10 ting, du ikke bør skrive på dit CV (ifølge eksperter)

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
10 ting, du ikke bør skrive på dit CV (ifølge eksperter)

Et godt CV kan være afgørende for dine chancer for at få et job. Uden et godt CV kan du blive ved med at søge job og blive afvist gang på gang. Det er selvfølgelig vigtigt at vide, hvad man skal skrive på sit CV for at imponere potentielle arbejdsgivere, men det er måske endnu vigtigere at vide, hvad man ikke bør skrive på sit CV. Visse oplysninger kan have en stor negativ indvirkning på din ansøgning, hvilket betyder, at du sjældent eller aldrig vil blive indkaldt til en jobsamtale.

Her er 10 ting, du gør klogt i ikke at skrive på dit CV:

1. Unødvendige personoplysninger

Irrelevante personlige oplysninger, som ikke siger noget om dine evner til at udføre en bestemt funktion, bør ikke nævnes i dit CV. Eksempler på sådanne oplysninger kan være:

  • Religion
  • Politisk overbevisning
  • Ægteskabelig status
  • Antal børn
  • Dit køn

Der kan selvfølgelig findes undtagelser. Din religion kan være relevant, hvis du søger job i et kloster eller et religiøst fællesskab, antallet af børn kan være relevant hvis du søger job som lærer eller i en børnehave eller lignende. Dette er dog meget specifikke situationer, som næppe nogensinde vil forekomme for størstedelen af ansøgerne. Så lad som udgangspunkt være med at nævne det i dit CV.

2. Irrelevant erhvervserfaring

En af de mest almindelige fejl på dit CV er at nævne irrelevant erhvervserfaring. Din erhvervserfaring er den vigtigste del af dit CV. Potentielle arbejdsgivere og rekrutteringsansvarlige forsøger at vurdere, om du vil være i stand til at udføre det job, du søger, baseret på din tidligere erfaring. Så hvis du nævner oplysninger her, som ikke er direkte relevante for det job, du søger, vil en rekrutteringsmedarbejder ikke kunne bruge dem. Konsekvensen er sandsynligvis, at du ikke bliver indkaldt til samtale.

Det er selvfølgelig ikke alle ansøgere, der har 5-10 års relevant erhvervserfaring. Især hvis du lige er blevet færdiguddannet eller er ved at skifte karriere, er det ikke noget problem, hvis du også nævner mindre relevant erfaring i dit CV. Du bør dog altid forsøge at skabe den bedst mulige sammenhæng mellem din nuværende erfaring og jobkravene i den jobannonce, du søger. Konkret betyder det, at hvis du vil have en bedre chance for at få et job, skal du tilpasse dit CV til hver enkelt ansøgning, så det passer perfekt til arbejdsgiverens krav.

Skriv et målrettet CV
Skriv et målrettet CV for at øge dine jobchancer. Se hvordan du tilpasser dit CV til hver enkelt jobansøgning, så det matcher den ledige stilling.
Læs artikel

3. Stavefejl

Dit CV er et dokument på en til to sider. Det er et formelt og professionelt dokument. Hvis du laver stavefejl i et så lille og kort dokument, kan det kun skyldes, at du er doven og upræcis. Med stavefejl i dit CV efterlader du et meget dårligt indtryk hos potentielle arbejdsgivere.

Hvis du ved, at du har svært ved at skrive, så bed en anden om at tjekke dit CV.

4. Svære ord, som ingen forstår

Det anbefales ofte at bruge et enkelt sprog i dit CV, da det i høj grad forbedrer læsbarheden af dit CV. Et kortfattet og enkelt CV fungerer ofte bedst, da det gør det nemt for læseren hurtigt at forstå dine færdigheder og erfaringer. Det viser også, at du har evnen til at kommunikere effektivt, hvilket er en vigtig færdighed i næsten enhver rolle.

Det samme gælder for specifik jargon relateret til din rolle. Sørg for, at dit CV er forståeligt for både rekrutteringsansvarlige og fagfolk. Det er ikke alle, der har en kandidatgrad i kvantefysik.

Endelig skal du bruge den jobtitel, der også bruges i jobannoncen. Ofte bruger virksomheder forskellige jobtitler. En arbejdsgiver kan skrive "programmør" og en anden "udvikler". Sørg for at bruge den rigtige betegnelse, så dit CV matcher kravene i jobopslaget.

