Hvordan laver man et CV? Den komplette guide i 10 trin

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Hvordan laver man et CV? Den komplette guide i 10 trin

Du ser en spændende jobannonce: Det er lige jobbet for dig, men der er et problem: dit CV er ikke på plads. Sæt dig godt til rette: Det tager kun 15 minutter, så kender du alle kriterierne for et overbevisende og godt CV. Vi vejleder dig så du kan gøre det ordentligt. I denne guide: hvordan laver man et CV?

Før vi begynder

Her er et interessant faktum: Undersøgelser viser, at rekrutteringsansvarlige i gennemsnit kun kigger på et CV i seks sekunder. Det betyder to ting: Du skal kun medtage relevante oplysninger i dit CV (kort og præcist), og dit CV skal se godt ud (overskueligt layout).

Kom i gang med at lave et overbevisende CV! Men hvad betyder et CV egentlig? Det er latin for 'livsforløb'. Og det er præcis, hvad et CV skal indeholde: alt, hvad der er sket i dit liv indtil nu. Fra dit allerførste job (hvis det er relevant) til din nuværende rolle. Fra dit første diplom til din seneste workshop. Fra professionelle præstationer til personlig udvikling. Dit CV er dit visitkort, der overbeviser potentielle arbejdsgivere om dine kvaliteter. Hvordan gør man det? I denne blog finder du alle de ting, du skal gøre og ikke gøre for at skabe et godt CV, som ikke kan ignoreres af rekrutteringsansvarlige.

De 10 trin til et imponerende CV

At lave et godt CV er en svær opgave for mange. Det er dog utroligt vigtigt, at du investerer nok tid og opmærksomhed i det. Med et godt CV har du en markant større chance for at blive ansat. Her er de 10 trin med forklaringer til, hvordan du laver et knivskarpt CV:

1. Anvend den korrekte CV-struktur

Du kan i princippet vælge mellem 3 muligheder, når du skal bestemme en CV-struktur:

 • Et kronologisk CV
 • Et kompetence CV
 • Et kombineret CV

Kronologisk CV

Det er klart den mest almindelige form for CV. I et omvendt kronologisk CV nævner du alle dele, såsom din erhvervserfaring og uddannelse, i omvendt kronologisk rækkefølge. Med andre ord starter du øverst med dine seneste resultater og arbejder dig baglæns. Fordelen ved dette er, at det lægger vægt på dine seneste præstationer. Det giver en potentiel arbejdsgiver mulighed for straks at se den værdi, du kan tilføre.

Kompetence CV

Et funktionelt CV er et CV-format, der fokuserer på at fremhæve præstationer, færdigheder og kompetencer snarere end ansøgerens erhvervserfaring. Med andre ord nævner du ikke din tidligere erfaring, men snarere de færdigheder, der er nødvendige for den stilling, du søger. Fordelen ved dette CV-format er, at hvis du har relevant erhvervserfaring, har du stadig en god chance for at blive indkaldt til en samtale. Dette CV-format bruges hovedsageligt, når ansøgere ønsker at skifte karriere, eller når der for eksempel er et hul i CV'et.

Kombineret CV

Et kombineret CV er et alsidigt format, der bruger elementer fra både det kronologiske CV og kompetence-CV'et. Målet med et kombineret CV er at fremhæve både din mest relevante erhvervserfaring og dine færdigheder samt kompetencer. Denne type CV er især brugbar for kandidater, der har en rig variation af erfaring og færdigheder, som ikke kommer fuldt ud til udtryk i et strengt kronologisk eller kompetenceorienteret layout.

2. Nævn de obligatoriske CV-dele

Med indholdet i dit CV skal du overbevise den rekrutteringsansvarlige om, at du er den rette kandidat. Indholdet af dit CV er afgørende for, om din ansøgning bliver en succes. For at sammensætte det bedst mulige CV, skal du sørge for som minimum at inkludere følgende afsnit i dit CV:

Udover disse 'obligatoriske' dele er der naturligvis også ekstra dele, som du kan tilføje, såsom:

Rigtigt
Tilføj kun afsnit, der tilføjer noget til dit CV. Med andre ord skal du fremhæve din erhvervserfaring og dine resultater. Et keramikkursus som jurist har naturligvis ingen værdi at nævne.
Forkert
Undgå at nævne irrelevante oplysninger. Rekrutteringsansvarlige vil scanne dit CV og se efter gode beviser for, at du er egnet til stillingen.

