Sådan skriver du et CV uden erfaring (+gratis eksempel)

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Sådan skriver du et CV uden erfaring (+gratis eksempel)

Spørgsmålet om, hvordan man laver et CV uden erfaring, er et spørgsmål, som næsten alle jobsøgende stiller sig selv i begyndelsen af deres karriere. Også folk, der skifter karriere, har ofte kun lidt erhvervserfaring og står derfor over for dette spørgsmål. Heldigvis er der mere end rigeligt med muligheder for at vise, hvad man kan. Ofte har du mere erhvervserfaring, end du tror. I denne blog viser vi dig, hvordan du på trods af din begrænsede erfaring stadig kan skabe et stærkt og overbevisende CV.

Hvor slemt er det ikke at have erhvervserfaring?

Mange jobsøgende kæmper med det faktum, at de har lidt erhvervserfaring. Men i de fleste tilfælde er det ikke så slemt, som det ser ud til. Især hvis du er i begyndelsen af din karriere, forventer rekrutteringsansvarlige eller HR-chefer virkelig ikke et CV, der er helt fyldt med relevant erhvervserfaring. Det vigtigste er, at du med den erfaring, du har, forsøger at overbevise den rekrutteringsansvarlige om, at du har evnerne og kompetencerne til at håndtere jobbet.

Skriv et CV baseret på kompetencer

Før vi ser på, hvordan du præcis laver et CV uden joberfaring, er det vigtigt kort at stoppe op og overveje CV'et baseret på kompetencer. Navnet siger det allerede, med et kompetence-CV lægger du fokus på dine færdigheder og kompetencer i stedet for dine erhvervserfaringer. For at lave et kompetence-CV bør du forsøge at forstå de kompetencer, der kræves til en bestemt rolle. Derefter skal du nævne dem i dit CV og beskrive situationer, hvor du viser, at du faktisk besidder og mestrer disse kompetencer.

Det lyder måske perfekt, hvis du ikke har nogen erhvervserfaring, men for unge og nyuddannede er det bedre at lave et kronologisk CV. Ingen rekrutteringsansvarlig eller arbejdsgiver forventer at se et færdigheds-CV fra en person, der skal til at søge sit første job. De er velegnede til jobsøgere, der ønsker at skifte karriere eller har et (stort) hul i deres CV.

Note: Kompetence-CV

Sådan laver du et CV uden erfaring

Da det er sandsynligt, at dette vil være dit første CV, forklarer vi præcist fra A til Z, hvordan du laver et overbevisende CV uden erhvervserfaring.

Dette er hvordan du i 10 trin laver et stærkt CV uden erhvervserfaring:

Trin 1. Vælg den rigtige struktur og layout

Selvfølgelig er indholdet af dit CV vigtigt, men det er i dag lige så vigtigt, at det også er visuelt tiltrækkende. En CV-skabelon kan spare dig for meget tid. Prøv at følge disse retningslinjer:

 • Gør ikke dit CV længere end 2 sider.
 • Brug omvendt kronologisk rækkefølge. Her sætter du din seneste erhvervserfaring øverst i dit CV og går tilbage i tiden.
 • Brug en læsbar skrifttype (Arial, Calibri eller Verdana).
 • Vælg op til 2 farver til dit CV.
 • Lad der være nok plads mellem overskrifterne. Gør afsnitsoverskrifter større og med fed skrift.

Trin 2. Læg fokus på din uddannelse

Dette trin er særligt relevant for ansøgere, der HAR fulgt en uddannelse. Ellers kan du gå videre til trin 3.

Der er en vigtig 'CV-regel', som du skal huske. Det er:

Placer dine vigtigste og største præstationer øverst på dit CV

For nyuddannede betyder det, at din uddannelse er vigtigere end din erhvervserfaring. Af den grund anbefaler vi, at du placerer dine uddannelser over din erhvervserfaring.

Dette er den rigtige rækkefølge på dit CV for en ansøger uden erhvervserfaring:

 1. Personlige oplysninger
 2. Profiltekst
 3. Uddannelser
 4. Erhvervserfaring
 5. Færdigheder
 6. Andet

I alle andre tilfælde anbefaler vi, at du starter med din erhvervserfaring lige efter din profiltekst.

Når du placerer din uddannelse over din erhvervserfaring, er det også vigtigt at fremhæve dem ordentligt. Ud over de grundlæggende oplysninger bør du også nævne din uddannelsesmæssige baggrund, specialiseringer, dit ekspertiseområde, interessante projekter, initiativer og andre oplysninger, der er relevante for stillingen.

Nævn de færdigheder, du har tilegnet dig. Forklar, hvad du har lært, og hvordan du kan anvende det i den stilling, du søger. Har du afsluttet din uddannelse med udmærkelse? Nævn det! Her er et eksempel:

Master i Mekanisk Ingeniørvidenskab, Danmarks Tekniske Universitet
september 2018 - juni 2022

 • Specialisering: Bæredygtig energi og innovative materialer
 • Speciale: "Udvikling af effektive solenergisystemer til energiudnyttelse".
 • Relevante kurser: Termodynamik, væskemekanik, AI
 • Ekstra-uddannelsesmæssige aktiviteter: Medlem af Danmarks Tekniske Universitets team for solcellebåde. Bidrog til design og bygning af en solcellebåd til internationale konkurrencer.

