Frivilligt arbejde på dit CV: Sådan griber du det an

Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Frivilligt arbejde på dit CV: Sådan griber du det an

Det ultimative mål med at skrive dit CV er at vise potentielle arbejdsgivere, at du er en kvalificeret kandidat. Ved at tilføje færdigheder, erhvervserfaring og uddannelse kan du overbevise en arbejdsgiver om at indkalde dig til en samtale. Det kan være en fordel i forhold til dine konkurrenter, hvis du skriver frivilligt arbejde på dit CV. Ved at inkludere frivilligt arbejde på dit CV kan du vise arbejdsgivere og rekrutteringsansvarlige, hvor dine interesser ligger. Desuden kan det hjælpe, når du endnu ikke har meget relevant erhvervserfaring.

I dette blogindlæg viser vi dig, hvordan du kan skrive frivilligt arbejde på dit CV for at øge dine chancer for at blive indkaldt til en jobsamtale.

Er frivilligt arbejde også erhvervserfaring?

Tøver du med at nævne frivilligt arbejde på dit CV? Så har vi en sjov statistik til dig: vidste du, at frivilligt arbejde på dit CV øger chancen for at få et job (kilde)? Især mange unge udfører frivilligt eller ulønnet arbejde i håb om, at det vil forbedre deres chancer på arbejdsmarkedet. Potentielle arbejdsgivere ser det som en værdifuld tilføjelse og kan sætte pris på, når ansøgere har udført frivilligt arbejde.

Hvad mange glemmer er, at frivilligt arbejde også bare er erhvervserfaring. I nogle tilfælde er det endda direkte relevant erhvervserfaring for den stilling, du søger. I så fald er det helt sikkert klogt at nævne det på dit CV. Desuden er det en perfekt måde at udfylde eventuelle huller i dit CV, eller hvis du er ved at lave et CV uden erhvervserfaring.

Så selv om du er studerende eller arbejdsløs i øjeblikket, kan frivilligt arbejde være den (midlertidige) løsning for dig til at få erfaring alligevel. Det giver dig mulighed for at få erfaring inden for det arbejdsområde, du brænder for, eller inden for netop det område, hvor dine interesser ligger. Det sikrer, at når du søger job igen, har du dokumenteret erhvervserfaring og har derfor en fordel i forhold til de øvrige ansøgere.

Hvis du ønsker at skifte karriere, kan du også overveje at arbejde frivilligt først for at teste, hvor dine interesser ligger.

Kronologisk CV
Se hvordan du effektivt strukturerer og fremhæver dine erfaringer for at tiltrække rekrutteringsfolks opmærksomhed.
Læs artikel

Hvilket frivilligt arbejde ser godt ud på dit CV?

Frivilligt arbejde, der er relevant for den stilling, du søger, ser særligt godt ud på et CV. Dog har selv mindre relevant frivilligt arbejde sine fordele, fordi det siger noget om dig som person. Her er 5 grunde til, at frivilligt arbejde ser godt ud på dit CV.

5 grunde til at skrive frivilligt arbejde på dit CV

Forskning viser, at hele 82% af HR-medarbejdere foretrækker ansøgere, der har udført frivilligt arbejde. Hvorfor finder de det så vigtigt?

1. Det skaber en forbindelse med arbejdsgiveren.

Hvis du er frivillig og arbejder med noget, der forsøger at bekæmpe klimaforandringer, og du derefter søger ind hos en socialt ansvarlig organisation, har du helt klart en fordel i forhold til de øvrige ansøgere. I dette tilfælde viser det at nævne frivilligt arbejde, at dine normer og værdier er i overensstemmelse med organisationens kerneværdier og den stilling, du søger.

2. Du har relevant erhvervserfaring.

Ofte kan de opgaver og det ansvar, du har haft under dit frivillige arbejde, også bruges i erhvervslivet. Den erfaring og de færdigheder, du har opnået, kan du fremhæve yderligere i dit CV for at vise, at du er den rette kandidat til stillingen.

3. Frivilligt arbejde på dit CV gør dit CV personligt.

CV'et er et ret 'kedeligt' og formelt dokument. Frivilligt arbejde sammen med din profiltekst giver lidt farve og liv til dit CV. Det viser mere af personen bag CV'et og din personlighed. Hvem er du, og hvad er vigtigt for dig? Det spiller selvfølgelig også en rolle i virksomhedernes udvælgelsesproces.