3. Vis hvem du er i din profil

Det er måske den sværeste del af dit CV: profilen. Derfor giver vi den lidt ekstra opmærksomhed i denne guide. Din profiltekst er en kort tekst, hvor du præsenterer dig selv og fortæller om din motivation, dine færdigheder og ambitioner. Din profil skal vise, hvem du er, og hvorfor du er den rette person til denne stilling. Hvad driver dig? Hvor ligger dine interesser? Hvad ønsker du at opnå? Og hvad giver dig energi?

Vær ærlig og personlig. Sørg også for, at dine interesser er relateret til det job, du søger. Har du boet i Sydamerika og taler derfor flydende spansk? Nævn det! Det gør dig unik og kan give dig en fordel i forhold til andre CV'er. Prøv at kombinere både dine hårde og bløde kompetencer. Kan du håndtere bestemte softwareprogrammer, samarbejde, er du en teamplayer eller særlig god til at lede og inspirere andre?

En arbejdsgiver er på udkig efter en stabil personlighed. Ikke bare en, der gør sit arbejde godt, men en entusiastisk kollega, der passer godt ind i virksomheden og teamet.

Skriv en overbevisende profil
Hvad skal din profiltekst opfylde? Find 5 gyldne tips til at skabe en skarp profil.
Læs artikel

4. Sørg for en pæn opsætning og layout af dit CV

Man får aldrig en ny chance for at gøre et godt førstehåndsindtryk. Og hvad er afgørende for det første indtryk? Ja, det er layoutet af dit CV! Layoutet på dit CV skal være tiltalende, så læseren straks får lyst til at begynde at læse.

CVskaber finder du forskellige CV-skabeloner i alle mulige stilarter. Vælg en skabelon, der passer til dig og den virksomhed, du søger job hos. Leder du for eksempel efter et job i den kreative sektor? Så kan du vælge legende farver for at gøre dit CV mere iøjnefaldende. Hvis du søger job hos en revisor eller et advokatfirma, vil et mere formelt CV passe bedre til dig. I dette tilfælde skal du vælge en af skabelonerne med et enkelt, rent look. Kort sagt, lad dit CV's "look and feel" matche virksomhedens image.

Orienter dig først: Tjek virksomhedens hjemmeside og præsentationer på LinkedIn, Facebook og andre sociale medier. Glem ikke, at det altid er krybdyrshjernen, der har forrang: Rekrutteringsansvarlige danner sig hurtigt en mening om dit CV (og dermed om dig) på et splitsekund bare ved at kigge på layoutet. Derefter begynder de at læse dit CV ordentligt, og det er der indholdet bliver vigtigt. Et CV, der ser pænt og ordentligt ud, scorer højere.

layout af dit CV

5. Gør dit CV specifikt og 'tilpasset'

Når du har valgt din yndlingsskabelon, og layoutet på dit CV er i orden, er det tid til at finpudse indholdet.

Fjern erhvervserfaring og uddannelse fra dit CV, som ikke er relevant for det job, du søger. Det kan være, hvis det ikke er relevant for jobprofilen, eller hvis det er et stykke tid siden. Hvis du kritisk gennemgår listen, skal du sikre dig, at du har mindst 2 til 5 relevante erhvervserfaringer eller uddannelser tilbage. Du har nu et CV fyldt med relevante oplysninger, der er specifikke for den stilling, du har i tankerne. Det betyder, at du måske skal tilpasse dit CV igen til den næste stilling. På en restaurant kan køkkenerfaring give dig et ekstra skub, mens det til en revisorstilling vil distrahere fra vigtige oplysninger.

