Kørekort på CV'et: Hvornår er det en god ide? (3 eksempler)

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Kørekort på CV'et: Hvornår er det en god ide? (3 eksempler)

Leder du efter et (nyt) job, og har du fundet et spændende jobopslag? Du er ved at lave dit CV, men så spørger du dig selv om du skal nævne dit kørekort på dit CV?. At have et kørekort kan øge dine chancer for at få et job. Især hvis stillingen kræver, at du rejser meget. Dog kan det nogle gange også være en ulempe for dig. I denne blog ser vi på, hvornår et kørekort kan være en fordel for dit CV, og hvordan du bedst kan tilføje det til dit CV.

Vigtigste lærepunkter:

 1. I de fleste tilfælde behøver du ikke at nævne et kørekort i dit CV.
 2. Tilføj kun et kørekort, hvis det er relevant for stillingen (chauffør, kurer, bud osv.).
 3. Nævn de korrekte kategorier af dit kørekort (B, C, D osv.).
 4. Placer dine kørekort under dine personlige oplysninger.

Er det obligatorisk at skrive at du har kørekort på dit CV?

Det er ikke obligatorisk at skrive, at du har et kørekort på dit CV. Du tilføjer normalt kun et kørekort til dit CV, hvis det er relevant for den stilling, du søger. Her tænkes f.eks. på jobs som (taxa-)chauffør, kurer eller motorcykelbetjent.

Hvornår skal du skrive at du har kørekort på dit CV?

Men der er mange situationer, hvor det kan være relevant at nævne dit kørekort i dit CV. Her er situationer, hvor du bør tilføje et kørekort til dit CV:

 • Når du søger en stilling, hvor det er påkrævet at have et bestemt kørekort. Tænk på et C-kørekort til en lastbilchauffør.
 • Ved job inden for transport, f.eks. chauffør, taxa-, bus- eller lastbilchauffør, kurer, bud, flyttemand osv. I dette tilfælde skal du helt sikkert nævne det korrekte kørekort. Et knallertkørekort kan også være relevant, hvis du søger job som f.eks. madudbringer, postbud eller hjemmehjælper.
 • Når du skal rejse meget på grund af dit job. Tænk på job som sælger, journalist, kundeansvarlig, fotograf eller kurer.
 • Hvis der i jobopslaget står, at det er en fordel at have kørekort (eller et krav). Hvis virksomheden, du søger job hos, anser det for så vigtigt, at det er nævnt i jobopslaget, skal du tilføje det til dit CV.
 • Når virksomheden er svær at komme til med offentlig transport. Hvis det er et fjerntliggende sted, er det klogt at nævne, at du har kørekort (og muligvis din egen bil).
 • Hvis du er studerende eller ansøger med lidt erhvervserfaring. I dette tilfælde kan det være en fordel for dig at have et kørekort, fordi ikke alle på din alder har kørekort endnu.
Ud over de sædvanlige kategorier som B, C og D kan du også overveje at tilføje specifikke kurser eller certifikater i forbindelse med kørefærdigheder, f.eks. avancerede kurser i defensiv kørsel.

Hvornår skal du ikke skrive at du har kørekort på dit CV?

Her er de tilfælde, hvor du ikke bør nævne et kørekort på dit CV:

 • Hvis du ikke har et kørekort endnu. Det lyder indlysende, men du bør bestemt ikke lyve i dit CV.
 • Når du har et kørekort, men foretrækker ikke at køre bil. Skriv kun et kørekort på dit CV, hvis du rent faktisk er villig til at køre. På den måde undgår du også ubehagelige spørgsmål under jobsamtalen. "Hvorfor har du kørekort, men vil ikke køre bil?". Pludselig tilbyder virksomheden dig en leasingbil, som du så slet ikke vil have.
 • Hvis dit kørekort i øjeblikket er inddraget. Hvis du har mistet dit kørekort på grund af en trafikforseelse eller andet, er det klogt først at nævne det i dit CV, når du har fået det tilbage. Så gør du i det mindste ikke opmærksom på det.
 • Når dit kørekort ikke er vigtigt for rollen. Hvis dit kørekort ikke er relevant for stillingen, skal du ikke tilføje det til dit CV. På den måde undgår du, at en potentiel arbejdsgiver bliver distraheret af uvæsentlige oplysninger.

Hvor skal du skrive at du har kørekort på dit CV?

Det bedste sted at tilføje dit kørekort til dit CV er under dine personlige oplysninger. Her nævner du dit navn, telefonnummer, e-mailadresse, adresse, fødselsdato og til sidst dit kørekort. Du skal have dit kørekort nederst, da de andre oplysninger er vigtigere.

Selvom du har flere kørekort, kan du stort set bare skrive dem under disse oplysninger. Hvis du har brug for et bestemt kørekort for at udføre dit job, kan du også vælge at lave en særlig sektion på dit CV. Her kan du også angive de år, du har opnået dem.

Hvordan tilføjer du at du har kørekort på dit CV?

Hvis du har besluttet dig for at tilføje et eller flere kørekort til dit CV, bør du altid angive kørekortets kategori. Det siger ikke så meget, at du bare har et kørekort, da der findes mange forskellige typer. Skriv altid bogstavet/bogstaverne for kategorierne. Det er selvfølgelig særligt relevant, hvis du f.eks. er lastbilchauffør. I så fald kan du have flere typer kørekort i C-kategorien. Nævn dem alle på dit CV ved at adskille dem med kommaer.

Som regel kan jeg altid anbefale at tilføje et ekstra afsnit ved siden af dine personlige oplysninger med titlen "Kørekort". Derefter angiver du typen af kørekort ved at nævne bogstavet for kategorien. I praksis kan det se sådan ud:

Kørekort: B, C, C-

Her er de populære kørekortkategorier at inkludere på dit CV:

 • Kørekort A: motorcykel
 • Kørekort B: personbil
 • Kørekort C: lastbil eller tungere busser
 • Kørekort C- og CE: for påhængsvogn og trailere
 • Kørekort D: kørekort til bus
 • Kørekort D1: kørekort til bus med maksimalt 16 passagerer og en maksimal længde på 8 meter.
Nogle gange kan det være en fordel at angive, hvilket år du fik dit kørekort. Det kan vise en arbejdsgiver, at du har stor køreerfaring. Især hvis jobbet kræver, at du kører meget (som buschauffør eller motorcykelbetjent), kan det naturligvis være en fordel.

Skal du også nævne at du har en bil på dit CV?

I disse situationer er det klogt at nævne, at du har en bil på dit CV:

 • Hvis der står i jobannoncen, at du skal have din egen bil.
 • Hvis arbejdsgiveren er svær at komme til med offentlig transport.
 • Hvis du bor relativt langt væk.
 • Når du søger et job, hvor offentlig transport ikke er en mulighed. Tænk på stillinger på et hospital, hvor man skal forholde sig til svingende arbejdstider.

I disse situationer kan det være praktisk at angive, at du har din egen bil. Sådan nævner du i dit CV, at du har kørekort og egen bil:

Kørekort: B (har egen bil)

Konklusion

I bestemte situationer kan det være af stor værdi at nævne dit kørekort på dit CV. Især for kandidater, der søger job som lastbil- eller buschauffør, kan det være en fordel. For resten af ansøgerne er det dog unødvendig information, som du normalt ikke behøver at inkludere i dit CV. Tænk nøje over, om det tilføjer noget væsentligt til dit CV i din specifikke situation.

På vores blog kan du læse mange flere nyttige CV-tips. Med en skabelon fra Cvskaber kan du selv vælge, om du vil tilføje et kørekort til dit CV eller ikke.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.