Sådan nævner du uddannelser på dit CV (+5 vigtige tips)

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Sådan nævner du uddannelser på dit CV (+5 vigtige tips)

Uddannelse på dit CV, hvor svært kan det være? Navnet på din skole/universitet, navnet på uddannelsen og en start- og slutdato, og så er det klaret, ikke?

Men...

Hvad gør du, hvis du ikke har afsluttet en uddannelse, eller hvis du stadig er under uddannelse? Hvordan kan du skille dig ud med din uddannelse, så du har større chance for at komme til jobsamtale end andre kandidater? Hvad kommer først: uddannelse eller erhvervserfaring? Bare rolig, i denne artikel kommer vi ind på det hele (med masser af eksempler).

Din uddannelse som et mål for din præstation

Uddannelse siger noget om dit arbejdsniveau og din tankegang. For virksomhederne er det værdifuld information til at vurdere, om du kan varetage den pågældende rolle. Et CV med de uddannelser, du har fulgt, siger noget om din personlighed, beslutsomhed og motivation. Ud fra disse oplysninger kan virksomhederne vurdere, hvor godt du passer til rollen. Uddannelse er derfor et af de vigtigste elementer i dit CV, som ikke bør undervurderes.

Sådan nævner du uddannelser på dit CV

I denne artikel vil vi for forskellige situationer angive, hvordan du kan nævne uddannelser på dit CV. Kort sagt bør du i det mindste tænke på følgende grundlæggende principper.

Sådan nævner du uddannelse på dit CV:

  1. Skriv din højeste uddannelse øverst.
  2. Start med skolens/universitetets navn og sted.
  3. Nævn navnet på dit program/studieområde.
  4. Angiv en start- og slutdato i form af måned/år ('Nuværende', hvis du stadig er under uddannelse).
  5. Giv en kort beskrivelse af uddannelsen (valgfrit → kun hvis du har erfaring).

Præsenter oplysningerne i omvendt kronologisk rækkefølge med den seneste uddannelse først.

Eksempler:

Bachelor i Økonomi & Virksomhedsøkonomi, Aarhus BSS
september 2016 – juli 2019

Master i Virksomhedsøkonomi, Aarhus BSS
september 2018 – august 2022

Et godt tip til at skille sig ud med din uddannelse

Det er ikke ualmindeligt, at rekrutteringsansvarlige ser flere CV'er med kandidater, der har fulgt præcis det samme program.

Hvordan sikrer du så, at dit CV står ud fra mængden?

Overvej at inkludere dit studieområde, specialiseringer og kurser hvis det er relevant for stillingen.

Dette vil gøre at du skiller dig ud.

Hvilke projekter har du afsluttet, og hvilke resultater har du opnået?

Så for eksempel:

Teknisk Universitet Odense, Datateknik og ingeniørvirksomhed
sep 2019 – maj 2023

  • Specialisering: Cybersikkerhed
  • Kurser: Cyber Data Analytics, Security & Cryptography, [fag X], [fag Y]
  • Afsluttende projekt: Risici ved at bruge smarte enheder i virksomhedens netværk.

Nævn især kurser, initiativer og projekter, der er relevante for den pågældende stilling.

Derudover kan du altid henvise til eventuelle hjemmesider, hvor der vil kunne findes mere information om emnet.

Husk, at du stadig sælger dig selv. Du skal bevise, at du er den kandidat, de leder efter.

Prøv også at vise så mange resultater som muligt i dine programmer, helst i form af tal og procenter.

Endnu et eksempel:

Erhvervsakademi Aarhus, Iværksætteri og detailhandel
sep 2019 – jun 2023

  • Gennemførte kurser: Marketing, marketingkommunikation, forskning.
  • Praktikophold hos Saxo.com: Implementerede forskellige SEO-optimeringer, hvilket øgede den gennemsnitlige placering af produktsider i Googles søgeresultater med 4 placeringer.
Brug aktive verber som i ovenstående eksempel. Tænk på: genereret (X besøgende genereret), stegen (Y placeringer forbedret) og forbedret (Z forbedret).