Bachelor i Mekanisk Ingeniørvidenskab, Danmarks Tekniske Universitet
september 2014 - juni 2018

 • Projekter: Design af en robotarm til lettere industrielle anvendelser.
 • Færdigheder: CAD-tegning (SolidWorks, AutoCAD), Programmering (Python, MATLAB), Projektledelse

Trin 3. Tænk grundigt over alle typer erhvervserfaring

Nogle jobsøgende tror, at det at arbejde for en chef er den eneste måde at få erhvervserfaring på. Det er selvfølgelig slet ikke tilfældet. Hvis du har drevet din egen lille virksomhed, eller hvis du har lavet frivilligt arbejde, vil du også få erfaring og færdigheder der, som du kan bruge i den rolle, du søger.

Især hvis du laver et CV uden erhvervserfaring, er alt, hvad du kan nævne for at overbevise en rekrutteringsansvarlig om dine kvaliteter, værd at nævne. Du kan være kreativ og tænke 'ud af boksen'.

Har du haft betalte aktiviteter? Eller måske har du bygget en hjemmeside for en ven/et familiemedlem? Det kan også være værd at nævne.

Her er nogle eksempler på vigtige erfaringer, som du måske har overset:

 • Studenter- og feriejobs
 • Lokalsamfundshjælp (såsom børnepasning)
 • Undervisningsaktiviteter (sportklubber)
 • Egen lille virksomhed
 • Egen hjemmeside, Instagram eller TikTok-konto
 • Frivilligt arbejde
 • Projekter under din uddannelse
 • Organisering af begivenheder
 • Projekter, du har afsluttet i din fritid

Prøv at se ud over den 'officielle' erhvervserfaring. Der skal ikke meget til for at lave et værdifuldt CV.

Du behøver ikke nødvendigvis at nævne sådanne erfaringer under erhvervserfaring. De kan også være i et separat afsnit. Så længe det hele passer logisk sammen.

Glem ikke, at du også får erfaringer og færdigheder fra aktiviteter, som du ikke nødvendigvis gør under en chef. Også mens du udøver en hobby eller sport kan du lære nok, som kan være relevant for dit CV.

Trin 4. Skil dig ud med en unik målsætning eller titel på dit CV

Okay, så langt så godt, ikke? Næste skridt er at finde på en god CV-titel og nævne den øverst i dit CV. Hvorfor skal du gøre det? Det er enkelt; ingen andre ansøgere gør det. Når du gør det, vil dit CV skille sig ud fra resten. Det øger dine chancer for at blive indkaldt til en jobsamtale.

En CV-målsætning er en kort sætning på omkring 10 ord, som med det samme gør det klart, hvorfor du er egnet til jobbet, og hvad din merværdi er. Hvis du vælger en bog eller en film, kigger du altid på titlen først, ikke? Så du skal ikke undervurdere betydningen af den.

Her er nogle gode eksempler, hvis du har erhvervserfaring:

 • Nyuddannet erhvervsøkonom, der søger job i den finansielle afdeling i companyX.
 • Cum Laude-uddannet, der er i praktik i Danmarks største bank.
 • Online marketingmedarbejder med certifikater i Google Search, Google Ads og YouTube Ads.
Titel på dit CV
Hvordan skriver man en fængende CV-titel? En god overskrift gør et umiddelbart indtryk på arbejdsgiveren.
Læs artikel

Trin 5. Skriv en stærk profiltekst

Din profiltekst er ekstremt vigtig i et CV uden arbejdserfaring af to grunde:

 1. Det står øverst i dit CV og bliver derfor læst først.
 2. Den giver dig mulighed for at fortælle mere om dig selv og dine styrker.

Profilen er et kort indledende afsnit øverst i dit CV. Her fortæller du mere om dig selv, men også hvad du kan, hvad dine ambitioner er, hvorfor de skal vælge dig, og hvad din merværdi er.

Du skal altså præsentere dig selv, fremhæve dine kompetencer og de faglige mål, du gerne vil nå i dit job. Din profiltekst bør beskrive, hvordan dine karrieremål passer til den pågældende rolle.

Eksempel:

Jeg er nyuddannet inden for marketing med en stærk passion for digital marketing og brandstrategier. Under mine studier fik jeg praktisk erfaring i en nystartet virksomhed, hvor jeg med succes udviklede og gennemførte en kampagne på de sociale medier, der førte til en stigning på 15 % i antallet af følgere. Mine styrker er kreativ tænkning, dataanalyse og effektiv kommunikation af brandhistorier. Jeg er selvstændig, ivrig efter at lære og stræber efter altid at være opdateret på de nyeste marketingtrends og -udviklinger.

Trin 6. Fremhæv dine praktikophold

Selv om du måske ikke har erhvervserfaring, har de fleste haft en praktikplads. Det viser sig, at praktikophold faktisk bare er relevant erhvervserfaring. Selv om en praktikplads ikke er helt det samme som et betalt job, er det stadig værdifuld praktisk erfaring, som bestemt er værd at nævne.

