Hvor langt skal et CV være? - Den ideelle CV-længde

Author Ronald Sterk
Skrevet af: Ronald Sterk
Author Miranda Adriaanse
Redigeret af: Miranda Adriaanse
Hvor langt skal et CV være? - Den ideelle CV-længde

Hvor langt må et CV være? Er én side nok? Er to eller tre sider for meget? Der er ofte ikke noget entydigt svar på, hvad den ideelle længde på dit CV er. Det afhænger af den specifikke kandidat, og hvor mange års relevant erhvervserfaring vedkommende har. Arbejdsgiverne har ikke strenge krav til antallet af sider i dit CV. I denne artikel ser vi på den ideelle CV-længde og giver gode råd.

Hvor langt må et CV være?

CV'et skal være så kort og præcist som muligt og indeholde alle de oplysninger, der er vigtige for den stilling, du søger. For de fleste betyder det et CV på en eller to sider. Med denne CV-længde kan du medtage næsten alle oplysninger, også selvom du har mere end 10 års erhvervserfaring. Et CV på 3 sider eller mere vil normalt ikke blive læst grundigt af de fleste rekrutteringsansvarlige.

Det betyder dog ikke, at et CV på 3 sider eller mere ikke forekommer. Især til visse projektlederstillinger eller for ansøgere med 15+ års erhvervserfaring kan CV'et være til den lange side. Et akademisk CV med mange videnskabelige udgivelser kan nogle gange endda løbe op i 5 eller 10 sider.

Undersøgelser viser, at et godt CV er omkring 1 til 2 sider langt. Et CV på én side læses lige så godt som et CV på to sider. Hvis du går ud over dette, falder effektiviteten af dit CV.

Husk, at rekrutteringsansvarlige aldrig vil læse hele dit CV grundigt. De vil 'scanne' dit CV for at finde vigtige oplysninger og tegn på, at du er egnet til stillingen. Hvis du sender en halv roman som CV, vil det helt sikkert ikke være til din fordel. Hold dit CV kort, og nævn kun væsentlige og relevante oplysninger for den stilling, du søger.

CV-længde for forskellige situationer

CV-længden afhænger meget af din erfaring og stilling. CV'et for en CEO i en multinational virksomhed vil naturligvis være længere end for en skoleelev, der søger et deltidsjob. Her er nogle retningslinjer for antallet af sider i dit CV i forskellige situationer:

  • Skoleelev/deltidsjob – 1 side: Hvis du kun har lidt eller ingen relevant erhvervserfaring, bør dit CV kun fylde én side.
  • Studerende – 1 til 2 sider: En studerendes CV er naturligvis kortere, da de fleste stadig ikke har opnået relevant erhvervserfaring.
  • 5 til 10 års erhvervserfaring – 2 sider: Du vil sandsynligvis ikke kunne få plads til alle resultater på en side med denne mængde erfaring.
  • 10 til 20 års erhvervserfaring – 2 til 3 sider: Bemærk at dette kun gælder for akademiske seniorstillinger, som for eksempel senior softwareingeniør.
  • Leder-/direktørstillinger – 2 til 3 sider: Hvis du er i seniorledelse eller direktionsledelse, kan dit CV være mere omfattende.
  • Akademisk CV – 3 til 5 sider: Et akademisk CV bruges ofte til at søge akademiske stillinger på universitetet. Det indeholder ofte oplysninger om din afhandling, udgivelser, konferencer og uddannelsesmæssige baggrund.
Vær altid kritisk over for dig selv. Er de oplysninger, du inkluderer, virkelig relevante for stillingen? Hvis du kan svare 'ja' til dette, så kan det blive. Tilpas dit CV til hver ansøgning, så det passer perfekt til jobopslaget og jobkravene. Kvalitet frem for kvantitet.

Hvis du har et CV på to sider (eller mere), anbefales det at have de vigtigste oplysninger på første side. Mange potentielle arbejdsgivere og headhuntere ser og vurderer hundredvis af CV'er pr. jobopslag. De har derfor meget begrænset tid til at gennemgå dit CV.

10 tips til at forkorte længden på dit CV

Er du begyndt på at skrive dit CV, men er det for langt? Her er 10 tips til at forkorte længden på dit CV:

1. Nævn kun relevant erhvervserfaring

Som jobsøgende er det utroligt vigtigt, at du kan skelne mellem det vigtige og det uvigtige. For hver erhvervserfaring skal du VIRKELIG overveje, hvad der er vigtigt at nævne, og hvad der er bedst at udelade. Hvis det ikke er relevant for jobbet, så nævn det ikke.

2. Brug maksimalt 5 punkttegn per erhvervserfaring

Det er ofte bedre at bruge 3 til 5 punktopstillinger med korte, effektive sætninger i stedet for en lang tekst. Det gør også dit CV meget mere overskueligt.