Eksempel: Forestil dig, at du søger en stilling, hvor de er på udkig efter en stærk online marketingmedarbejder med fokus på at øge antallet af besøgende på hjemmesiden. Det er selvfølgelig godt, hvis du allerede kan dokumentere det i dit CV, f.eks. sådan her:

Online marketingsmedarbejder, PeakMarketing
august 2019 – Nu

 • Antallet af hjemmesidebesøgende fordoblet ved hjælp af omfattende søgeordsanalyse og implementering af en tilhørende indholdsstrategi.
 • Udtænkt, oprettet og udført forskellige online markedsføringskampagner og strategier. Tænk på SEO, SEA og e-mailmarkedsføringskampagner.
 • I gennemsnit forbedret kundekonverteringsraten med 25% ved at udføre A/B-tests, sideoptimering og forbedring af brugervenligheden.

6. Vær klar og konkret

Nu, hvor du har lagt fundamentet for dit CV, er det tid til at uddybe din erhvervserfaring og uddannelse. Det er vigtigt at være specifik her. Fortæl os ikke bare, hvor du har arbejdet, men også præcis hvad du har lavet. Hvad var dine ansvarsområder? Hvilke resultater opnåede du? Og hvordan sørgede du for, at virksomheden eller projektet blev en succes? Hvad var fokus for din uddannelse? Hvilke relevante kurser har du taget? Og hvilke karakterer fik du for dem?

Vær ikke bange for at tale om dine succeser. Ved at være specifik sikrer du, at læseren får et klart billede af dine kvaliteter. Disse vil i høj grad være med til at afgøre, om den rekrutteringsansvarlige ser dig som den perfekte kandidat. I sidste ende sikrer det et perfekt CV. Nedenfor ser du f.eks. en beskrivelse af din erhvervserfaring, der lægger vægt på dine præstationer:

Salgschef, CapitalShield
juni 2020 – Nu

 • Ledet et team på 15 salgsmedarbejdere i at nå de opstillede salgsmål.
 • Udviklet og implementeret nye salgsstrategier, hvilket resulterede i en stigning i omsætningen på 15%.
 • Præsenteret salgs-, omsætnings- og omkostningsrapporter for direktions- og ledelsesteams.
 • Sat ambitiøse, men opnåelige salgsmål (og nået dem) i samråd med ledelsen

7. Tilføj et godt billede til dit CV

Et billede siger mere end tusind ord. Ved at tilføje et billede gør du dit CV mere personligt. Det gør det mere sandsynligt, at den rekrutteringsansvarlige husker dig. Spørg dig selv, om du virkelig har et godt indtryk af nogen uden at vide, hvordan de ser ud?

Men hvad kendetegner et godt billede? Først og fremmest er det vigtigt, at du ser direkte ind i kameraet - du behøver ikke nødvendigvis at smile, men et venligt blik ser bedre ud end at rynke panden. Ingen solbriller, ingen hat, ingen smøg mellem læberne og bestemt ingen øl i hånden. Men det har du sikkert allerede gættet. Feriebilleder egner sig naturligvis ikke til dit CV. Så ingen billeder i cykeltøj på en mountainbike eller - endnu værre - i badetøj på stranden.

Ligesom med layoutet af dit CV skal du tilpasse dit CV til jobannoncen. Et forretningsfoto vil ikke være et problem for et formelt CV. Men hvis du f.eks. søger et job på en restaurant, et hotel eller i en butik vil et uformelt foto med et spontant smil og en venlig stemning give ekstra point.

Godt billede til dit CV

8. Gør dit CV læsbart for 'kunstig intelligens'

For dem, der ikke allerede vidste det, bliver AI brugt mere og mere i rekrutteringsprocessen. Flere og flere virksomheder bruger 'ATS-systemer', der scanner og læser dit CV og derefter automatisk giver det en relevansscore. Er den for lav? Så bliver dit CV ikke engang læst af et par rigtige øjne og ryger direkte i skraldespanden.

