Sygdom på dit CV: skal det nævnes eller skjules?

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Sygdom på dit CV: skal det nævnes eller skjules?

Alle kan blive syge fra tid til anden, og uheld er ofte småting. For de fleste mennesker vil en sygdom ikke have en langvarig indvirkning på deres liv. Desværre kan det ske, at en person bliver alvorligt syg eller kommer ud for en alvorlig ulykke. Især jobsøgende, der har været ude af stand til at arbejde i mere end 6 måneder som følge heraf, er i tvivl om, hvordan de skal håndtere dette hul i deres CV. I denne blog fortæller vi dig, hvordan du håndterer det med at nævne sygdom på dit CV, og hvordan du gør det rigtigt.

Vigtigheden af professionalisme på dit CV

Et cv er beregnet til at give en arbejdsgiver et overblik over din professionelle karriere. Her er det vigtigt at fremhæve relevant arbejdserfaring, resultater og færdigheder. Det er vigtigt at begrænse personlige oplysninger til et minimum, da arbejdsgivere primært er interesserede i, hvordan du kan yde et værdifuldt bidrag til deres organisation. Med det i tankerne kan du spørge dig selv, hvor relevant det er at nævne en (langvarig) sygdom i dit CV.

Er det et krav at nævne sygdom på sit CV?

Jobsøgende er ikke forpligtet til at informere en potentiel arbejdsgiver via deres CV om handicap, kronisk sygdom eller en tidligere sygedagpengeperiode. Ifølge Helbredsinformationsloven eksisterer der dog en underretningspligt, som betyder, at du på eget initiativ skal fortælle en (potentiel) arbejdsgiver om din tilstand eller sygdom, hvis den har indflydelse på din arbejdsydelse. Det kan f.eks. være, hvis du har brug for tilpassede arbejdstider. Hvis din sygdom dog ikke påvirker dit arbejde, behøver du ikke at sige noget om det under din jobsøgning, eller når du bliver ansat.

Hvis din sygdom eller tilstand dog vil have indflydelse på din arbejdsydelse, anbefaler vi, at du i hvert fald ikke nævner dette på dit cv. Tag i stedet samtalen under et jobinterview eller før du bliver ansat.

Da det ikke er påkrævet, fraråder vi at nævne helbredsrelaterede oplysninger i dit CV. Det kan dog efterlade et hul i dit CV, hvis du ikke nævner din sygdom. Derfor kan du nøjes med at skrive, at du har været sygemeldt i en periode og efterfølgende er blevet rask. Du kan angive dette på følgende måde:

Periode med sygeorlov og bedring
(måned/år – måned/år)

Du kan selvfølgelig også foretrække slet ikke at nævne din sygdom i dit CV. En effektiv måde at 'udfylde' eller 'forklare' et hul i dit CV på grund af sygdom er at fokusere på de aktiviteter og den udvikling, du har gennemgået i løbet af din helbredelsesperiode. Det kan hjælpe med at forklare hullet uden direkte at fokusere på selve sygdommen. Her er et eksempel på, hvordan du kan gøre det:

Personlig udvikling
januar 2022 – december 2023

  • I denne periode har jeg aktivt arbejdet på min professionelle udvikling ved at følge en række onlinekurser og træninger inden for [relevant fagområde eller færdighed].
  • Har været aktivt involveret i [navn på organisation eller projekt], hvor jeg har kunnet anvende og videreudvikle færdigheder såsom [nævn specifikke færdigheder].
  • Har deltaget i [nævn et projekt, for eksempel en blog, hjemmeside, kunstprojekt etc.] der relaterer til mit fagområde og hvor jeg har anvendt [nævn erhvervede færdigheder].

Brug et kompetencebaseret cv

Det kan selvfølgelig ske, at du har et hul på dit CV, som skyldes, at du har været arbejdsløs i en periode på grund af din sygdom. Et hul, der varer længere end 9 måneder, vil altid rejse spørgsmål hos den potentielle arbejdsgiver. Derfor kan du vælge at lave et kompetencebaseret CV. Med dette CV fremhæver du de kompetencer og færdigheder, der er nødvendige for at udføre en bestemt funktion, i stedet for at beskrive din tidligere arbejdserfaring.