Nævn de praktikophold, der er relevante for jobbet. Da du laver et CV med lidt erhvervserfaring, anbefaler vi, at du nævner denne praktik i et separat afsnit. Alternativt kan du nævne det under din uddannelse.

Giv også en grundig beskrivelse af, hvad du præcist gjorde og lærte i løbet af praktikopholdet (ligesom med din uddannelse). Det er sådan, du viser, at du er en egnet kandidat.

Du kan selvfølgelig gøre det samme med andre dele af dit CV, som du gerne vil fremhæve. Tænk på frivilligt arbejde eller specifikke projekter, som er relevante for jobbet. Lav et separat afsnit for at fremhæve dem.

Trin 7. Gennemgå jobopslaget virkelig grundigt

Dette er måske det vigtigste tip af dem alle. Og alligevel gør (næsten) ingen det. De fleste ansøgere bruger ét CV til hver ansøgning. Det er virkelig ærgerligt... I jobopslaget står der præcis, hvad den potentielle arbejdsgiver leder efter.

Det ville være en skam ikke at udnytte det, ikke sandt?

Så kig grundigt på, hvad virksomheden helt præcist leder efter:

 • Hvilke færdigheder skal du have?
 • Hvilken personlighed har du brug for?
 • Hvad skal du leve op til?
 • Hvad er jobkravene?

Overvej derefter, hvordan din erfaring og dine færdigheder kan opfylde disse krav.

Det er bedre at søge 5 gange med et CV, der matcher jobopslaget, end at søge 50 gange med det samme CV hver gang. Du vil opleve, at du oftere bliver indkaldt til samtale, hvis du tilpasser dit CV til jobopslaget.

Skriv et målrettet CV
Skriv et målrettet CV for at øge dine jobchancer. Se hvordan du tilpasser dit CV til hver enkelt jobansøgning, så det matcher den ledige stilling.
Læs artikel

Trin 8. Nævn (hvor det er muligt) resultater udtrykt i tal

Mange ansøgere uden erhvervserfaring beskriver kun deres opgaver og ansvarsområder. Det er som udgangspunkt ikke forkert, men det kan gøres meget bedre.

Resultater og præstationer viser meget tydeligt, hvad dine opgaver og ansvarsområder har betydet for virksomheden. Med andre ord: Hvad har du opnået? Et eksempel:

Rigtigt
Udviklet og gennemført en kampagne på de sociale medier, som førte til en stigning på 15 % i antallet af følgere.
Forkert
Udviklet kampagner på de sociale medier med det mål at få flere følgere.

Kan du se forskellen? Ved at udtrykke dine resultater i tal (15 % flere følgere) gør du det mere håndgribeligt, konkret og specifikt, hvad du præcist gjorde og hvad det førte til.

Hvis du virkelig har opnået gode resultater, kan du endda fremhæve dem i et separat afsnit.

Trin 9. Kompenser for manglende erfaring med ekstra sektioner

For et CV uden erhvervserfaring skal du gøre alt, hvad du kan, for at skille dig ud over for potentielle arbejdsgivere. En måde at gøre det på er ved at tilføje ekstra afsnit. Det adskiller dig fra andre ansøgere, fordi det ikke er alle, der har forberedt disse afsnit på deres CV.

Dette er ekstra sektioner du kan tilføje:

Husk, at det du nævner i dit CV skal være relevant for den stilling, du søger.

Trin 10. Sørg for at dit LinkedIn profil er i orden

LinkedIn har stor indflydelse på søgningen efter kvalificerede medarbejdere, ifølge forskning. Så sørg for, at din LinkedIn-profil er komplet og opdateret. Tilføj et professionelt foto. Skriv et skarpt resume, og udfyld din profil yderligere. LinkedIn giver også altid en række forslag til at styrke din profil. Sørg for at følge og implementere dem alle. Det vil bidrage til dit professionelle image som ansøger.

Sørg for, at du ikke har mærkelige billeder på dine andre profiler på de sociale medier, for tro mig, rekrutteringsansvarlige vil altid tjekke dine onlineprofiler.

CV eksempel uden erhvervserfaring

Nedenfor har vi tilføjet et eksempel på et CV uden erhvervserfaring, som du kan bruge til inspiration:

Konklusion - CV uden erhvervserfaring

Det kan synes som en umulig opgave at lave et CV uden erhvervserfaring. Forhåbentlig har de ovenstående effektive tips kunnet hjælpe dig på vej. Husk følgende, når du laver dit eget CV:

 • Hvis du vil skifte karriere, kan det være en god idé at skrive et kompetence-CV.
 • Sørg for at indholdet af dit CV er relevant for jobbet.
 • Brug et professionelt skabelon.
 • Sørg for at dine sociale medier er i orden, og tilføj LinkedIn.
 • Tilføj alle slags erhvervserfaringer. Vær kreativ med det.
 • Vær ikke bange for at sælge dig selv en smule.

Held og lykke med jobsøgningen!

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og følgebreve, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.