Barsel på dit CV: sådan gør du

Author Miranda Adriaanse
Skrevet af: Miranda Adriaanse
Barsel på dit CV: sådan gør du

Du er blevet mor og har sat et eller flere børn i verden. Naturligvis har du taget barsel. Nu vil du gerne tilbage på arbejdsmarkedet, og du er i tvivl om, hvordan du bedst nævner din barsel på dit CV. I denne artikel ser vi på, hvordan du bedst kan gøre det. Vi deler også tips og eksempler, som du kan bruge i dit eget CV.

Skal du nævne barsel på dit CV?

I mange tilfælde vil barsel skabe et hul på dit CV. Det vil gøre det klart, at du har haft en periode uden arbejde. Det vil altid skabe tvivl hos potentielle arbejdsgivere. Hvad var årsagen, og hvilken betydning kan det få i fremtiden? Af den grund anbefaler vi, at du nævner din barsel på dit CV, så du ikke skaber uretfærdige fordomme om dig selv.

Barsel behøver ikke at være en ulempe på dit CV. Det er en periode, hvor du har fået særlige kompetencer og lært en masse. Det er kompetencer, som du også kan bruge i dit nye job. Nogle eksempler er:

 • Tidsplanlægning
 • Multitasking
 • Prioritering
 • Empatisk evne
 • Organisatoriske færdigheder
 • Tilpasningsevne
 • Fleksibilitet

Når du nævner din barsel i dit CV, er det vigtigt, at du fremhæver disse kompetencer.

Her er et eksempel på, hvordan du kan nævne barsel i dit CV:

Karrierepause for familieudvidelse
januar 2020 – juni 2022

I denne periode fokuserede jeg fuldt ud på familielivet. Jeg er nu mor til to vidunderlige børn. I løbet af min tid som mor har jeg forbedret vigtige færdigheder, herunder projektplanlægning, problemløsning, fleksibilitet og tilpasningsevne. Vigtige færdigheder, som jeg måtte bruge næsten dagligt i mine tidligere erfaringer som arkitekt, f.eks. til at lede projekter fra idé til realisering.

Hvordan nævner du barsel på dit CV

De fleste mennesker med børn kan nikke genkendende til, at det ikke har været nemt at få og opdrage børn. Man får kun lidt søvn, man skal hele tiden og hvert minut af dagen passe sit barn og skifte bleer. Når de bliver ældre, skal du hente dem og bringe dem til skole, aktiviteter, venner og kammerater. Alt dette samtidig med, at der skal mad på bordet. Potentielle arbejdsgivere vil kun have respekt for det (især hvis de selv har børn).

Sådan nævner du barsel på dit CV:

 1. Angiv, at der har været en periode med barsel
 2. Angiv en start- og slutdato
 3. Giv en beskrivelse af din barsel. Hvordan oplevede du den, og hvad lærte du?

Når du nævner barsel i dit CV, er det også vigtigt, at du fortæller, at al din tid og opmærksomhed gik med at give dine børn en god opvækst, og at du nu ønsker at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Det er også vigtigt, at du fortæller, hvad du har gjort og lært, og hvordan det har bidraget til din personlige udvikling. Et eksempel:

Barsel
juni 2019 - maj 2020

I denne vigtige periode fokuserede jeg på at stifte familie med min mand. I løbet af denne tid med personlig udvikling skærpede jeg vigtige færdigheder, herunder tidsplanlægning, multitasking og empati. Jeg har fået dyb indsigt i børns udvikling gennem erfaringerne fra mit eget hjem. Disse færdigheder har sammen med min erfaring som mor forberedt mig perfekt på at vende tilbage til arbejdet som pædagog.

Hvor nævner du barsel på dit CV?

Du kan nævne din barsel tre steder i dit CV:

 1. I din profiltekst: I din profiltekst kan du skrive et par sætninger om, at du har haft en periode med barsel, og at du nu ønsker at vende tilbage til arbejdet.
 2. Ved din erhvervserfaring: Selv om det naturligvis ikke er erhvervserfaring, har det været en bevidst "professionel pause". Ved at placere det ved siden af din erhvervserfaring gør du det også klart, at der ikke er nogen huller i dit CV.
 3. I et separat afsnit: Endelig har du muligheden for at forklare det i et separat afsnit. Dette er det bedste valg, hvis du har haft en længere periode uden arbejde. Så kan du gå mere i dybden med din barsel og grunden til, at du nu ønsker at vende tilbage til arbejdet.

Du skal selv afgøre, hvad der giver mest mening for dig.

Brug et kompetence-CV

Du er sikkert vant til at lave et kronologisk CV. I dette CV oplister du dine erhvervserfaringer og sorterer dem fra den nyeste til den ældste. Problemet med denne tilgang er, at hullet i dit CV bliver meget tydeligt. Selv hvis du har en god grund til dette hul, kan du vælge at lave et kompetence-CV i stedet.

I et kompetence-CV lægger du ikke så meget vægt på din tidligere erfaring som på de færdigheder og kompetencer, der er nødvendige for den stilling, du søger. Du søger derfor efter, hvilke færdigheder og kompetencer der er vigtige for din specifikke stilling. Til det formål skal du læse jobopslaget omhyggeligt, da hver virksomhed kan give en specifik stilling en anden betydning. Derefter nævner du de nødvendige færdigheder i dit CV og giver praktiske eksempler og beskriver situationer, hvor du viser, at du besidder disse færdigheder. Ved at give konkrete eksempler fra din tidligere erfaring viser du, at du stadig er højt kvalificeret til stillingen.

Barsel under jobsamtalen

Når du vender tilbage til arbejdsmarkedet efter en periode med graviditet, kan du blive spurgt om det under jobsamtalen. Vær forberedt på dette. Sørg for at have svar klar, der viser, at du er fuldt ud forberedt på at vende tilbage til arbejdet. Forklar, hvordan de færdigheder, du har opnået under din barsel, har bidraget til din personlige og professionelle udvikling.

Hjælp til at skrive dit CV

Hvis du synes, det er svært selv at lave et stærkt og overbevisende CV, så prøv en CV-generator som den fra Cvskaber. Her kan du vælge mellem forskellige professionelle CV-skabeloner. Du kan nemt indsætte dine oplysninger og vælge mellem et kronologisk eller kompetencebaseret CV. Vi har gjort det nemt hurtigt at skrive et stærkt CV, så du kan søge med selvtillid.

Konklusion

Det kan være en udfordring at nævne barsel på sit CV. Det behøver dog bestemt ikke at være en ulempe. I nogle tilfælde kan det endda være til din fordel. En undersøgelse fra Yale viser bl.a., at din hjerne som forælder vokser ved at få og opdrage børn. Du får en masse livserfaring, som også kan være nyttig på arbejdspladsen.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Med sin erfaring som HR-rådgiver bruger Miranda nu sine evner til at skrive fremragende blogs og tekster til vores platform. Hendes evne til at analysere komplekse problemstillinger, kombineret med integritet og empati, gør hendes artikler både informative og engagerende. Hendes overordnede perspektiv og konstante søgen efter viden forbedrer kvaliteten af hendes artikler, som inspirerer og vejleder fagfolk på forskellige niveauer i organisationer. Miranda kombinerer samarbejde med uafhængighed, hvilket afspejles i hendes sammenhængende og innovative skrivestil.