5. Lange tekstafsnit

Det er også noget, vi ofte ser som noget, man ikke bør have med på sit CV. Ofte har ansøgere en tendens til at skrive lange tekster om alle deres opgaver og ansvarsområder, f.eks. i afsnittet om erhvervserfaring. De skriver f.eks. flere afsnit pr. erhvervserfaring. Det er meget bedre at skrive 3 til 7 afsnit pr. erhvervserfaring, hvor du fortæller, hvad du har gjort, men især hvad du har opnået og udrettet. Det er meget mere virkningsfuldt. Det gør også dit CV mere overskueligt at bruge en punktopstilling.

Når en potentiel arbejdsgiver først åbner og ser dit CV og straks ser disse store afsnit fulde af tekst, kan det sandsynligvis være meget overvældende. Sandsynligheden for, at du bliver afvist, er derfor ret stor.

6. Sociale medier

Det er sjældent, du skal sætte sociale medier på dit CV. Selvfølgelig er der også her undtagelser at tænke på, for eksempel:

  • Twitter/X for en journalist.
  • Instagram for en fotograf eller video-redigerer.
  • Stylist der laver moodboards på Pinterest.

Den vigtigste regel her er, at sociale medier på dit CV kun er relevant, hvis du bruger den pågældende platform professionelt og forretningsmæssigt. I alle andre tilfælde bør du ikke sætte det på dit CV.

En LinkedIn profil ser altid godt ud på dit CV. Sørg for, at den er fuldt opdateret med de seneste oplysninger.

Vær også opmærksom på, at der er en meget stor chance for, at rekrutteringsfolk vil se dine sociale profiler (ikke kun LinkedIn). Sørg derfor for at rydde op i dine andre sociale medier og ikke have mærkelige billeder liggende.

7. En uprofessionel e-mailadresse

I princippet er der meget få oplysninger, som er absolut nødvendige at nævne i dit CV. Dit telefonnummer og din e-mailadresse er en del af disse obligatoriske oplysninger, som faktisk er uundværlige. Årsagen er enkel: Det er dine kontaktoplysninger, som en rekrutteringsmedarbejder eller arbejdsgiver vil bruge til at kontakte dig med yderligere spørgsmål eller for at arrangere en jobsamtale.

Det, du ikke bør skrive på dit CV, er en uprofessionel e-mailadresse. Det ser uprofessionelt ud og kan derfor være med til at afholde en potentiel arbejdsgiver i at ansætte dig. Brug altid en e-mailadresse, der er baseret på dit for- og efternavn. Hvis du ikke allerede har en, er det på tide at oprette en.

8. Løgne

Det bør være en selvfølge, at man ikke må lyve på sit CV. Men det sker oftere, end du tror. Forskellige undersøgelser viser, at ansøgere stadig lyver og overdriver i deres CV for at øge deres chancer for at blive indkaldt til en jobsamtale. Alligevel fraråder vi det på det kraftigste. Der er altid en chance for at blive fanget i løgnene. Hvis det sker, kan det forårsage enorm skade. Du kan ikke længere blive ansat nogen steder, da enhver arbejdsgiver vil tvivle på din integritet.

9. Et upassende foto

En anden ting, du ikke bør sætte på dit CV, er et upassende eller uprofessionelt billede. Ofte ser vi, at ansøgere inkluderer et billede, hvor hele kroppen kan ses, for eksempel. Da billedet på dit CV er meget lille, ville det være meget bedre at bruge et billede i skulderhøjde. På den måde kan man tydeligt se dit ansigt, og du giver et godt førstehåndsindtryk.

Du bør selvfølgelig også undgå at sætte billeder med solbriller, kasketter, kæledyr eller feriebilleder på dit CV. Brug altid et professionelt foto. Hvis du ikke har et, så gå udenfor, sæt timeren på din telefon og tag nogle gode billeder.

10. Løninformation

En arbejdsgiver vil spørge dig, hvad du forventer at tjene, efterhånden som du kommer igennem ansættelsesprocessen. Det er ikke relevant at nævne oplysninger om, hvad du har tjent i dine tidligere jobs. Derfor skal du ikke medtage disse oplysninger i dit CV.

Konklusion

Forhåbentlig har du nu et klart billede af, hvilke oplysninger du ikke skal inkludere i dit CV. Ved ikke at tilføje disse informationer til dit CV, vil du markant øge dine chancer for at få fat på dit drømmejob. Vil du være sikker på, at dit CV lever op til alle de vigtige krav, så brug en CV-skabelon. Den giver dig en god struktur, hvor du kan indfylde dine oplysninger.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.