En af de vigtigste måder at få en god relevansscore på er ved at nævne de rigtige søgeord. Her kan du se, hvordan du optimerer dit CV til ansøgningssystemer:

 • Nævn nøgleord: Læs jobannoncen grundigt igen. Ser du bestemte nøgleord, som arbejdsgiveren lægger stor vægt på? Prøv da at nævne disse eksplicit et sted i dit CV.
 • Nævn stillingsspecifikke nøgleord: Hvis du ansøger om en stilling som dataanalytiker, forventer en rekrutterer (og dermed også ansøgningssoftwaren) at se bestemte ord i dit CV. Eksempler kunne være "dataanalyse", "visualisering" eller "Power BI". Du behøver naturligvis ikke fylde hele dit CV med disse ord, men inkluder et par af sådanne ord i dit CV for at give dig selv den bedste chance for at blive inviteret til et jobsamtale.

9. Vælg en god CV-skaber

Så er indholdet af dit CV klar. Nu er det tid til at give det en sidste finpudsning. Ved at bruge en god CV-skaber får du ikke bare et perfekt layoutet CV på ingen tid, men du sikrer også, at dit CV opfylder alle de retningslinjer og uskrevne regler, som rekrutteringsansvarlige har. CV-eksempler.

Naturligvis kan du også altid bruge (gratis) Word-skabeloner. Vi har også inkluderet nogle eksempler på moderne CV-skabeloner.

10. Tag dig tid til den sidste gennemgang

Alle professionelle tekstforfattere ved, at teksten bliver bedre, hvis man "sover på den". Læg teksten væk, og se på den igen senere med friske øjne. Du vil se: Den kan altid blive klarere, mere kompakt, friskere og mere konkret. Er alle oplysningerne korrekte? Er designet rigtigt? Er der stadig stavefejl? Tjek eventuelt med en stavekontrol.

Hvis du stadig ikke er sikker på, om dit CV er godt nok, så få en ven/veninde/familiemedlem til at læse dit CV igennem. De kan måske give dig specifikke tips til at tage dit CV til det næste niveau. Det vil sikre, at du giver den rekrutteringsansvarlige et perfekt førstehåndsindtryk. Spørgsmålet: "Hvordan laver man et CV?" er (forhåbentlig) blevet besvaret fyldestgørende. Nu er der kun én opgave tilbage for dig: lav dit CV og ansøg!

Fem ekstra tips til at skille sig ud med dit CV

 • Hold det kort og præcist: Rekrutteringsfolk scanner ofte kun kort dit CV og lægger især mærke til uddannelse og erhvervserfaring, så det er afgørende at præsentere dine færdigheder kort og præcist og fokusere på nøgleord for at formidle essensen direkte.
 • Vær klar og præcis: Undgå sprogfejl, brug et aktivt sprog og varier sætningsstruktur og ordvalg.
 • Få et anbefalingsbrev eller godkendelse på LinkedIn: Vil du gerne gøre ekstra indtryk ved siden af dit CV? Bed din nuværende arbejdsgiver om at skrive et anbefalingsbrev. Du kan vedhæfte den som en bilag. Derudover kan du også bede om en godkendelse på din LinkedIn-profil. 77% af arbejdsgiverne søger efter ansøgere på LinkedIn.
 • Gem og send som pdf: Pdf-filer har den fordel, at layoutet ikke ændrer sig. Uanset om du bruger Mac, Windows, en iPhone eller en Android, vil dit curriculum vitae se ens ud overalt.
 • Brug et professionelt filnavn: Nævn både dit eget navn og jobtitel i filnavnet, for eksempel sådan: “CV – fornavn efternavn (stilling)”. Hvis dit CV lander i en stor database eller en arbejdsgiver prøver at finde dit CV i mailen, sikrer du hermed, at du i det mindste kan blive fundet.

Konklusion

Et godt CV er afgørende for at skille sig ud. Det skal være kortfattet, relevant og velstruktureret, og man kan vælge mellem et omvendt kronologisk, kompetenceorienteret eller kombineret format.

Vigtige elementer er et klart layout, specifikt indhold tilpasset den ønskede funktion, aktivt og klart sprog og tilføjelse af et professionelt billede. Sørg også for, at dit CV er optimeret til ATS-systemer ved at bruge relevante nøgleord, og send altid dit CV som en PDF med et tydeligt filnavn.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og følgebreve, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.