Udgivelser på dit CV: Sådan gør du

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Udgivelser på dit CV: Sådan gør du

Udgivelser på dit CV kan være af stor værdi, især for et videnskabeligt eller akademisk CV. De er en klar måde at vise, hvad du har opnået med din forskning og dit arbejde indtil nu. I denne artikel viser vi, hvordan du bør nævne disse publikationer på dit CV og giver nogle praktiske tips.

Hvilke udgivelser skal du inkludere i dit CV?

Det kan nogle gange være svært at skulle vurdere, hvilke udgivelser man skal have med i sit CV. Hvis du nogensinde har skrevet en omfattende og detaljeret biografi, vil du kun have begrænset plads på dit CV til at forklare dette tilstrækkeligt. På den anden side har ansøgere også en tendens til at nævne alle de udgivelser, de har. En udgivelse på dit CV skal dog være relevant for den stilling, du søger.

Husk følgende tommelfingerregel:

Vælg de mest relevante udgivelser i forhold til den ønskede stilling.

Det viser, at du forstår, hvad stillingen kræver, og at du er en egnet kandidat til den.

For hvilke professioner er udgivelser på CV'et interessante?

For mange professioner kan det være interessant at nævne udgivelser på dit CV. Især for stillinger, hvor videnskabelige og akademiske udgivelser er en del af jobbet.

  • Forskere: For forskere er det almindeligt at gennemføre mange undersøgelser og offentliggøre resultaterne i relevante fagtidsskrifter. En udgivelse viser straks en potentiel arbejdsgiver, at du bidrager aktivt til det felt, du er specialist i.
  • Professorer: Mange universitetsprofessorer har også en række akademiske udgivelser. Hvis du nævner dem i dit CV, viser du en potentiel arbejdsgiver din interesse og ekspertise inden for et bestemt emne.
  • Forfattere, journalister og redaktører: At skrive og udgive artikler er også en del af jobbet i disse roller. Du kan ikke undgå at inkludere nogle af disse publikationer på dit CV. Ofte er de mindre akademiske og handler mere om nyhedsværdige emner, der er blevet udgivet.

Hvilke typer udgivelser findes der?

Der findes mange forskellige typer udgivelser. Hver type har et forskelligt formål og indhold. Eksempler på udgivelser er:

  • Videnskabelige artikler: Artikler, der indeholder resultater af videnskabelige undersøgelser, som er udgivet i videnskabelige tidsskrifter eller bøger.
  • Digitale medier: udgivelser i f.eks. aviser og magasiner.
  • Bøger: både skønlitteratur og faglitteratur.
  • Blogs og online nyhedsartikler: Dette er artikler, der er skrevet af et specifikt (nyheds)website, og som lejlighedsvis opdateres for at holde dem relevante.
  • Lyd- og videoudgivelser: det kan f.eks. være en podcast, som du har medvirket i.

Der er selvfølgelig mange flere eksempler, men overordnet set falder de fleste udgivelser ind under en af ovenstående kategorier.

Normalt lister du alle typer publikationer under et enkelt punkt i dit CV for at holde det overskueligt.

I hvilken rækkefølge bør du inkludere udgivelser i dit CV?

Det er bedst at bruge den kronologiske rækkefølge, når du angiver udgivelser på dit CV. Det betyder, at du starter øverst med den seneste udgivelse. Derefter arbejder du dig tilbage i tiden til dine tidligere udgivelser. Det giver en klar tidslinje over, hvad du har arbejdet med i årenes løb. Ældre udgivelser, der også er relevante for stillingen, kan selvfølgelig også nævnes.

Derudover kan der også skelnes mellem 'typen' af udgivelser. For eksempel er en videnskabelig artikel eller en bog, som du har skrevet, naturligvis en meget større bedrift end en lille artikel i et lokalt magasin. I dette tilfælde kan du vælge at afvige fra den kronologiske rækkefølge og sortere dine udgivelser ud fra deres betydning.

Forskellige stilarter til citering af udgivelser

Der er mange forskellige 'stilarter' når det kommer til at nævne udgivelser i dit CV. Den stil, du vælger, afhænger af typen af udgivelser og af institutionen eller virksomheden. Her er de mest almindelige stilarter:

  • APA (American Psychological Association): Ofte brugt inden for samfundsvidenskab.
  • MLA (Modern Language Association): Almindelig inden for humaniora.
  • Harvard-stil: Populær i mange forskellige discipliner og ofte brugt uden for USA.
  • Vancouver: Typisk brugt inden for medicinsk videnskab.
Hvis du ansøger om en akademisk stilling, anbefales det at bruge den stilguide, som er mest udbredt inden for dit fagområde.

Hvordan nævner du udgivelser på dit CV?

