CV-billede: vigtige retningslinjer for foto på dit CV

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
CV-billede: vigtige retningslinjer for foto på dit CV

Skal du sætte et foto på dit CV? Det spørgsmål er desværre ikke så ligetil at besvare. I Danmark er det efterhånden helt almindeligt at bruge et CV-billede. Nogle ansøgere er (med rette) tilbageholdende, fordi de er bange for at blive diskrimineret på grund af deres udseende. I denne blog ser vi på fordele og ulemper, giver dig tips til et godt foto og ser på, hvordan du tilføjer det til dit CV.

Er et CV-billede obligatorisk?

På samme måde som det ikke er obligatorisk at nævne din alder eller civilstand, er det heller ikke obligatorisk at bruge et CV-foto. Det er op til dig som ansøger at vurdere. Det er dog almindeligt i Danmark, og rekrutteringsansvarlige forventer faktisk at se et foto på CV'et. De fleste ansøgere vælger at tilføje et foto til deres CV. Når alt kommer til alt, når du søger job, fungerer billedet på dit CV som en slags introduktion af dig.

At blive diskrimineret på grund af dit CV-foto

Du kan have flere grunde til ikke at inkludere et billede i dit CV. En af dem vil uden tvivl være risikoen for at blive diskrimineret på grund af dit udseende.

Vi var nysgerrige efter at vide, om forskning har vist effekten af et CV-billede. Nu viser forskning, at dit CV-billede er en faktor, der kan føre til diskrimination. For eksempel viser det sig, at mænd og kvinder, der ser godt ud, har større sandsynlighed for at blive indkaldt til jobsamtale end mindre mænd og kvinder, der ikke ser lige så godt ud.

Så selvom det i Danmark er ulovligt at diskriminere på baggrund af bl.a. udseende, så sker det stadig. Det kan derfor være en grund til at vælge ikke at sætte et foto på dit CV. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du er den eneste, der ikke bruger et CV-billede, kan det også rejse spørgsmålstegn hos HR-chefen. Sidstnævnte vil undre sig over, hvorfor du ikke har gjort det, og hvad du eventuelt har at skjule.

Fordele ved at have et foto på dit CV

Her er fordelene ved et CV-billede:

 • Virksomheden (eller jobbet) kræver et foto. Nogle stillinger (tænk modelarbejde) kræver, at du inkluderer et foto i dit CV. Det er fordi, det er en del af udvælgelsen af kandidater.
 • Du har ikke noget at skjule. Hvis du har et CV uden et foto, kan arbejdsgiverne tro, at du har noget at skjule (piercinger, tatoveringer osv.).
 • Det gør dit CV mere visuelt. Et CV-billede gør dit CV lidt mere tiltalende. Det er et dokument på 1 eller 2 sider med næsten kun tekst. Et CV-billede er med til at gøre det mere interessant. Det giver den rekrutteringsansvarlige noget at se på ud over din erhvervserfaring og uddannelse.
 • Erhverv med meget kundekontakt. I erhverv som advokat eller salgsassistent er kontakten med kunderne vigtig. Et godt og pænt CV-foto vil hjælpe dig med at fremstå præsentabel og troværdig.
 • Dit CV vil blive husket bedre. Det er ikke alle ansøgere, der har et CV-billede. Derfor er det en måde at skille sig ud på fra andre kandidater. Desuden vil et CV med foto blive husket bedre af rekrutteringsfolk og potentielle arbejdsgivere (kilde).
 • Det gør dit CV mere personligt. Et godt CV-billede giver ofte et positivt indtryk på rekrutteringsansvarlige og potentielle arbejdsgivere. Det er trods alt en slags første møde mellem dig som ansøger og din potentielle arbejdsgiver.
Hvis du har et CV med foto, og du skal vælge mellem pdf eller DOCX, så vælg altid pdf. Med et Microsoft Word-CV risikerer du, at dit foto pludselig dukker op et tilfældigt sted, når det åbnes af en anden. Det generer dig ikke med pdf-filer.

Hvornår er det bedst ikke at tilføje et foto?

 • Hvis du ikke har et professionelt foto.
 • Hvis du tror, at du kan blive diskrimineret på grund af dit udseende.
 • Billedet kan distrahere fra indholdet.
 • Hvis du skal ansøge hos en international virksomhed. I et engelsk CV er et foto usædvanligt (og nogle gange endda forbudt). Tjek de lokale retningslinjer først.
Fra min erfaring som HR-professionel ved jeg, at et foto øger dine chancer for at få et job. Så hvis du ikke har et professionelt foto, kan jeg anbefale, at du tager et. Dagens smartphones giver dig mulighed for at tage flotte fotos i høj kvalitet. Tag flot tøj på og find et godt sted, og bed en ven om at tage et godt billede af dig.

