælder?

Som forælder lærer man hele tiden og udvikler sine færdigheder. Det betyder dog ikke, at de er mindre værdifulde, hvis du ikke gør det i en organisation. Så brug disse færdigheder i dit CV for at vise, at du besidder de efterspurgte færdigheder, eller for at vise, hvad du har lært i løbet af hjemmepasningen af børn. Følgende færdigheder kan du bruge:

  • Tålmodighed

At være tålmodig er en af de største færdigheder, vi lærer eller udvikler som forældre. Vi har brug for det med et lille barn, der selv vil tage sine sko på, og med en teenager, der vil blive i sengen hele morgenen. At bevare roen i disse situationer er en færdighed.

  • Organisatorisk

At have børn kræver en masse organisering. Tænk på at tage på ferie med tre små børn og alt det, der skal arrangeres for dem. Og hvad med skole, svømmeundervisning, sportsklubber, legeaftaler og børnefødselsdage? Som forælder driver man en mini-organisation, dog med minimennesker, som endnu ikke er i stand til at komme nogen steder på egen hånd. Især hvis der sker uforudsete ting som et barns sygdom eller en barnepige, der aflyser i sidste øjeblik.

  • God kommunikation

Som forælder lærer man at kommunikere på forskellige niveauer. Man taler anderledes til et lille barn end til en teenager. Og man taler anderledes til en teenager end til en lærer. Og så videre og så videre. Du forandrer dig hele tiden, og det betyder noget for udviklingen af din kommunikation.

  • Forhandling

Hvis der er noget, man kan lære af børn, så er det at forhandle. Børn kan være stædige og gøre, hvad de vil. Det er dog ikke altid i deres bedste interesse, så det kræver nogle seriøse forhandlingsevner af dig som forælder at overtale dem til f.eks. at spise deres grøntsager. Især hvis du arbejder med en gruppe børn, er det godt at have denne evne.

Det er dog ikke nok bare at skrive ovenstående færdigheder på dit CV. Du er nødt til at integrere dem i dit CV ved at beskrive dem i situationer. Ord er ikke nok, du er nødt til at vise det.

Konklusion og råd

At nævne børn på dit CV er altså især værdifuldt, hvis du søger job, hvor du skal arbejde med børn, eller hvis du ønsker at forklare et hul i dit CV (på grund af hjemmepasning af børn). I alle andre tilfælde er det bedre ikke at nævne børn.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.