Når du skal citere udgivelser, er der forskellige stilarter, du kan følge, f.eks. Harvard-referencesystemet (Harvard-stil), som ofte bruges i akademiske sammenhænge. Den måde, du inkluderer udgivelser på i dit CV, er ikke så meget bundet til en bestemt stil, men det er meget vigtigt, at de nævnes tydeligt og konsekvent.

Sådan nævner du udgivelser i dit CV:

Trin 1: Lav en separat sektion for "Udgivelser"

Tilføj et afsnit med 'Udgivelser' under din erhvervserfaring eller dine programmer. Vælg et sted, der giver mening. Normalt er de forskellige sektioner sorteret efter relevans.

Trin 2: Vælg den rigtige citeringsmetode

Afhængigt af hvilken type udgivelse du vil nævne, kan du bruge forskellige stilarter. Her er nogle eksempler:

Akademiske artikler: For akademiske publikationer, såsom videnskabelige artikler, kan du følge Harvard-stilen. Her er et eksempel:

Smith, J. (2020). Indflydelsen af klimaændringer på biodiversitet. Fysik og Miljø, 12(3), 45-67.

Internetkilder: Hvis du ønsker at nævne en online artikel eller kilde, skal du angive artiklens titel, websitets navn, URL'en og adgangsdatoen. For eksempel:

"Naturskade i Danmark." NaturOnline.dk. www.naturonline.dk/artikel/12345 (Adgangsdato: 15. januar 2024).

Bøger: Når du nævner bøger, notér forfatteren, bogens titel, forlaget, udgivelsesåret og siderne. For eksempel:

Andersen, E. (2019). Danmark og dens naturskønhed. Nordisk Forlag, Stockholm.

Trin 3: Tilføj udgivelser i en liste

For hver relevant udgivelse laver du en separat notering i dit CV ved hjælp af punkttegn. Dette gør dem overskueligt listet under hinanden.

Trin 4: Begræns antallet

Generelt anbefales det at have omkring 3 til maksimalt 10 relevante udgivelser på dit CV, afhængigt af din erfaring og relevansen for den stilling, du søger.

Eksempler på udgivelser på CV

Eksempel på en akademisk udgivelse:

Forfatter, J. (2021). Rollen af bæredygtighed i byplanlægning. Planlægning og Miljø, 25(2), 123-145.

Eksempel på en internetkilde:

"Naturskade i Sverige." NaturOnline.dk. www.naturonline.dk/artikel/54321 (Adgangsdato: 10. februar 2024).

Eksempel på en bog:

Smith, A. (2018). Den danske skovs arv. Norstedts Forlag, Stockholm.

Bemærk, at de specifikke krav til citering kan variere afhængigt af dit fagområde og typen af udgivelse. Tjek altid retningslinjerne hos dit universitet, din arbejdsgiver eller lignende for specifikke krav til citering af udgivelser i dit CV.

En afhandling på CV'et som en udgivelse

Et ofte stillet spørgsmål er, “Skal en afhandling klassificeres under 'udgivelser' eller 'uddannelse'?". Som tommelfingerregel gælder det, at en (afsluttende) afhandling ikke bør være under overskriften 'Udgivelser', medmindre afhandlingen faktisk er blevet publiceret et sted, OG den er yderst relevant for den stilling, du søger.

I princippet er en afhandling en del af din uddannelse og skal derfor placeres under uddannelser på dit CV. Hvis det er din eneste udgivelse, kan du vælge at placere den under din uddannelse i stedet for i et separat afsnit. Det sparer en masse plads, som du så kan bruge til din erhvervserfaring. I dette tilfælde skal du angive, hvor dit forskningsarbejde er blevet publiceret med en henvisning:

Publiceret i Planlægning & Miljø: Forfatter, J. (2021). Rollen for bæredygtighed i byplanlægning. Planlægning og Miljø, 25(2), 123-145.

Kom i gang med dit eget CV

Hvis du synes, det er svært at lave et godt CV, kan du prøve en CV-bygger som den fra Cvskaber. Her kan du udfylde dine oplysninger og vælge mellem forskellige gode CV-skabeloner. Du kan holde styr på versioner af dit CV, skrive ansøgninger og holde styr på dine jobansøgninger. Det er hurtigt og let.

Konklusion

Husk følgende, når du nævner udgivelser på dit CV:

  • Placer alle udgivelser under en separat overskrift på dit CV. Vælg et relevant sted til dette afsnit (f.eks. under dine uddannelser).
  • Nævn kun relevante udgivelser på dit CV.
  • En (afsluttende) afhandling klassificeres under 'Uddannelse', medmindre den rent faktisk er blevet publiceret og er relevant for den pågældende stilling.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.