Du kan f.eks. liste en række kompetencer, som er vigtige for den stilling, du søger, og beskrive med praktiske eksempler og situationer, hvordan du har brugt eller udviklet disse kompetencer. Det kan være gennem frivilligt arbejde, kurser, selvstudier eller projekter, du har igangsat.

Skriv et kompetence-CV
Find ud af, hvordan du laver et overbevisende kompetence-CV, der fremhæver dine færdigheder.
Læs artikel

Sæt en positiv vinkel på din sygdom

Selvom dit CV skal være kortfattet, giver ansøgningsprocessen mulighed for at være åben om din (tidligere) helbredstilstand. Hvis en arbejdsgiver indkalder dig til en samtale, kan du overveje at nævne sygdommen, hvis den påvirker stillingen eller dine opgaver i den pågældende rolle. Det giver dig mulighed for at præcisere din helbredssituation og besvare eventuelle spørgsmål.

Fortæl her, hvordan du personligt er vokset på grund af sundhedsudfordringen. I samtalen kan du tydeligt koble din helbredssituation til jobbet. Forklar, hvordan din erfaring med sundhedsproblemet har hjulpet dig med at overvinde forhindringer, som du også kan bruge i arbejdslivet. Eller hvordan din helbredssituation ikke vil hindre dig i dit arbejde.

Lovgivning og forpligtelser for arbejdsgivere

Det er vigtigt at bemærke, at der i mange lande er anti-diskriminationslove, som forbyder arbejdsgivere at diskriminere på grund af dit helbred, fysiske eller genetiske egenskaber. Arbejdsgivere har pligt til at vurdere ansøgere retfærdigt på baggrund af deres færdigheder og erfaring, uanset helbredsstatus.

Selv om det er ulovligt at diskriminere på disse områder, sker det desværre stadig. Derfor råder vi dig også til ikke at nævne din sygdom, hvis du ikke er forpligtet til det.

Hvordan kommer man ind på arbejdsmarkedet igen efter sygdom?

Hvis du vender tilbage til arbejdet efter en sygdomsperiode, bør du overveje at forbedre dit CV. Hvordan kan du gøre det? Det kan du f.eks. gøre ved at tage kurser eller relevant uddannelse for at forbedre dine hårde eller bløde færdigheder.

Du kan også deltage i onlinekurser, erhverve relevante certificeringer, arbejde frivilligt eller tage andre initiativer til at udvikle dig yderligere. På den måde holder du dine færdigheder aktuelle og opdaterede, og du kan demonstrere din professionelle udvikling. Det giver dig en fordel i forhold til andre kandidater.

Derudover kan du melde dig ind i professionelle netværk og brancheforeninger. Det giver dig mulighed for at netværke og holde dig opdateret med nye tendenser.

Hvad siger karriereeksperterne?

Karriereeksperter siger, at dit CV skal fremhæve dine styrker og resultater i tidligere jobs. Lad være med at fokusere på hullerne i din arbejdshistorie, men fremhæv udfordringer i din karriere, og hvordan du håndterede dem. Hvordan har du overvundet visse forhindringer i din karriere? Hvordan har disse aktiviteter formet dig til at blive en ekspert inden for dit arbejdsområde?

Konklusion

Det er vigtigt at tænke grundigt over, om (og hvordan) du håndterer omtale af sygdom i dit CV. I mange tilfælde anbefaler vi, at du slet ikke nævner din sygdom på dit CV. Hvis det skaber et hul, så prøv at forklare det så godt som muligt. Tænk på, at du under en jobsamtale kan forvente spørgsmål om den periode, du har været uden arbejde. Tænk på forhånd over, hvilke svar du gerne vil give på disse spørgsmål.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.