Fødselsdato på dit CV: skal du nævne din alder?

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Fødselsdato på dit CV: skal du nævne din alder?

I Danmark er det ikke et krav, at din fødselsdato skal stå på dit CV. Det er dog almindeligt at inkludere den sammen med andre personlige oplysninger som navn, adresse, e-mail og telefonnummer. Så det er op til dig, om du vil nævne din alder på dit CV. I denne artikel ser vi på situationer, hvor det er smart at gøre det, og hvor det er bedre at udelade det.

Der er situationer, hvor din alder på dit CV faktisk kan være til din fordel. Det er selvfølgelig nemmest for din kommende arbejdsgiver, hvis du bare nævner din alder. Ud fra din alder kan der hurtigt laves en vurdering af din erfaring.

I disse situationer giver det mening at skrive din fødselsdato på dit CV:

  • Hvis det passer til jobbet: Nævn din alder, hvis du er ung og søger en juniorstilling eller dit første fritidsjob/sommerjob. Det samme gælder, hvis du er ældre og søger en seniorstilling. I disse tilfælde kan din alder være en fordel, og det er en forspildt mulighed ikke at nævne den.
  • Hvis du ikke har noget at skjule: Du kan nævne din alder, hvis du ikke forventer at blive diskrimineret. Det viser, at du ikke har noget at skjule.
  • Når du forventer, at det vil være en fordel: F.eks. hvis du ved, at det er en virksomhed, der har mange unge eller ældre ansat, og du derfor passer godt ind i virksomhedskulturen.
Tjek altid jobopslaget. Til nogle jobs skal du f.eks. være over 18 år. Det gælder for jobs, hvor du skal have kørekort. Det samme gælder for jobs, hvor du skal arbejde med visse (farlige) kemikalier.

Undlad at nævne din alder på dit CV

I nogle tilfælde kan det være bedre at udelade din alder fra dit CV. Dette er situationer, hvor din alder faktisk kan være en ulempe, og som resultat kan dit CV blive overset.

Du kan udelade din fødselsdato i følgende situationer:

  • Du risikerer aldersdiskrimination: Lad være med at nævne din alder for at undgå fordomme eller aldersdiskrimination. Især ældre og yngre grupper udsættes for ovenstående.
  • Ansøgning om job i udlandet: Hvis du søger job i et andet land, hvor det ikke er almindeligt at nævne sin alder (USA, Canada, Storbritannien eller Australien). Hvis du søger job i udlandet, vil du først finde ud af, hvad kutymen er i det pågældende land.
  • Hvis alder ikke betyder noget: I IT-verdenen vil alder f.eks. være meget mindre vigtig end for en Social Media Marketer.

Skal du tilføje et CPR-nummer på dit CV?

CPR-nummeret er et unikt identifikationsnummer. Du skal passe på med at dele dette nummer, da misbrug kan føre til identitetstyveri. Det er ikke nødvendigt at skrive dit CPR-nummer på dit CV, medmindre en potentiel arbejdsgiver specifikt beder om det, og der er en klar og legitim grund til det. Ofte vil du først blive bedt om dit CPR-nummer senere i ansættelsesprocessen (f.eks. når du underskriver en ansættelseskontrakt). I alle andre tilfælde er det bedre at udelade nummeret for at beskytte dine personlige oplysninger.

Aldersdiskrimination er forbudt

I Danmark findes der en speciel diskriminationslov, der skal modvirke (alder)diskrimination. Det betyder, at det er forbudt at behandle mennesker (og dermed jobansøgere) forskelligt på grund af alder, civilstand, religion, overbevisning, politisk tilhørsforhold, race, køn, nationalitet eller seksuelle præferencer.

I sidste ende bør loven gøre, at arbejdsgivere prioriterer kandidaternes kvalifikationer frem for egenskaber som en persons alder eller køn.

Hvis du stadig har en fornemmelse af, at du bliver diskrimineret på grund af alder, så test det. Skriv din alder på dit CV i den ene ansøgning og udelad den i den anden. Se så, om det fører til jobsamtaler.

Hvor sætter du fødselsdatoen på dit CV?

Hvis du beslutter dig for at nævne din fødselsdato på dit CV, skal du placere den under overskriften 'Personlige oplysninger' sammen med dine andre personlige oplysninger. Oftest vil din fødselsdato være "mindst vigtig" i forhold til dine andre personlige oplysninger, f.eks. dit telefonnummer, din e-mailadresse eller din fysiske adresse. Derfor er det klogt at starte med dit navn, din adresse og dine kontaktoplysninger og sætte din fødselsdato helt nederst i bunden.

Personlige oplysninger på dit CV
Find ud af hvad retningslinjerne er for at inkludere dine personlige oplysninger i dit CV. Undgå at lave fejl.
Læs artikel

Aldersdiskrimination

At skrive din alder på dit CV kan give både positive og negative opfattelser. Her er, hvad du skal overveje:

Hvis du er under 30

Fordomme, som unge kan blive konfronteret med, er, at de er uerfarne, dovne og impulsive. Positive opfattelser af denne gruppe er derimod, at unge er fleksible og gode til at bruge ny teknologi.

Hvis du er over 45

De fordomme, som ældre mennesker kan møde, er, at de ikke er dynamiske og fleksible. Det siges ofte, at de er "for dyre". Til gengæld opfattes ældre mennesker ofte som erfarne og eftertænksomme. Det lyder overbevisende, men det er selvfølgelig langt fra altid, at disse vil finde sted i praksis. Så der er sikkert masser af unge mennesker, som er eftertænksomme, og sikkert også ældre mennesker, som er fleksible og dygtige til at bruge nye teknologier.

Hvorfor fortæller vi dig det? Hav det i tankerne, når du laver dit CV. Tænk også på, at du under en jobsamtale kan blive stillet spørgsmål baseret på din alder. Som ældre kan du forvente spørgsmål om dine teknologiske færdigheder, mens du som yngre kan blive nødt til at beskrive situationer, der viser, at du også har den nødvendige omtanke og erfaring. Det er vigtigt at gøre op med disse fordomme og understrege, hvordan dine færdigheder og erfaringer er relevante for jobbet.

Kan du lyve om din alder?

Lyv aldrig om din alder eller noget andet på dit CV. Før eller siden vil en arbejdsgiver finde ud af det. Hvis du bliver ansat, skal du også fremvise en kopi af dit ID eller pas, før du kan begynde at arbejde. Her vil din alder også blive afsløret. Det kan efterfølgende være en legitim grund til at fyre dig med det samme.

Kom i gang med dit eget CV

Hvis du synes det er svært at skrive et CV, kan det hjælpe at bruge en CV-skabelon. Her kan du meget nemt angive dine personlige oplysninger såsom din alder. Derefter fortsætter du med at beskrive dine erhvervserfaringer og uddannelser. Ved at bruge en CV-bygger kan du hurtigt og nemt lave et CV, der vil give potentielle arbejdsgivere et godt indtryk af dig.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.