10 tips til det perfekte CV-foto

Billedet på dit CV skal selvfølgelig fremstå professionelt. Derfor vælger folk ofte et slags "pasfoto". Du behøver ikke nødvendigvis at bruge det foto, du også bruger på dit kørekort eller identitetskort, da disse ofte ikke tillader, at du smiler.

Selvfølgelig er det bedst med et CV-foto taget af en fotograf. Det er ikke alle, der har adgang til en sådan. I dag kan du komme langt med din smartphone.

Her er 10 tips til det ideelle billede til dit CV:

 1. Vælg en rolig baggrund. En neutral baggrund sætter fokus på personen. Undgå overdrevne baggrunde, der distraherer eller reducerer billedets kvalitet.
 2. Tag professionelt tøj på. Vælg et outfit, som du også ville have på på kontoret (f.eks. en poloshirt eller bluse).
 3. Vis dit smil. Det er okay at smile også selvom det er et professionelt foto.
 4. Se lige ind i kameraet. Det er det, der gør dit foto (og dermed dit CV) mere personligt.
 5. Brug et aktuelt foto. Især hvis du er lidt yngre, sker der en hel del ændringer hvert 1-2 år. Brug derfor et nyere foto.
 6. Brug et foto fra skulderhøjde. Billedet på dit CV er kun af lille størrelse. Selvfølgelig skal der lægges vægt på dit ansigt. Så tag billeder fra skulderhøjde.
 7. Brug ikke en selfie. Det er meget bedre at bede en ven eller et familiemedlem om at tage et billede af dig. Brug om nødvendigt timerfunktionen på din telefon.
 8. Vær professionel. Det vil sige ingen feriebilleder, billeder med solbriller eller et billede, hvor din kat eller venner også er med.
 9. Sørg for at have en god belysning. Sørg for, at der er en (naturlig) lyskilde, der falder på dit ansigt.
 10. Bed en ven om hjælp. Synes du, det er svært selv at tage eller vælge et professionelt foto? Så spørg dine venner eller familie om hjælp.
Brug også det billede, du har taget, på din LinkedIn-profil.

Hvilke fotos skal man undgå?

For mange er det indlysende, hvilken slags foto man kan sætte på sit CV. Men i min karriere som rekrutteringsansvarlig har jeg set de 'skøre' fotos på CV'er som alle er røget direkte i skraldespanden.

Dette er eksempler på CV-billeder, du bør undgå:

 • Brug ikke (strand)billeder i badedragt, badebukser, bar overkrop eller andre feriebilleder.
 • Ingen billeder, der viser dig feste.
 • Brug ikke et foto, hvor du er nødt til at beskære folk. Det ser meget mærkeligt ud, hvis der pludselig er en arm til højre i billedet.
 • Hav ikke solbriller, hat eller kasket på.
 • Sørg for, at du ikke har røde øjne.
 • Brug ikke et sort-hvidt foto. Du skal altid levere et farvefoto.
 • Brug ikke et foto hvor du sidder ned. Stå oprejst med brystet fremme og skuldrene tilbage. Det vil få dig til at se selvsikker ud.

Eksempel på et foto på dit CV

Hvor sætter man et foto på sit CV?

Sørg for at placere CV-billedet så langt oppe på CV'et som muligt, så det fanger den rekrutteringsansvarliges opmærksomhed med det samme. Hvis du har et CV med en sidekolonne, skal du placere billedet i sidekolonnen. Du kan også sætte et billede ved siden af dit navn. Uanset hvad skal du sørge for, at dit profilbillede vises et eller andet sted i toppen af dit CV.

Hvis du er usikker, kan du bruge en CV-skabelon. De er ofte lavet, så de overholder alle regler, hvilket gør det mere sandsynligt, at du bliver indkaldt til jobsamtale.

Konklusion

Ud fra min erfaring kan jeg fortælle dig, at hvis du vil maksimere dine chancer for at få et job, skal du sørge for at indsætte et godt foto på dit CV. Det vigtigste ord i den foregående sætning er 'godt foto'. Det skyldes, at et dårligt foto kan sende dit CV direkte i skraldespanden. Så brug lidt tid på at sørge for, at du ser professionel og præsentabel ud.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.