Praktikophold på dit CV

Du kan vælge at liste dine praktikophold under dine uddannelser som i eksemplet ovenfor. Hvorvidt du skal angive et praktikophold ved siden af dine uddannelser, afhænger af din arbejdshistorik. Brug følgende tommelfingerregel:

Er du nyuddannet ELLER har du mindre end 3-5 års erhvervserfaring? Så angiv dine praktikophold i et separat afsnit.

Hvorfor denne tommelfingerregel? I begyndelsen af din karriere har du kun lidt relevant erhvervserfaring. Det ender ofte med, at de fleste har været i praktik i en virksomhed med lignende opgaver som dem, de nu vil søge. Praktikophold er derfor en slags erhvervserfaring, så det kan være en fordel at fremhæve dette i et separat afsnit og lægge ekstra vægt på det. Du skal selv vurdere, hvor dit praktikophold passer bedst.

Hvor skal du placere uddannelser på dit CV?

Uddannelse bør næsten altid stå lige under erhvervserfaring, medmindre du lige er blevet færdiguddannet eller stadig har relevant erhvervserfaring. I så fald er det ofte en god idé at starte med din uddannelse efterfulgt af din erhvervserfaring. I dette tilfælde er din uddannelse din vigtigste præstation.

CV uden erfaring
Hvordan laver man et CV uden erhvervserfaring? Et overbevisende CV med lidt erhvervserfaring i 10 trin.
Læs artikel

Inkluder også dine ufuldførte uddannelser på dit CV

Hvad gør man, hvis man ikke har gennemført en uddannelse? Hvis du ikke har afsluttet en uddannelse, vil du måske foretrække ikke at nævne det, da det kan give din kommende arbejdsgiver et dårligt indtryk. Men det kan faktisk være nyttigt at nævne det for at undgå huller i dit CV.

Ingen rekrutteringsansvarlig gør et stort nummer ud af et 'sidespring'. Det er ikke mærkeligt, hvis du har fulgt et studie i et år, fundet ud af, at det alligevel ikke var noget for dig, og du til sidst valgte en anden retning. Hvis du ikke skriver sådanne 'sidespring' på dit CV, skaber du 'et hul' - og det giver rekrutteringsansvarlige et indtryk af at du har noget at skjule.

Hvordan griber du det an?

Det er nemt. Ved siden af uddannelsen skal du i parentes angive 'Ikke gennemført' for at gøre det klart, at du ikke har gennemført uddannelsen.

Forklar kort, hvorfor du ikke gennemførte uddannelsen, og hvad du har lært. Nævn f.eks. de mest relevante fag, du har bestået for den specifikke stilling.

Lad os f.eks. sige, at du afsluttede det første år af uddannelsen i Virksomhedsadministration på en handelsskole og derefter skulle vurdere, om du ville læse Virksomhedsadministration og ledelse på universitetet. Eller at du startede på en universitetsuddannelse i engelsk, men fandt ud af, at en mere forretningsorienteret uddannelse på en professionshøjskole passede dig bedre. Så kan du nævne disse uddannelser i dit CV:

Erhvervsakademiet Aarhus, Erhvervsøkonomi
september 2022 – juni 2023

  • Færdiggjorde det første år og fortsatte med at læse erhvervsøkonomi og virksomhedsadministration på Aarhus Universitet.

Københavns Universitet, Engelsk (ikke afsluttet)
september 2020 – maj 2022

  • Første år afsluttet. Skiftede til læreruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon for at få mere praktisk erfaring.
  • Relevante kurser bestået: Sprog & Kommunikation, Moderne dansk litteratur og Sprog & Medier.

Du må under ingen omstændigheder lyve på dit CV ved at skjule visse ting. Før eller siden vil det alligevel komme frem under en jobsamtale.

