Lav et uforglemmeligt video-CV med disse tips og tricks

Author Miranda Adriaanse
Skrevet af: Miranda Adriaanse
Author Joost Buitenhof
Redigeret af: Joost Buitenhof
Lav et uforglemmeligt video-CV med disse tips og tricks

Et video-CV kan være en sjov og innovativ tilføjelse til dit traditionelle CV. Det giver dig mulighed for at præsentere dig selv på en visuel måde for potentielle arbejdsgivere. Da du sandsynligvis er den eneste med en video, kan det hjælpe dig med at skille dig ud fra mængden af kandidater. I denne blog fortæller vi dig meget mere om at lave et video-CV, og hvordan du kan gribe det an på en smart måde.

Hvad er et video-CV?

Et video-CV er en kort video på højst et minut, hvor du kort præsenterer dig selv og udtrykker din interesse for den ledige stilling. Det er en god måde at vise dig selv, din entusiasme og din motivation for jobbet og organisationen. Du kan også forklare, hvorfor du er den rette kandidat til jobbet. Det er selvfølgelig vigtigt, at det ser professionelt ud.

Hvorfor et video-CV?

Lad os først besvare hvorfor-spørgsmålet. Styrken ved et video-CV er den visuelle kommunikation. I en video kan du fortælle og vise meget mere end med et papir-CV på en A4-side. Det giver dig mulighed for at vise ikke bare dine færdigheder og din erfaring, men også din personlighed, dine kommunikationsevner og din passion. Det giver potentielle arbejdsgivere mulighed for at få et bedre og mere fyldestgørende billede af dig som kandidat, hvilket (forhåbentlig) efterlader et varigt indtryk. I det mindste er det en kreativ måde at præsentere sig selv på og skille sig ud fra andre kandidater.

Især inden for en kreativ stilling, som f.eks. marketingmedarbejder, designer eller videoredaktør, bliver videobaserede ansøgninger mere og mere almindelige. I disse stillinger kan det virkelig være en fordel for dig.

Hvordan laver man et effektivt video-CV?

Så hvordan laver man en god videoansøgning? Nedenfor gennemgår vi de trin, du skal tage for at lave en fremragende videoansøgning.

1. Forbered dig grundigt

God forberedelse er det halve af arbejdet. Tag dig tid til at planlægge dit manuskript, tænk over det budskab, du vil formidle, og sørg for, at du har en klar struktur i din fortælling. Tænk over, hvilke sider af dig selv du vil fremhæve, og hold din præsentation kortfattet, men informativ.

2. Vælg det rigtige miljø

Tænk nøje over det miljø, hvor du vil optage din video. Sørg for en rolig og professionel baggrund, så en potentiel arbejdsgiver ikke bliver distraheret af, hvad der sker i baggrunden. Ryd op i god tid. Find støvsugeren frem, fyld opvaskemaskinen, og læg tøjet sammen fra tørrestativet.

3. Vær autentisk

Prøv at vise din egen personlighed. Autenticitet i din videopræsentation vil øge din troværdighed og give arbejdsgiverne et godt førstehåndsindtryk af, hvordan du er som person. Potentielle arbejdsgivere vil hurtigt opdage, hvis du har præsenteret dig selv anderledes på kameraet end i en personlig samtale.

4. Struktur og indhold

Overvej, hvilke erfaringer, resultater og færdigheder der er mest relevante for den stilling, du søger. Fortæl en historie eller anekdote, der viser, hvorfor du er den ideelle kandidat til stillingen, og hvad der virkelig gør dig anderledes end andre. Glem ikke at præsentere dig selv i et par sætninger, nævn dit navn, hvor du bor, din familiesituation og eventuelle hobbyer eller andre fritidsaktiviteter.

5. Hold det kort

Rekrutteringsfolk har ofte utroligt travlt. De vurderer generelt et CV på højst 30 sekunder. Så du har ikke meget tid til at gøre indtryk. Så hold din video kort og koncentrer dig om de mest relevante og betydningsfulde oplysninger i højst et til tre minutter.

6. Videoens kvalitet

Sørg for god lyd- og billedkvalitet. En dårligt optaget video kan distrahere opmærksomheden fra dit budskab. I dag kommer du langt med en god iPhone. Alternativt kan du låne et rigtigt kamera af et familiemedlem.

Selv om et video-CV kan være en god og unik måde at præsentere sig selv på, kan en akavet præsentation foran kameraet efterlade et negativt indtryk hos potentielle arbejdsgivere. Hvis du virker akavet foran kameraet, vil en potentiel arbejdsgiver også føle det. Det er vigtigt, at du præsenterer dig selv professionelt og autentisk for effektivt at formidle dit budskab, ellers risikerer du at sætte dine jobchancer over styr.

Yderligere tips til succes

  • Øv din videoansøgning foran kameraet for at føle dig mere tryg og virke mere naturlig.
  • Bed om kritisk feedback fra familie, venner eller fagfolk for at forbedre kvaliteten af din video.
  • Vær kreativ, men bevar altid et professionelt look, der passer til virksomhedskulturen og arbejdsgiverens forventninger.

Hvordan tilføjer man et video-CV til sin ansøgning?

At tilføje et video-CV til din ansøgning kan gøres på flere måder, afhængigt af arbejdsgiverens præferencer og ansøgningsprocessen. Nogle virksomheder har deres egen ansøgningsplatform, hvor du direkte kan uploade filer som f.eks. et video-CV.

Du kan også inkludere et link til dit video-CV i dit CV eller din ansøgning. I dette tilfælde anbefaler vi, at du først uploader din video til Vimeo. Fordelen ved Vimeo i forhold til YouTube er, at seerne ikke behøver at se en 2-minutters reklame, som de ikke kan springe over. Tilføj Vimeo-linket i dit ansøgningsbrev, eller når du sender en ansøgningsmail.

Hvornår er det bedst med et traditionelt CV?

En videoansøgning kan være mindre hensigtsmæssig i situationer, hvor stillingen ikke kræver visuelle færdigheder eller kreativitet. Hvis du f.eks. søger en administrativ eller teknisk stilling, hvor skriftlig kommunikation og specifikke IT-kompetencer er langt vigtigere, kan et traditionelt CV være mere relevant end et video-CV.

Hvis arbejdsgiveren specifikt beder om et traditionelt CV, eller hvis du ikke føler dig tryg ved at lave videoer, kan et traditionelt CV desuden være et bedre valg. Hvis du virker lidt utilpas, kan det endda være til din ulempe i stedet for din fordel.

Konklusion

Et video-CV kan være en sjov og interaktiv måde at præsentere sig selv for potentielle arbejdsgivere på. Vær opmærksom på, at det bestemt ikke er obligatorisk at inkludere en video. At lave et stærkt CV kan også hjælpe dig med at skille dig ud fra andre kandidater. Læs mere om det på vores blog "Sådan laver du et CV".

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

Med sin erfaring som HR-rådgiver bruger Miranda nu sine evner til at skrive fremragende blogs og tekster til vores platform. Hendes evne til at analysere komplekse problemstillinger, kombineret med integritet og empati, gør hendes artikler både informative og engagerende. Hendes overordnede perspektiv og konstante søgen efter viden forbedrer kvaliteten af hendes artikler, som inspirerer og vejleder fagfolk på forskellige niveauer i organisationer. Miranda kombinerer samarbejde med uafhængighed, hvilket afspejles i hendes sammenhængende og innovative skrivestil.