10 vigtigste forskelle mellem et CV og en ansøgning

Author Joost Buitenhof
Skrevet af: Joost Buitenhof
10 vigtigste forskelle mellem et CV og en ansøgning

Hvad er forskellen på et CV og en ansøgning? Et CV giver et komplet overblik over din uddannelse, erhvervserfaring, kompetencer og andre relevante oplysninger. En ansøgning går mere i dybden med motivation og grunde til, at ansøgeren ønsker jobbet, og hvorfor de mener, at de er egnede til stillingen. I en jobsøgning beder man normalt om både et CV og en ansøgning.

Hvad er et CV?

Et CV er en oversigt over din vigtigste og mest relevante erhvervserfaring, uddannelse og kompetencer. Det viser din karrierehistorie på en overskuelig måde. Det giver den potentielle arbejdsgiver et klart billede af de oplysninger, der er nødvendige for at vurdere, om du er en egnet kandidat. Det er normalt højst 2 sider langt og fokuseret på den specifikke jobannonce.

Dette skal et CV indeholde:

  1. Kontaktoplysninger
  2. Sammenfatning
  3. Arbejdserfaring
  4. Uddannelsesforløb
  5. Færdigheder og kompetencer
  6. Yderligere afsnit

Målet er at præsentere faktuelle oplysninger, resultater og præstationer, der viser, at du er en egnet kandidat.

Hvad er et CV?
Hvad er et CV, og hvad står det for? Find ud af alt dette og meget mere i denne blog.
Læs artikel

Hvad er en ansøgning?

En ansøgning er et slags brev, som du sender (sammen med dit CV) til en potentiel arbejdsgiver. En ansøgning er en tilføjelse til dit CV og ikke en gengivelse af det. Formålet er at give mere baggrundsinformation, motivation og grunde til, hvorfor du er egnet. I din ansøgning præsenterer du dig selv som ansøger og giver yderligere oplysninger om, hvorfor du søger den specifikke stilling.

De største forskelle mellem et CV og ansøgning

Her er alle forskellene mellem et CV og en ansøgning:

1. Ansøgninger fortæller historier, CV'er viser fakta

Et CV er et meget faktuelt dokument. Det består af erfaringer, resultater og præstationer, som du har opnået i din karriere. Du bruger f.eks. lister med korte og overbevisende sætninger, der fremhæver erfaringer, som er relevante for stillingen. Problemet er, at en rekrutteringsansvarlig ikke lærer meget om din personlighed ud fra dette. Du er måske den perfekte kandidat, men hvis du ikke passer ind i virksomhedens kultur, kan det alligevel gå galt i sidste ende. Det er her, en ansøgning kan spille en vigtig rolle.

En ansøgning er et fortællende dokument. Du kan give lidt mere kontekst om, hvorfor du føler du ville passe ind i virksomheden. Du kan fortælle mere om din motivation og fremhæve din personlighed.

Gode ord til din ansøgning
Hvad er brugbare ord til din ansøgning og dit CV? 20 eksempler du kan bruge til at imponere arbejdsgivere.
Læs artikel

2. Strukturen er forskellig

Et CV har ofte en fast struktur med en bestemt rækkefølge. Hvert CV vil således indeholde dine kontaktoplysninger, en profiltekst, din erhvervserfaring og uddannelse og et afsnit om færdigheder. Afhængigt af ansøgeren kan der blive tilføjet yderligere afsnit, f.eks. om certifikater, sprog eller hobbyer.

En ansøgning har ikke rigtig nogen fast struktur. Den skal selvfølgelig have en indledning, en kerne og en konklusion, men du har mere frihed til at skrive ansøgningen.

3. Ansøgninger har et andet formål

I et CV opsummerer du dine vigtigste kvalifikationer. Det giver rekrutteringsansvarlige og potentielle arbejdsgivere et komplet overblik over din professionelle karriere.

I en ansøgning sælger du dine kvalifikationer mere. Den skal besvare spørgsmål som "hvordan kan du bidrage til denne virksomhed?" og "hvorfor vil du gerne arbejde for netop denne virksomhed?". Den skal fremhæve din motivation og kvalifikationer til stillingen.