4. Det viser, at du ikke er selvoptaget.

Det er et stort kompliment, at du er villig til at arbejde uden at blive betalt direkte for det. Det viser, at du ikke har noget imod at arbejde og få beskidte hænder. Det viser, at du gerne vil bidrage til en bestemt organisation eller et bestemt samfund. Det kan arbejdsgiverne helt sikkert sætte pris på.

5. Du viser vigtige færdigheder.

Ofte har en frivillig færdigheder, som andre ikke har (eller ikke kan bevise). Her kan du tænke på empati, at hjælpe, at skabe kontakt, at lytte og at organisere.

Kun 32% af ansøgerne inkluderer frivilligt arbejde i deres CV. Det er, mens 82% af HR-professionelle foretrækker CV'er med frivilligt arbejde på CV'et. Det er grund nok til at inkludere det, synes jeg!

Sådan nævner du frivilligt arbejde på dit CV

Sådan nævner du frivilligt arbejde på dit CV:

 1. Nævn den organisation eller fond, du har arbejdet for
 2. Nævn din stilling eller funktion
 3. En start- og slutdato (måned og år)
 4. (Valgfrit) nævn hvor mange timer om ugen det var
 5. En beskrivelse af dine opgaver og færdigheder

I beskrivelsen af dit frivillige arbejde kan du skrive om følgende:

 • Hvad lavede du?
 • Hvad var dine opgaver og dit ansvar?
 • Hvilke initiativer har du taget?
 • Hvilke færdigheder har du udviklet (helst dem, der også er relevante for den eftertragtede stilling)?
 • Hvad har du opnået? Hvad er dine resultater og præstationer?
 • Hvad har frivilligt arbejde betydet for dig som person? Hvad har du lært?

Stedet, hvor du nævner dit frivillige arbejde på dit CV, afhænger af din specifikke situation. Du har tre muligheder:

 1. Du nævner det under dine erhvervserfaringer og angiver eksplicit, at det var på frivillig basis.
 2. Du inkluderer det i en separat sektion (ofte for at lægge ekstra vægt på det og udfylde dit CV).
 3. Du nævner det sammen med dine fritidsinteresser.

Det, du under alle omstændigheder ikke bør gøre, er at skjule det under en overskrift som 'Andet'. Det skal fremhæves og placeres et synligt sted.

For begge situationer giver vi nogle eksempler på, hvordan du praktisk kan skrive det på dit CV.

1. Frivilligt arbejde under afsnittet erhvervserfaring

Vær ikke bange for at inkludere frivilligt arbejde i din erhvervserfaring. Hvis du synes, at det passer godt sammen med dine andre erhvervserfaringer og var af tilstrækkeligt omfang, er du velkommen til at nævne det. Se f.eks. eksemplet nedenfor:

Grafisk designer, Læger uden Grænser
januar 2021 – december 2022

 • Bidrog til redesign af hele hjemmesidens visuelle identitet.
 • Designet nye flyers til at fremme donationer.
 • Bidrog til redesign og omplacering af donationsknappen på hjemmesiden, hvilket resulterede i en stigning på 15 % i antallet af donationer via hjemmesiden.

Ikke desto mindre kan du også inkludere 'almindeligt' frivilligt arbejde på dit CV, hvor opgaverne og ansvaret ikke er direkte relateret til udførelsen af en specifik stilling (hvis du har plads til overs).

Du skal selv afgøre, om du vil nævne dette under dine erhvervserfaringer eller i en separat sektion i dit CV kaldet "Frivilligt arbejde".

Afhængig af jobopslaget og kernen i arbejdet skal du afgøre, hvor dit arbejde som frivillig kommer mest til sin ret. Ofte, hvis det frivillige arbejde er relevant for stillingen, du nu søger, placerer du det under dine erhvervserfaringer.

2. Frivilligt arbejde i en separat sektion

Hvis dit frivillige arbejde kun kræver et par timer om ugen eller ligger meget langt fra dit betalte arbejde, er det klogt at nævne det i en separat sektion på dit CV.