Folkeskole og Gymnasium på dit CV

Man nævner faktisk aldrig folkeskolen i sit CV. Når det drejer sig om gymnasiet, gælder følgende tommelfingerregel:

Er gymnasiet din højeste fuldførte uddannelse OG har du erhvervserfaring ELLER går du i gymnasiet lige nu? Så er det klogt at nævne gymnasiet i dit CV.

I Danmark er der undervisningspligt, hvilket betyder, at det er obligatorisk at gå i folkeskolen. Derefter kan du vælge en uddannelse, der er mere rettet mod det område, du ønsker at beskæftige dig med i fremtiden, f.eks. en erhvervsuddannelse eller en studieforberedende uddannelse (gymnasial uddannelse), der forbereder dig til en universitetsuddannelse. Derfor er din videreuddannelse, som f.eks. en universitetsuddannelse eller en videregående erhvervsuddannelse (erhvervsakademi eller bachelor), ofte af større værdi og mere relevant at nævne i dit CV.

Når du skal nævne dit gymnasium på dit CV, skal du gøre det på samme måde, som vi diskuterede tidligere. Nævn navnet på skolen, uddannelsesniveauet, sted samt start- og slutdato.

2 særlige situationer

  • Hvis du ikke har afsluttet gymnasiet, så skriv 'Ikke afsluttet' i parenteser efter uddannelsen.
  • Hvis du stadig er igang med gymnasiet, kan du for eksempel angive "Forventet eksamen i 2024" i beskrivelsen.

Kurser og certifikater ved din uddannelse eller separat?

Har du taget relevante kurser, og er du i tvivl om, hvorvidt du skal nævne dem i dine programmer eller i et separat afsnit?

Ligesom med praktikophold afhænger det af din arbejdshistorik, og hvor meget vægt du vil lægge på det pågældende kursus.

Hvis kurset virkelig er relevant, og du f.eks. har taget det uden for din uddannelse (på en anden institution), anbefaler vi, at du nævner det under en separat overskrift på dit CV.

Hvis du har taget kurset under din uddannelse, f.eks. som en specialisering, er det bedst at nævne det sammen med din uddannelse.

Kurser på dit CV
Vil du gerne have et eller flere kurser på dit CV? Find ud af den bedste måde at inkludere det på i dette blogindlæg.
Læs artikel

5 vigtige tips

  1. Udelad de mindre relevante uddannelser (ellers mister du den rekrutteringsansvarliges opmærksomhed).
  2. Hvis du ikke er færdig med din uddannelse, bør du stadig nævne den. Brug 'Nuværende' som slutdato. Rekrutteringsansvarlige vil selvfølgelig gerne vide, hvad du studerer nu, og de er også interesserede i kurser, workshops, initiativer og projekter, der er relevante for jobopslaget.
  3. Hold det kort og præcist, ikke bare i dit uddannelsesresumé, men i hele dit CV. Brug en til to sider. Tre er for meget.
  4. Gennemgå dit CV, når du har skrevet det. Brug stavekontrol og tjek for dobbelte mellemrum. Og er navnene på uddannelsesinstitutionerne stavet korrekt?
  5. Giv dit CV's filnavn et relevant navn, som inkluderer dit navn og jobopslaget. For eksempel: 'Navn_Efternavn_DataEngineer_CV'

Konklusion

Uanset om du lige er blevet færdiguddannet, er en erfaren professionel eller stadig går i gymnasiet, bør du, hvis alt er gået godt, have læst om retningslinjerne for at angive en uddannelse på dit CV i bogstaveligt talt alle situationer.

De vigtigste punkter fra denne artikel opsummeret:

  • Angiv din vigtigste præstation øverst i dit CV (normalt erhvervserfaring eller uddannelse).
  • Skil dig ud fra konkurrenterne ved at nævne dine specialiseringer, studieretninger og uddannelsesretninger.
  • Start med den højeste grad, du har opnået, og arbejd dig baglæns i tid.
  • Nævn din praktik i et separat afsnit, hvis du lige er blevet færdiguddannet eller har erhvervserfaring.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.