4. Længden på begge dokumenter er forskellig

CV'et er nogle gange lidt længere end en ansøgning. Et CV kan maksimalt fylde 2 sider. En ansøgning vil sjældent være længere end en side. Dog kan en ansøgning indeholde mere tekst, fordi du skriver en række afsnit i stedet for at bruge lister.

Hvor langt skal et CV være?
Den ideelle CV-længde afhænger af din specifikke situation. Find ud af, hvor mange sider dit CV bør fylde.
Læs artikel

5. CV'er er mere formelle

CV'er er generelt lidt mere formelle end ansøgninger. I CV'er skriver du ofte kun i 'jeg-form' i din profiltekst, men ikke i resten af dokumentet. Ansøgninger er ofte meget mere personlige.

6. En ansøgning kræver mere tilpasning pr. ansøgning

Selvom det kan anbefales at tilpasse begge dokumenter til hver enkelt ansøgning, så de passer perfekt til den specifikke stilling, vil du opdage, at en ansøgning ofte kræver meget mere tilpasning end et CV. Du kan tilpasse dit CV og dine relaterede erfaringer og resultater en smule, men generelt forbliver de de samme. En ansøgning er som regel tilpasset en bestemt virksomhed, og derfor skal du tilpasse den mere for hver enkelt ansøgning, hvis du vil have den bedste chance for at blive indkaldt til en samtale.

7. Du har ikke altid brug for et ansøgningsbrev

For langt de fleste jobs skal du bruge både et CV og en ansøgning. Der er dog tilfælde, hvor kun et CV er tilstrækkeligt. Hvis der i jobannoncen står, at du kan sende dit CV, og der ikke står noget om en ansøgning, kan du vælge ikke at sende din ansøgning. På den anden side skader det aldrig at sende din ansøgning alligevel, da den betragtes som et supplerende dokument til dit CV.

8. Mål og ambitioner

Et CV giver ofte et kronologisk overblik over din relevante erfaring og uddannelse. Det handler om ting, du har gjort i fortiden.

I en ansøgning er det ikke usædvanligt at tale om dine fremtidige mål og ambitioner.

9. Et CV er en liste

Et CV er dybest set en lang liste med alle relevante oplysninger om dit arbejdsliv, mens en ansøgning er en sammenhængende tekst med hele sætninger og afsnit.

10. Visuel præsentation

En stor forskel mellem et CV og en ansøgning er designet. Et CV har i dag et moderne design med farver og måske en liste over sider. En ansøgning er fortsat blot et brev. Det indeholder stort set ingen grafiske elementer.

Konklusion

  • Et CV er et samlet overblik over dine vigtigste og mest relevante erfaringer, uddannelser og kompetencer.
  • En ansøgning giver den rekrutteringsansvarlige eller arbejdsgiveren mere indsigt i din motivation og dine grunde til at arbejde for en bestemt virksomhed.
  • Et CV indeholder fakta, er ofte længere end en ansøgning og indeholder ikke oplysninger om fremtidige mål.

Det er vigtigt, at du bruger nok tid og opmærksomhed på begge dokumenter. Begge vil afgøre, om du bliver indkaldt til samtale, eller om du skal fortsætte din jobsøgning. Hvis du har svært ved at skrive din ansøgning, kan du prøve CV-generatoren fra Cvskaber. Du kan vælge mellem CV-skabeloner til at lave dit CV. Indtast dine oplysninger og download dit CV, så du kan begynde at søge job med det samme. Derudover har vi også tilsvarende skabeloner til ansøgninger.

Lav et perfekt CV i 3 trin

Overgå dine konkurrenter med et perfekt CV. Få tips fra rigtige karriereeksperter, og øg dine chancer for at få et job.

author avatar
Skrevet af
Joost Buitenhof
Joost startede sin karriere i rekrutteringsverdenen allerede under sine studier i erhvervsøkonomi med et deltidsjob som rekrutteringsmedarbejder. Denne rolle udviklede sig til en karriere, hvor han havde flere stillinger inden for rekruttering og til sidst blev rekrutteringsleder. Med tiden voksede hans ønske om nye udfordringer dog. Nu bruger han sin ekspertise til at skrive og anmelde tekster, en spændende ny drejning i hans professionelle udvikling.