Pdf eller Doc: Hvad er den bedste måde at sende sit CV på?

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
Pdf eller Doc: Hvad er den bedste måde at sende sit CV på?

At sende sit CV er ofte et nervepirrende øjeblik for mange jobsøgende. Så snart du har klikket på "send"-knappen, kan du kun vente (og håbe) på at blive indkaldt til en jobsamtale. Men før du ansøger, skal du beslutte, om du vil sende dit CV som et PDF- eller Word-dokument. Når du har arbejdet på dit CV i flere timer, vil du selvfølgelig gerne undgå at bruge det forkerte filformat. I denne blog dykker vi dybere ned i forskellene og giver tips til, hvordan du træffer den rigtige beslutning.

Pdf er det bedste valg

At sende dit CV som en pdf-fil er det bedste valg, medmindre det i jobbeskrivelsen er angivet, at der foretrækkes et Word-dokument. Et cv som pdf har den store fordel, at formateringen ikke vil ændre sig, når det sendes. Pdf kan også åbnes på enhver enhed og browser.

Herunder vil vi gå lidt mere i dybden med fordele og ulemper ved begge formater, men hvis du kun sad med det ene spørgsmål, så er det forhåbentlig besvaret nu. Er du klar til at komme i gang med dit eget cv? Klik her for at tage et kig på vores professionelle cv-skabeloner.

Fordele ved at sende et cv som pdf

Pdf-filer har flere fordele i forhold til Word-dokumenter, herunder:

 1. Pdf er sikrere: Indholdet af en pdf-fil kan ikke lige så let redigeres, som det kan i et Word-dokument. Dette gør pdf til det sikrere valg.
 2. Sammenhængende formatering: Når du sender dit CV som en PDF, bevarer det sit format og layout. Sammenhængende formatering er ekstremt vigtigt for at fremstå som en seriøs kandidat.
 3. Universel tilgængelighed: Næsten alle enheder har indbyggede læsere, der kan åbne og vise PDF-filer. Det gælder også for Word-dokumenter, men forskellen er, at man især på tablets og smartphones risikerer, at layoutet ændrer sig, og at dokumentet bliver ulæseligt.
 4. Professionelt design: PDF-filer er generelt lidt mere forretningsagtige, formelle og professionelle end doc-filer.
 5. Pdf bruges mest: Mange arbejdsgivere foretrækker et CV, der sendes som pdf. Hvis du er den eneste, der bruger .doc, så er det mærkeligt.

Ulemper ved at sende dit cv som pdf

 1. Ikke egnet til ATS-systemer: Mange virksomheder bruger i dag ATS-systemer (Application Tracking Systems). Ofte kan disse systemer have svært ved at arbejde med PDF-filer.
 2. Du kan ikke længere redigere dit cv: En pdf-fil kan ofte ikke redigeres. Sørg derfor for at du laver et Word-cv eller at du bruger en cv-bygger.
 3. Filstørrelsen er ofte større: Pdf-filer er ofte større end (de samme) doc-filer. Af den grund kan et Word-dokument hurtigere downloades og læses.

Hvornår skal man sende sit cv som et Word-dokument?

Alt i alt har PDF-formatet en klar fordel i forhold til Word-dokumenter, når det gælder om at sende dit CV. I sjældne tilfælde er det bedre at bruge Word.

I disse tilfælde er det bedre at bruge Word:

 1. Jobbeskrivelsen siger noget andet: Nogle gange står der udtrykkeligt i jobbeskrivelsen, at de gerne vil modtage CV'et som et doc-dokument. Følg altid instruktionerne fra jobbeskrivelsen.
 2. Hvis du søger gennem et vikarbureau: Vikarbureauer arbejder ofte sammen med kunder. Dit CV vil blive videresendt til relevante kunder. Af fortrolighedsmæssige årsager bør der dog ikke være nogen personlige data i dit CV. Det betyder, at CV'et ofte skal redigeres en smule for at fjerne dine oplysninger og dit foto. Og da en PDF-fil er svær at redigere, er det bedre at oprette og sende dit CV i Word i denne situation.
 3. Word giver flere muligheder for kreative CV'er: Word-dokumenter tilbyder flere interaktive muligheder som animationer, gifs og grafer. Hvis du udnytter dette, kan det være bedre at sende dit CV som et Word-dokument.

Giv dit CV et passende filnavn

Du tænker måske: hvad kan der gå galt med filnavnet? Det er godt, du tænker på dette, men det er værd at overveje.

Når man søger job hos en virksomhed i dag, vil ens CV højst sandsynligt ende i en stor database med CV'er. Arbejdsgivere kan filtrere gennem CV'er, men for at det kan ske, skal du have et godt filnavn.

Sørg derfor altid for at inkludere jobtitlen i navnet på dit CV, f.eks:

CV – Vera Persson (Sygeplejerske).pdf

Så kan en arbejdsgiver altid finde dit CV, og du er let at finde, når der filtreres efter CV'er fra salgschefer.

CV som Pdf vs Doc: Ofte stillede spørgsmål

1. Hvad er forskellen mellem Pdf og Doc?

Pdf (Portable Document Format) og Doc (Microsoft Word-dokument) er to forskellige filformater. Pdf'er er kompatible med næsten alle operativsystemer og enheder, men de er generelt ikke nemme at redigere. Til gengæld kommer Doc-filer fra Word og kan nemt redigeres. De har dog ofte problemer med formatering og layout, når de åbnes på forskellige enheder.

2. Hvad er forskellen mellem Doc og Docx?

Doc og Docx er filformater fra Microsoft Word. .docx-formatet er nyere og mere effektivt, da det er baseret på Open XML-standarden, mens .doc er det ældre format baseret på det binære filformat fra Word 97-2003. Det er vigtigt at bemærke, at .doc-filer ikke altid er kompatible med nyere versioner af Word. Brug derfor altid .docx af den grund.

3. Hvordan gemmer man et CV i pdf-format?

Følg disse trin for at gemme dit CV som en pdf:

 1. Åbn dit CV i Word eller et andet tekstbehandlingsprogram.
 2. Gå til "Filer" i øverste venstre hjørne.
 3. Vælg indstillingen "Gem som".
 4. Vælg "Pdf" som filformat fra listen over mulige filtyper.
 5. Vælg en placering, hvor du vil gemme dit CV. For eksempel "Dokumenter".
 6. Vælg et passende navn, f.eks. dit fulde navn, jobtitel og eventuelt dato.
 7. Klik på "Gem".

Den nøjagtige proces kan variere afhængigt af den software, du bruger. Du kan også konvertere dine Word-filer til PDF online. Søg for eksempel efter "Word to PDF". Så kan du uploade dit Word-dokument og gemme det som en PDF.

4. Foretrækker arbejdsgivere et CV i pdf eller Microsoft Word?

Arbejdsgivere foretrækker generelt pdf-filer. Du bliver nødt til at vurdere, hvad der er det bedste valg for din egen situation. Det er stærkt anbefalet at sende dit CV som en .pdf, medmindre andet er angivet i jobopslaget.

5. Hvordan gemmer man et Google Docs-CV som pdf?

At gemme et Google Docs-CV som en PDF følger de samme trin som et almindeligt Word-dokument. Klik på "Filer" i øverste venstre hjørne, vælg "Gem som", og vælg "PDF" som filformat. Vælg en placering, giv dokumentet et navn, og gem dit CV.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.