Gode ord til din ansøgning
Hvad er brugbare ord til din ansøgning og dit CV? 20 eksempler du kan bruge til at imponere arbejdsgivere.
Læs artikel

3. Skriv korte, stærke sætninger

Det er en kunst at skrive kortfattet og præcist. Du bruger ofte flere ord, end du behøver, og gør dit CV for langt. Her er et (overdrevet) eksempel:

I mit arbejde som programmør var jeg med til at udvikle komplekse softwareapplikationer ved hjælp af forskellige programmeringssprog og -værktøjer som Java, Python og C++. Mit ansvar omfattede analyse af kundebehov, design af softwarearkitekturer, kodning og implementering af løsninger til at løse tekniske problemer.

Du kan skrive dette meget kortere og stærkere, mens essensen og kernen forbliver den samme:

Jeg udviklede komplekse softwareapplikationer i Java, Python og C++; fra analyse til implementering.

4. Fokusér på resultater frem for opgaver og ansvarsområder

En smart måde at gøre dine beskrivelser kortere på er at nævne resultater i stedet for dine opgaver og ansvarsområder. Med andre ord, hvad har du opnået?

Rigtigt
Jeg gav lektiehjælp til gymnasieelever. Gennemsnitskarakterer steg med omkring 25%.
Forkert
Jeg gav lektiehjælp til gymnasieelever. I den forbindelse forberedte jeg undervisningsmateriale, udtænkte relevante øvelser og undersøgte resultaterne.

5. Strukturer dit CV godt og overskueligt

Sørg for, at dit CV er let at læse og velstruktureret for rekrutteringsansvarlige. Placer alle oplysninger i de tilsvarende kategorier (erhvervserfaring, uddannelse osv.).

6. Brug en god skrifttype og passende skriftstørrelse

De skriftstørrelser og skrifttyper, du vælger at bruge, kan have stor indflydelse på længden af dit CV. Nogle skrifttyper er større end andre. Hvis du har mange oplysninger, skal du bruge en mindre skrifttype og en lidt mindre skriftstørrelse.

Sørg for, at teksten ikke bliver ulæselig. Overskrifter skal være mellem 14pt og 16pt. Hovedteksten skal være et sted mellem 10pt og 12pt.

7. Vælg en CV-skabelon, der håndterer tilgængelig plads godt

Skabelonen for dit CV kan også have indflydelse på længden af et CV. Et kreativt CV ser måske godt ud, men håndterer ofte ikke den tilgængelige plads godt. Professionelle CV-skabeloner med 2 kolonner, som strukturerer al information omhyggeligt, kan derfor være bedre, hvis du har meget information at inkludere.

8. Nævn ikke unødvendige oplysninger

Oplysninger som civilstand, køn eller din religiøse overbevisning hører ikke hjemme på dit CV. Udelad disse emner for at holde dit CV kort og præcist.

9. Brug tilstrækkelig med hvide linjer, linjeafstand og margin

Hvert dokument er sat op med afsnit, overskrifter og hvide linjer. Det samme gælder for dit CV. Tilføj hvide linjer mellem afsnittene, og indstil tilstrækkelige margener til at holde dokumentet overskueligt. Du tror måske, at du er smart ved at indstille linjeafstanden, så sætningerne næsten står oven på hinanden, men det hjælper ikke på læsbarheden af dit CV.

10. Gruppér lignende information

Nogle gange kan det betale sig at tage et kritisk kig på dit CV igen. Kan du opsummere nogle oplysninger? For eksempel kan du nogle gange også nævne praktikophold under uddannelse i stedet for at lave et separat afsnit. Et kursus eller certifikat, du har fået i dit nuværende job, kan nogle gange også placeres under din erhvervserfaring.

Brug også ovenstående oplysninger til at udfylde de tomme felter, hvis du bare vil gøre dit CV længere. Hvis du f.eks. laver et CV uden erfaring, kan det godt se lidt tomt ud. Ideelt set vil du selvfølgelig have et veludfyldt CV.

Hvordan fremstår dit CV?

Uanset om dit CV er på en, to eller tre sider, er det vigtigste, at du bliver indkaldt til samtale og i sidste ende får jobbet. For at opnå dette skal dit CV være klart, velstruktureret og let at læse.

Hvis du stadig er i tvivl, så bed en ven (eller dine forældre) om at vurdere dit CV objektivt. Hvad er hans eller hendes indtryk af dit CV? Du vil blive overrasket over, hvor mange værdifulde indsigter du kan få på den måde.

Konklusion & råd angående længden af dit CV

  • Den anbefalede længde på et CV er mellem en og to sider.
  • Gør et godt indtryk med et klart og kortfattet CV.
  • Læg vægt på den første side.
  • Medtag kun oplysninger, der har merværdi for dig som kandidat.
Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Ronald Sterk
Som ekspert inden for arbejdsmarkedskommunikation og HR har Ronald Sterk et bredt kendskab til rekruttering og jobsøgning. Hans evner til at skrive jobopslag, kombineret med hans erfaring med at skabe overbevisende CV'er og ansøgninger, gør ham til en værdifuld ressource for alle, der ønsker at skille sig ud på jobmarkedet. Hans forståelse af, hvad virksomheder leder efter i kandidater, og hans evne til at fremhæve ansøgeres unikke kvaliteter gør ham til en fremragende ressource for en succesfuld jobsøgning.