Se nedenstående eksempel på frivilligt arbejde på dit CV:

Frivilligt arbejde

 • Som frivillig har jeg stået i spidsen for et team på 5 frivillige på dyreklinikken Stintz. Her har jeg bidraget til udviklingen af en ny politik, som har resulteret i færre aflivninger.
 • Samarbejdet med hundredvis af andre frivillige om en stor indsamling til Hjerteforeningen.
 • Arbejdet i fødevarebanken, hvor jeg hjalp med at indsamle og uddele mad til trængende familier.
 • Arbejdet som mentor i en lokal non-profit organisation, der intervenerede over for unge med risiko for at blive involveret i kriminalitet.

3. Frivilligt arbejde under dine fritidsinteresser

Hvis du vælger at nævne dit frivillige arbejde under dine hobbyer, gør du det på samme måde som ovenfor. Du opretter et separat afsnit med titlen 'Fritidsinteresser'. Herunder laver du lister i punktform over dine hobbyer og dit frivillige arbejde.

Hvilket frivilligt arbejde bør du undlade at inkludere på dit CV?

Ifølge DST arbejder en tredjedel undertiden som frivillig.

Frivilligt arbejde viser, at du besidder følgende egenskaber/ færdigheder:

 • Samarbejde
 • Lederskab
 • Medfølelse/ empati
 • Selvmotivation
 • Ærlighed
 • Organisatoriske færdigheder
 • Initiativtagen
 • Planlægning og koordinering
 • Og meget mere...

Det er derfor sjældent klogt helt at undlade at nævne frivilligt arbejde på dit CV. Der er dog altid undtagelser.

Det vigtigste at huske er, at omtale af frivilligt arbejde skal vise, at du er en egnet kandidat. Ikke alle oplysninger er relevante for den stilling, du søger. Frivilligt arbejde, der viser dine politiske præferencer, eller frivilligt arbejde, der viser din religiøse overbevisning, er ikke klogt at skrive på. Det er emner, du ikke vil have på dit CV. Det er følsomme emner, som kan rejse unødvendige spørgsmål hos arbejdsgiverne.

Men hvis du søger ind i en kirke eller et politisk parti, kan det selvfølgelig være en god tilføjelse til dit CV. Du skal overveje, om det passer godt på dit CV, eller om det er bedre at udelade det.

Hvordan kan du få erfaring som frivillig?

Der er mange forskellige måder at opnå erfaring på som frivillig. Her er nogle måder listet op for dig:

1. Fonde & Non-profits

Fonde er organisationer, der er blevet oprettet for at forfølge et bestemt mål. Ofte har de et socialt eller samfundsmæssigt mål. Disse organisationer kan selvfølgelig altid bruge et par ekstra hænder.

2. Frivilligt arbejde i lokalområdet

I næsten alle kvarterer er der initiativer, som er startet for at støtte f.eks. udsatte beboere. Find ud af, om der er mulighed for at blive frivillig i nærheden af, hvor du bor.

3. Søg online

Online kan du selvfølgelig finde et utal af muligheder for frivilligt arbejde. Prøv f.eks. at søge på 'frivilligt arbejde + [sted]'. Du vil finde mange forskellige typer frivilligt arbejde. Efter en kort søgning fandt jeg f.eks. en 'gå-makker' for ældre, en hjemmesideudvikler og endda en ekspert i sociale medier for en lokal fond.

Konklusion

 • At nævne frivilligt arbejde på dit CV kan blive opfattet meget positivt af HR-chefer.
 • Du gør altid et godt indtryk med frivilligt arbejde, da det viser, at du har opnået visse sociale færdigheder og er motiveret.
 • Er du nyuddannet eller har du kun lidt erfaring? Så skriv frivilligt arbejde i et separat afsnit.
 • Hvis du allerede har været i gang med din karriere i et stykke tid, kan du inkludere frivilligt arbejde under din erhvervserfaring.

Klar til straks at komme i gang med dit eget CV? Vælg et CV-skabelon og start med det samme med at udarbejde dit eget CV.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Som direktør for denne jobansøgningsplatform har jeg omfattende viden inden for succesfuld jobansøgning. Med dette har jeg allerede vejledt hundredvis af mennesker til deres drømmejob. Min ekspertise i at udarbejde effektive CV'er og overbevisende ansøgningsbreve er central i min tilgang. Som anerkendt ekspert i at skabe vindende CV'er kombinerer jeg unikke indsigter med beviste strategier, så ansøgere kan præsentere sig selv på den bedst mulige måde over for potentielle arbejdsgivere.